Ce înseamnă dezbaterea în procedură de urgență, prin care legile Educației vor fi discutate în Parlament

738 de vizualizări
Foto: gov.ro
Procedura de urgență prevăzută de regulamentul Parlamentului, prin care vor fi dezbătute legile Educației înseamnă că vor trece cu prioritate în comisiile de specialitate ale celor două Camere, adică nu vor parcurge traseul legislativ obișnuit. Nu va fi însă o comisie comună, așa cum anunțase ministra Ligia Deca, în 29 martie, când Guvernul a aprobat legile educației. Potrivit surselor Edupedu.ro, procedura de urgență înseamnă că dacă în termen de 30 de zile de la înregistrarea legilor în Camera Deputaților, nu se primește raportul comisiei de specialitate, proiectele se adoptă tacit. De precizat, cele două proiecte ale legilor educației au fost înregistrate miercuri, 5 aprilie, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior vor fi dezbătute prin procedură de urgență prevăzută de regulamentul Parlamentului, dar nu într-o comisie comună formată special pentru legile Educației, așa cum anunțase ministra Ligia Deca, după aprobarea legilor în Guvern, pe 29 martie.

Guvernul a făcut două adrese prin care a cerut ca proiectul legii Învățământului Preuniversitar și cel al Învățământului Superior să fie adoptate prin procedură de urgență prevăzută la art. 76, alin. 3 din Constituția României. Potrivit articolului, “La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.

Proiectele au fost trimise pentru raport la Comisia de Învățământ care are termen să depună amendamente până în 18 aprilie 2023, iar raportul trebuie depus până în 26 aprilie 2023, scrie pe site-ul Camerei Deputaților.

Alte 9 comisii trebuie să trimită avize pe legi.

Comisia pentru buget, finanţe şi bănci
Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului
Comisia pentru muncă şi protecţie socială
Comisia pentru sănătate şi familie
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi
Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Comisia pentru știință și tehnologie
Comisia pentru tineret și sport

Sursă: Captură Camera Deputaților

Potrivit surselor Edupedu.ro, procedura de urgență înseamnă că dacă nu se primește raportul comisiei de specialitate în termen de 30 de zile de la înregistrarea legilor în prima Cameră (n. red, în acest caz 5 aprilie, în Camera Deputaților), proiectele se adoptă tacit.

În cazul în care comisia de învățământ din Camera Deputaților va trimite la timp raportul, până în data de 26 aprilie 2023, acesta va fi trimis către Senat unde va fi stabilit mai departe calendarul procesului legislativ. Din acest punct nu mai există nici un termen limită până la care legile pot fi adoptate. De precizat, sesiunea parlamentară se încheie pe 1 iulie 2023.

Ce prevede regulamentul Camerei Deputaților privind procedura de urgență

Art. 117, alin (1) La cererea iniţiatorului, la propunerea Biroului permanent sau a unui grup parlamentar, Camera Deputaţilor poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative în procedură de urgenţă.

Art. 52

(2) Ordinea de zi include cu prioritate iniţiativele legislative aflate în procedură de urgenţă, proiectele de lege şi propunerile legislative pentru care Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, proiectele de lege, propunerile legislative sau proiectele de hotărâre transmise spre reexaminare în baza prevederilor art. 104 alin. (3) teza finală, proiectele de lege sau propunerile legislative aflate în reexaminare în baza prevederilor art. 137 alin. (1), precum şi cererile de reexaminare a legii formulate de Preşedintele României.

Art. 87

(4) La întocmirea şi adoptarea ordinii de zi în domeniul legislativ se asigură includerea cu prioritate a cererilor adresate de comisiile permanente, a dezbaterii iniţiativelor aflate în procedură de urgenţă, a proiectelor de legi şi propunerilor legislative pentru care Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată.

Art. 122
(1) Dezbaterea unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative în procedură de urgenţă nu poate depăşi durata de timp aprobată de Cameră, la propunerea raportorului sau a preşedintelui comisiei, după consultarea biroului comisiei sesizate în fond.

Președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților este Natalia Intotero (PSD), iar la Senat, Monica Anisie (PNL) este președinta comisiei.

Informații de context

Ministra Educației, Ligia Deca, anunța pe 29 martie, când s-au aprobat în Guvern legile Educației, că “există aprobată o solicitare de procedură de urgență, odată cu adoptarea legilor în Guvern și s-a discutat despre abordarea discuției legilor într-o comisie reunită a celor două comisii de educație din cele două camere ale Parlamentului”.

Președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero a spus marți, 4 aprilie, pentru Edupedu.ro, că „va fi un proces legislativ normal. Nu se mai face comisie comună pentru proiectele de legi ale Educației”.

La rândul său, fostul ministru al Educației, a confirmat faptul că legile educației vor fi discutate în Parlament în comisii separate, nu în comisie reunită, miercuri, la ora Guvernului din Senat, unde a fost prezentă ministra Educației.

De precizat, Sorin Cîmpeanu este cel care a scris prima variantă a acestor legi ale Educației în vara anului trecut (n. red 2022).

Adresa Guvernului privind adoptarea proiectului legii Învățământului Preuniversitar în procedură de urgență
Adresa Guvernului privind adoptarea proiectului legii Învățământului Superior în procedură de urgență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciucă cere investigarea atacului informatic asupra site-ului G4Media, după ce jurnaliștii au scris că Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat / ”Orice atac la adresa presei vizează valorile de bază ale societății noastre”, spune premierul

Premierul Nicolae Ciucă a cerut joi  investigarea atacului informatic lansat încă de miercuri seară asupra site-ului G4Media, potrivit unui comunicat al guvernului. “Guvernul ia toate măsurile necesare de a proteja…
Vezi articolul

Uniunea Elevilor Reprezentanți anunță că va ataca în instanță hotărârea de guvern prin care „Executivul calcă în picioare transportul gratuit al elevilor”: Nu poate afirma vreun reprezentant al Ministerului Educației că nu cunoștea problema, doar au ignorat-o cu toții

Elevii care fac parte din Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) critică Ministerul Educației pentru că elevii nu primesc transport gratuit în lunile iulie, august, așa cum prevede legea Educației și anunță…
Vezi articolul

Iohannis, despre anunțul șefului ANAF că va controla profesorii care dau meditații: Dacă chiar profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță / Dacă ANAF-ul va verifica categoriile unde se realizează evaziune pe scară un pic mai largă, atunci colectarea poate să devină mai eficientă

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre fiscalizarea meditațiilor: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată am oarece întrebări în această speță, însă…
Vezi articolul