Liderii Federației Naționale a Părinților, organizație parteneră a Ministerului Educației, au fost implicați în negocieri cu Lajos Kristof și chiar în promovarea școlii ilegale Amias Internațional School/ Amia Small School, pe care acesta a înființat-o, dar care nu avea nicio autorizare din partea autorităților educaționale din România, conform unui răspuns al ministerului la solicitarea Edupedu.ro. Respectiva entitate nu este acreditată pe curriculum britanic, așa cum se prezintă instituția, potrivit Ambasadei Regatului Unit la București, contactată de Edupedu.ro.
- Amintim că Lajos Kristof, prezentat în repetate rânduri de parte a mediei ca „antrenorul de genii” pentru copiii abandonați, a fost prins sâmbătă, 20 iulie 2024, în flagrant, în timp ce întreţinea relaţii sexuale cu un minor, într-un apartament din Sectorul 4 al Capitalei, relatează G4Media.ro.
Președintele filialei din București a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – EDUPART, Eugen Ilea, în anii trecuți membru cu statut de observator în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a avut o serie de postări pe contul său de Facebook și pe cel al filialei București a Federației, prin care a promovat timp de aproape un an școala fondată de Kristof Lajos.
Contactat de Edupedu.ro, Eugen Ilea a declarat că promovarea făcută de el pentru așa-zisa școală era benevolă și că ar fi sprijinit activitățile pentru copii cu dizabilități pe care Lajos Kristof le făcea. Într-una dintre postări, Eugen Ilea apare într-o fotografie surprins în timp ce vopsește un perete, cu trafaletul, la sediul școlii Amias fondată de Kristof. Mesajul care însoțește poza este: „Se pregătește noua școală, sau mai bine spus o nouă școală… și, ca un bun manager, punem mâna împreună cu ceilalți. Noutăți….în curând….dar până atunci… Amias Small School….”, datat 16 august 2022.
Nu eram managerul acelei școli, spune Eugen Ilea pentru Edupedu.ro, „am vrut să sprijin, dar nu s-a dovedit a nu fi cine știe ce”, spune acesta. Cât despre circumstanțele în care l-a cunoscut pe Lajos Kristof, bărbatul acuzat acum de viol și pedofilie, Eugen Ilea susține că „ne-a fost prezentat de către Iulian (n.red Iulian Cristache, fost președinte FNAP), partenerul meu la Federație și să-l ajutăm în funcție de ce nevoi avea legat de copiii cu dizabilități”.
La acea postare, Iulian Cristache îi ura „Succes!”.
„Nu am fost niciodată față în față eu cu Eugen și cu Lajos”, spune Iulian Cristache pentru Edupedu.ro, în replică la faptul că el ar fi fost cel care l-a prezentat pe Kristof lui Ilea.
Iulian Cristache, la rândul său, spune că a interacționat cu Lajos Kristof în urmă cu mai mulți ani când ar fi luat o masă împreună la un restaurant din Alexandria, județul Teleorman, localitatea de domiciliu a lui Cristache. „Cu el m-am întâlnit de două ori, exact cum v-am spus: atunci când a venit în Alexandria și ne-am întâlnit la restaurant la Onix. Și încă o dată (…) acum o săptămână, când m-a sunat și mi-a zis de că a găsit un spațiu în centrul Bucureștiului și că o companie multinațională a găsit să-i sponsorizeze chiria și salariul pe ce vrea să facă el acolo”.
Cristache a lăsat de înțeles că aceasta a fost o tatonare sau o negociere de intrare în afacerea lui Lajos Kristof. Acesta a declarat că i-ar fi spus: „eu, dacă vrei doar să te ajut, așa la nivel de consultanță telefonică, o fac cu mare drag, gratuit, dar să vin și să intru în business cu tine sau să spun că te consiliez oficial nu am cum, pentru că tu nu ai banii ăștia”.
În timpul discuției cu reporterul Edupedu.ro, fostul președinte al Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache a declarat că și-a mai amintit că a dat niște telefoane la solicitarea lui Lajos Kristof ca să intervină pentru un copil despre care Kristof spunea că ar fi fost abuzat de familie și instituționalizat. „Cred că m-a mai apelat o dată acum un an și ceva, un an jumătate, cu un copil, nu știu dacă e chiar acesta pe care-l abuza el, că-l luase cei de la Direcția de Asistență Socială și că nu-l lasă acolo (n.red. la așa-zisa școală Amias), că familia îl terorizează și că el nu e lăsat. (…) Nu mai știu atunci cui și ce telefoane am dat, dar cert este că direct să intervin și să se ducă undeva pe baza mea nu a fost niciodată”, a declarat Cristache.
Cazul despre care Iulian Cristache spune că a fost rugat de Lajos Kristof să intervină cu telefoane la Direcția de Asistență și Protecție a Copilului este cel din postarea de mai jos, în care era vorba despre un copil de 13 ani despre care Lajos Kristof spune că ar fi fost „supus abuzurilor grave în cadrul familiei sale”.
Poliția Capitalei a dat o serie de precizări luni, 22 iulie, în care a arătat că au fost mai multe plângeri de abuz sexual ale părinților băiatului, la adresa agresorului, dar că din lipsă de probe cazul a fost clasat, fiind vorba, ca în postarea de mai sus, de un băiat de aceeași vârstă care a fost dus la un centru al DGASPC.
„În urma petiţiilor formulate de către părinţii minorului cu privire atât la dispariţia acestuia, cât şi la interacţiunea pe care o avea cu bărbatul în vârstă de 39 de ani, cercetările au fost preluate de către Serviciul Omoruri – Biroul Agresiuni Sexuale, fiind constituit un grup de lucru în acest sens. Astfel, în urma investigaţiilor specifice efectuate în cauză, în perioada sesizată, a reieşit faptul că, pe tot parcursul cercetărilor, minorul a fost instituţionalizat într-un centru, aparţinând DGASPC – Sector 6”, potrivit Poliției Capitalei, care arată că „deoarece nu au existat dovezi în legătură cu comiterea unei infracţiuni, a fost dispusă soluţia de clasare, prin unitatea de parchet competentă în cauză”.
În prezentările sale publice, Lajos Kristof se recomandă ca fondatorul Amias Small School sau al Amias International School, ambele denumiri conducând către același site. Pe site-ul acestei organizații, apare următoarea descriere: „Amias International School este recunoscută internaţional şi funcţionează după curriculum britanic. Fondată în urmă cu 3 ani de Lajos Kristof, profesor şi mentor specializat în antrenarea copiilor cu abilităţi înalte, şcoala a primit acreditarea în vara anului 2023”.
În România, potrivit legislației naționale, toate școlile și grădinițele de stat și private care funcționează pe teritoriul țării sunt înregistrate și numele lor sunt publicate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) pe site-ul ARACIP. Amias International School sau Amias Small School, organizațiile intitulate „școală” și al căror „fondator” se prezintă Lajos Kristof, nu se află în niciunul dintre registrele făcute publice de ARACIP și consultate de Edupedu.ro.
La întrebarea Edupedu.ro dacă Amias International School se află în prezent în procedurile ARACIP de înregistrare sau dacă a fost vreodată în procedurile instituției și în registrele sale, reprezentanții Ministerului Educației au răspuns că „nu este și nu a fost”.
ARACIP nu știa de existența acestei școli și, în consecință, nu a sesizat vreun organ al statului cu privire la funcționarea sa ilegală, conform informațiilor transmise de Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro.
Eugen Ilea spune că erau mai degrabă activități „de afterschool”, și că acesta este motivul pentru care nu ar fi fost vorba despre susținerea unei școli ilegale. Iulian Cristache la rândul său a precizat nu au considerat că ar trebui să semnaleze cuiva activitățile clandestine de la acea așa-zisă școală pentru că nu știa că acolo ar fi o școală, ci cel mult un afterschool.
_____________________
Iulian Cristache și-a dat demisia din funcția de președinte al FNAP în aprilie 2024, după care a anunțat că a intrat în Partidul Național Liberal.
Eugen Ilea este în continuare la conducerea FNAP București.
Federația are un acord de parteneriat cu Ministerul Educației semnat în ultima zi de mandat de ministrul PNL Monica Anisie, în a cărei organizație PNL Sector 2 s-a înscris Iulian Cristache după depunerea mandatului. FNAP Edupart era la acel moment abia înființată. FNAP este, pe baza acelui protocol, considerată partener social al Ministerului Educației și participă, alături de sindicate și Consiliul Național al Elevilor, la toate ședințele Comitetului pentru Dialog Social de la Ministerul Educației, unde sunt dezbătute toate actele normative sau politicile publice înainte de a fi lansate.
Câteva dintre postările lui Eugen Ilea în care promovează școala lui Lajos Kristof, „antrenorul de genii” prins în flagrant când viola un copil:
_____________________
Redăm declarațiile integrale acordate Edupedu.ro de Eugen Ilea, pe subiect:
Edupedu.ro: Vă sun pentru o poziție din partea dumneavoastră. Am văzut promovarea intensă pe care ați făcut-o școlii Amias International School/Amias Small School. Care este implicarea dumneavoastră în afacerea respectivă?
Eugen Ilea, președinte FNAP București: Pur și simplu de promovare, că știam că face o chestie pentru copii cu dizabilități.
Edupedu.ro: Aveți în septembrie 2022 și o postare în care ziceți că sunteți „un bun manager” și apăreți dumneavoastră că dați cu trafaletul vopsea pe un perete. La ce făceați referire? Ce înseamnă bun manager?
Eugen Ilea: Că pot să fac treabă frumoasă și pot să sprijin oricând este nevoie de ajutor.
Edupedu.ro: Erați manager în cadrul acestei entități? Erați angajat sau partener în școala respectivă?
Eugen Ilea: Nu, am vrut să sprijin, dar nu s-a dovedit a nu fi cine știe ce.
Edupedu.ro: Îl cunoșteați pe Kristof Lajos. Cum v-ati cunoscut?
Eugen Ilea: Ne-a fost prezentat de către Iulian, partenerul meu la Federație (FNAP) și să-l ajutăm în funcție de ce nevoi avea legat de copiii cu dizabilități.
Edupedu.ro: Și l-ați ajutat?
Eugen Ilea: Nu prea am stat așa să verificăm efectiv cam ce fel de activitate are, dar din ce am, să zicem, petrecut ceva timp, să zicem, pe acolo sau în sprijinul activității, am văzut că avea destul de mulți copii.
Edupedu.ro: De unde erau acești copii?
Eugen Ilea: Din diverse școli, dacă am înțeles și eu bine.
Edupedu.ro: Ziceați că ați petrecut timp. Cât a durat „ajutorul acesta”?
Eugen Ilea: O săptămână, două, trei, cât a avut nevoie în perioada respectivă să…
Edupedu.ro: Dumneavoastră ați ajutat și cu firmele pe care le aveți?
Eugen Ilea: Nu.
Edupedu.ro: Ați avut relații contractuale cu Amias International School sau cu asociatia respectivă?
Eugen Ilea: Nu, nu, nu, nu.
Edupedu.ro: Dar când ați văzut școala propriu-zisă – dumneavoastră știți ce înseamnă o școală, știți că ea trebuie autorizată, că trebuia acreditată – ce ați făcut?
Eugen Ilea: Era un fel de, ca să zic așa, un fel de after-school, dacă nu mă înșel eu. Și din ce-mi aduc aminte, avea o posibilitate de a fi sub umbrela unei școli din afară. Dar nu mai știu exact ce și cum.
Edupedu.ro: Ce perioadă a fost cea în care ați colaborat?
Eugen Ilea: Nu știu, 2021-2022, habar n-am, nici nu mai țin minte.
Edupedu.ro: Și acum ați mai păstrat legătura?
Eugen Ilea: Nu prea, nu prea. Nu, pentru că nu, nu prea aveam același valențe și același lucruri de împărțit.
Edupedu.ro: Nu prea sau nu?
Eugen Ilea: Nu.
Edupedu.ro: Au existat niște descinderi la sediul școlii respective.
Eugen Ilea: Habar n-am. Nu știu, n-am mai ținut legătura. Singurul lucru cu care m-a mai contactat pe mine a fost la un moment dat, nu mai știu, ceva cu niște copii, dar nu, n-am dat curs, pentru că n-am, n-am, nu prea mă mai interesa. Nu aveam de ce să mai pierdeam timpul. Sincer, așa am considerat la vremea respectivă. Nu mi s-a părut o chestiune pentru care să dedic timp și energie în așa fel încât să.
Edupedu.ro: Ce formă de organizare avea, firmă sau asociație?
Eugen Ilea: Asociație era.
Edupedu.ro: Și s-a pus problema să lucrați pentru ei, adică să vă angajați acolo? Sau cum a pus domnul Cristache problema, cum să ajutați?
Eugen Ilea: Nu, nu sub nicio formă. Să ajutăm știind că face ceva pentru copii. Într-adevăr, am făcut.
Edupedu.ro: Atât cât ați apucat să vă cunoașteți, era un om care avea comportamente deviante?
Eugen Ilea: Nu n-am văzut la vremea respectivă. Era la tot felul de premii. Dacă dădea semne de genul ăsta, cred că eram eu cel care făceam sesizarea. Dar o întâlnire de genul unde putem să organizăm cursurile de teatru sau premierea copiilor, da, asta l-am ajutat. Eu am ajutat pentru copii, nu pentru el, că nu mă interesa persoana lui în mod special. Ce m-a interesat – copiii să beneficieze de activități, de teatru, de ce făceau acolo. N-am avut sesizări nici de la părinți și eu.
(…) M-am implicat efectiv, dar pentru că la un moment dat mi s-a părut ciudată chestia asta cu tot felul de schimbări de sediu – ba undeva, ba nu știu unde – mi s-a păruit așa… Am zis, știi, nu prea mi se pare în regulă activitatea și atunci nu am mai continuat.
Edupedu.ro: Deci apăreau tot felul activități în alte părți?
Eugen Ilea: Da, ba că își muta sediul în altă parte, ba vrea să se mute în altă parte.
Edupedu.ro: Și de ce vă contacta? Ce așteptări avea de la dumneavoastră?
Eugen Ilea: Din ce știam eu, la vremea efectivă el zicea că se dezvoltă. Mi s-a părut suspectă modalitatea aceasta „de luna următoare, stai că ne mutăm în altă parte, că s-ar putea să ne extindem, s-ar putea să primim aviz nu mai știu de la ce umbrelă de prin UK…
Edupedu.ro: Școala aceasta Amias International School/ Amias Small School se prezintă ca școală pe curriculum britanic. Presupun că știți ce înseamnă asta – ar fi trebuit să fie înscrisă în registrul ARACIP. Nu era acolo. Cum ați ajuns dumneavoastră să promovați o asemenea școală care nu avea absolut nimic autorizat?
Eugen Ilea: Din ce cunoșteam la vremea respectivă știu că avea un contract cu o școală din Marea Britanie, nu mai știu cum se numește.
Edupedu.ro: Dar ea nu exista pentru Ministerul Educației. Pentru ARACIP, ea nu era înscrisă în registrul special.
Eugen Ilea: Dacă stau să mă gândesc bine, cred că ăsta era target-ul lui, poate, să-l ajut să-și înregistreze școala respectivă.
Edupedu.ro: V-a propus așa ceva?
Eugen Ilea: Da.
Edupedu.ro: Care a fost răspunsul dumneavoastră?
Eugen Ilea: I-am zis, păi vezi contractele, vezi ce ai de la școala respectivă cu care vrei să lucrezi. Dacă-s de acord, dacă să plătești taxele, nu poți să… Pur și simplu trebuia să aibă toate documentele la zi ca să poată să facă chestia asta.
Edupedu.ro: Mai devreme spuneați că l-ați ajutat pentru că erau copii. Acum, pe parcursul discuției, ați ajuns la concluzia că v-a cerut să-l ajutați cu înscrierea în registrul ARACIP.
Eugen Ilea: Nu, nu, haideți că… nu să mă duc eu să să-l ajut cu înscrierea, să îi dau, cum s-ar spune, consultanță în vederea constituirii acestei școli.
Edupedu.ro: Dumneavoastră dați consultanță școlilor pentru înregistrarea la ARACIP?
Eugen Ilea: Nu.
Edupedu.ro: Și atunci, de ce ați fi putut să faceți asta în cazul acesta?
Eugen Ilea: Păi de ce? Pentru că mai știm ce presupune organizarea unei astfel de școli.
Edupedu.ro: De ce ar trebui să știți ce presupune autorizarea sau acreditarea unei școli, fiind un lider al unei asociații de părinți?
Eugen Ilea: Lider al unei asociații care are o activitate preponderentă pe educație….
Edupedu.ro: Știind că sunteți implicat în domeniul ăsta de foarte mult timp, nu va semnalat nimic faptul că nu există nicio autorizație la această școală și ea se prezintă ca școală pe curricullum britanic?
Eugen Ilea: Pai nu, tocmai de asta i-am spus: Ca să poți să-ți faci o asemenea școală, ai nevoie de autorizați-i nevoie de înscriere în registru, ai nevoie de sediu, ai nevoie de toate lucrurile astea.
Edupedu.ro: Practicați consultanța asta des. Adică a fost un caz singular sau acordați frecvent astfel de servicii de consultanță?
Eugen Ilea: Să știți că pe oricine a venit la noi să ne întrebe care sunt condiții de înființare a școlilor, am ajutat pe toată lumea. Nu cred că se găsesc pe toate site-urile aceste informații. Nu cred că este ceva ieșit din comun.
Edupedu.ro: La momentul respectiv făceați parte din consiliu ARACIP?
Eugen Ilea: Nu, n-am făcut niciodată parte.
Edupedu.ro: Nu dumneavoastră ci Federația, care în 2021 a fost inclusă ca observator în Consiliul general al ARACIP
Eugen Ilea: Eu nu am făcut parte din consiliu. (…) Mai mulți la vremea respectivă ne-au rugat să-l ajutăm (n.red. pe Kristof Lajos)
Edupedu.ro: Cine v-a rugat, cine erau prietenii lui?
Eugen Ilea: O jurnalistă de prin Franța, prietenă comună. Am mai văzut că și băiatul ăsta care a dat relații despre el, de la DGASPC, care a fost secretar de stat la Ministerul Familiei. Îmi scapă numele…
Edupedu.ro: Deci erau mai mulți parteneri în școala respectivă?
Eugen Ilea: Nu parteneri în școală. Oamenii care îl susțineau.
Edupedu.ro: El era singurul fondator la școala respectivă sau mai erau și alte persoane?
Eugen Ilea: Mai erau și alte persoane, asociați, ceva de genul, dar nu pot să… nu am de unde să știu exact care erau acele persoane.
Redăm declarațiile făcute de Iulian Cristache pe acest subiect:
Edupedu.ro: Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți filiala București, Eugen Ilea, a menționat numele dumneavoastră, atunci când a fost întrebat de noi cum l-a cunoscut pe Kristof Lajos. Acesta a spus că dumneavoastră l-ați introdus pe acest om la el și că i-ați fi spus să-l ajute cu promovarea.
Iulian Cristache: Unde să-l introduc?
Edupedu.ro: L-ați introdus pe Kristof Lajos lui Eugen Ilea?
Iulian Cristache: Nu, nu sub nicio formă. Deci eu cu omul ăsta am interacționat prima dată pe Facebook, că eu aveam un mesaj special de incluziune. Disperat el îmi dădea un mesaj și pe urmă m-a sunat acum vreo 4 ani, cred, 5 ani, nu mai știu, că trece prin oraș și să ne întâlnim să mâncăm, că vrea să discutăm în calitate de președinte la federație. M-am dus, era cu niște copii minori după el, a vrut să-mi plătească masa, am zis că nu, nu are cum să-mi plătească el mie masa. A avut în grijă copii, chiar m-am uitat cu atenție la el să văd cum se comportă. S-a comportat exemplar. Și el căuta în mod special parteneri de colaborare, în sensul în care să vină cu sponsorizări, să poată să-și desfășoare activitatea.
I-am zis că nu am de unde să-i aduc sponsori, că de-abia găsesc la federație și la federație sunt prietenii mei din mediu de afaceri care mă sponsorizează doar pe mine. Am plecat de acolo pe urmă. Interacțiunea a mai fost acum o săptămână, când m-a sunat și mi-a zis de că a găsit un spațiu în centrul Bucureștiului și că o companie multinațională a găsit să-i sponsorizeze chiria și salariul pe ce vrea să facă el acolo. Și i-am zis școală nu ai cum să faci, pentru că școlile în București costă foarte mult. Plecând de la chirie și spațiile mici pe care le găsești, tu nu vei fi autorizat niciodată. Și eu lucrez cu firme mari pentru autorizare. Eu, dacă vrei doar să te ajut, așa la nivel de consultanță telefonică, o fac cu mare drag, gratuit, dar să vin și să intru în business cu tine, sau să spun că te consiliez oficial nu am cum, pentru că tu nu ai banii ăștia. Cert este că eu sunt surprins și aud la televizor de telefoane și de bani, cadouri, pentru că el n-avea bani, deci era cel puțin în ce discutam cu el, sărac lipit pământului. Plus că ne-am și văzut acum câteva zile, cred că vreo 2 săptămâni – era neîngrijit.
Nu am fost niciodată față în față eu cu Eugen și cu Lajos.
Edupedu.ro: Eugen Ilea a avut o perioadă de luni bune în care pe contul său de Facebook și pe cel al FNAP București a promovat Amias International School, iar acesta ne-a spus că dumneavoastră i l-ați introdus pe Lajos.
Iulian Cristache: Nu am avut absolut nicio colaborare, deci nu am avut pe de-o parte nicio legătură cu Amias și nici legătura între mine și Eugen, cu Amias. Dacă Eugen a avut, este treaba lui, dar eu personal și federația nu am fost implicați în Amias, nici contractual și sub nicio formă. Nici nu știu unde e școala, știu că era în Amzei, dar nu am fost niciodată acolo, nu am fost chemat niciodată acolo, deci sub nicio formă. Deci cu el m-am întâlnit de două ori, exact cum v-am spus: atunci când a venit în Alexandria și ne-am întâlnit la restaurant la Onix. Și încă o dată – el era din Ilfov, parcă sau nici nu știu, lumea spunea că e profesor, nu este profesor. El nu are calificare de profesor. Mi se pare că a încercat să facă un master pe psihologie sau ceva de genul, nici nu știu dacă are studii superioare. El spune că are. Deci habar n-am. El sub nicio formă nu antrenează geniile, nu știu de unde a ieșit ideea asta de antrenorul de genii. El a ajutat doar copiii din centrele defavorizate, el însuși fiind un produs al centrului social.
Deci, încă o dată, nu am avut absolut nicio conexiune contractuală cu el, doar discuții pe Facebook, discuții pe WhatsApp care țineau efectiv de copii. Cred că m-a mai apelat o dată acum un an și ceva, un an jumătate, cu un copil, nu știu dacă e chiar acesta pe care-l abuza el, că-l luase cei de la Direcția de Asistență Socială și că nu-l lasă acolo, că familia îl terorizează și că el nu e lăsat. Și da, atunci a mai fost discuția.
Edupedu.ro: V-a sunat să interveniți dumneavoastră?
Iulian Cristache: Da, să intervin dacă pot la Direcția de Protecția Copilului. Cred că am avut discuția asta și pe rețeaua de socializare. Da, că el făcea postările alea emoționante și am zis „nu pot să cred așa ceva, o să mă interesez” și asta cred că a fost discuția. Nu mai știu atunci cui și ce telefoane am dat, dar cert este că direct să intervin și să se ducă undeva pe baza mea nu a fost niciodată”.
În urma publicării articolului, Eugen Ilea, președintele filialei București a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a remis redacției un drept la replică, pe care îl publicăm integral:
„În primul rând, autorul articolului, dl. Mihai Peticilă a uitat să-și informeze conlocutorul că va înregistra convorbirea telefonică avută cu dl. Eugen Ilea, de unde și răspunsurile date într-o formă mai colocvială, dar cu bună credință. Nu a fost o ”declarație”, ci o convorbire telefonică, despre care dl. Peticilă NU a precizat că va fi înregistrată.
În al doilea rând, deși din răspunsurile oferite de dl. Eugen Ilea reiese clar în ce a constat ”implicarea” Federației Naționale a Părinților, dl. Mihai Peticilă face afirmații calomnioase, interpretează în mod subiectiv răspunsurile și formulează acuzații absurde, nesusținute de niciun fapt real.
Scopul acestui drept la replică este să avertizeze cititorii acestui articol asupra deformării cu premeditare a faptelor, de către autorul articolului, cu scopul de a afecta reputația dlui Eugen Ilea și a Federației Naționale a Părinților.
În fapt, dl. Mihai Peticilă a găsit pe Facebook o serie de postări publice datând din primăvara-vara anului 2022, în care dl Eugen Ilea prezintă unul dintre proiectele în care s-a implicat personal, în ideea de a contribui la orice inițiativă menită să ajute copiii. De aici și până la face afirmații despre presupusa colaborare dintre Federația Națională a Părinților și ”școala lui Lajos Kristof” reprezintă efortul personal al dlui. Peticilă de a provoca daune de imagine dlui Eugen Ilea.
Este cu totul surprinzător că o publicație precum Edupedu a putut gira publicarea unui astfel de articol calomnios, ale cărui scopuri ne sunt neclare. Dl. Eugen Ilea a sprijinit activități pentru copii cu dizabilități, alături de entități precum Inspectoratul Școlar București, Centrul de Tineret al Municipiului București, Casa de Cultură a Studenților București, așa cum reiese din postările respective, în primăvara și vara anului 2022, iar dl. Lajos Kristof a fost reținut de poliție pentru o faptă prevăzută în Codul Penal, doi ani mai târziu.
Dl. Lajos Kristof i-a fost prezentat dlui Eugen Ilea de către dl. Iulian Cristache, la vremea respectivă (există un mesaj scris în acest sens cu numărul de telefon, din septembrie 2021), care a recomandat să se ia legătura cu dl. Lajos, iar așa zisa colaborare a fost extrem de limitată, așa cum reiese clar din transcrierea convorbirii telefonice înregistrată fără informarea și fără acceptul dlui. Ilea.
În afară de aceste fapte, afirmațiile autorului acestui articol, dl. Mihai Peticilă, sunt manipulative și false, iar astfel de materiale rău-voitoare trebuie evitate pe viitor.
Postările dlui Eugen Ilea, incriminate de dl. Peticilă, rămân pe Facebook, pentru că nu dovedesc nimic altceva decât o acțiune făcută cu bună credință, la fel ca multe altele, cu doi ani înainte și într-un moment în care nimic nu indica viitoarea situație în urma căreia a apărut acest scandal”.
6 comments
Sper că Parchetul se va autosesiza pentru trafic de influență!
Este tara traficului de influenta! De ce sa il suni pe Cristache sau pe oricine sa fie nevoie sa obtii un drept? Si de ce astfel de persoane, oricine ar fi ele, au trecere in institutii, peste rand, peste lege, peste verificari? O simpla privire la pozele individului si orice om cu ceva carte si putin fler intelege ca nu este in regula. Daramite sa il si intalnesti si chiar sa nu iti sune un clopotel. Iar acum fac pe nestiutorii. Au stiut foarte bine ca intervin pentru cineva care nu avea nimic pus la punct. Si ajutat de atatea persoane sus-puse! Il promovezi un an de zile, pastrezi legatura cu el, dar brusc nu iti amintesti mai nimic despre cine ti-a cerut sa intervii pe langa cine si cui ai telefonat? Institutiile statului sa continue ancheta. Anisie a fost un ministru calamitate. Dupa Abramburica toti credeam ca mai jos nu se poate. Abramburica a fost o doamna insa. Anisie are pe constiinta multe marsavii. Iar aceasta Federatie, si ea obscura si trecuta prin mai multe schimbari si invarteli intre aceiasi cativa oameni, este total neprofesionista. Lideri cu limbaj licentios deseori in online, atacand constant profesorii si de multe ori chiar parintii, sub aparenta unui fals echilibru, iata, ii criticam si pe aia si pe aia, face de fapt doar trafic de influenta si capitalizate de imagine in functie de interese. Urat!
Ilea, ceva mai naiv, scapă porumbei. Cristache, uns cu mai multe alifii, minte cum respiră.
Auzi, cică l-ar fi ajutat dar ăla N-A AVUT BANI pentru consultanța pe care i-ar fi dat-o el. Cu alte cuvinte, dacă avea bani, erau prieteni buni, dar pentru că n-a primit nimic sau n-a primit destul… a căzut prietenia.
Că era sau nu era de fapt școală, că era after-school, că nemernicul ăla era măcar profesor (pare că nu), că avea sau nu girul ministerului sau ARACIP-ului… pentru ăștia doi nu mai conta. Conta că poate fac și ei un gheșeft sau dă bine la imagine!!
Și ăștia doi – Ilea și Cristache – sunt dumnezeii ministrei. ONG-ul ăsta al lui Cristache (unde îl sponsorizează DIRECT PE EL niște oameni de afaceri – pe el, nu asociația care doar Cristache știe pe cine și ce reprezintă…) era primul (și probabil este în continuare primul) la masa ministrei, doar pe ăștia i-a ascultat toți acești ani.
Niște veroși care se spală pe mâini acum că respectivul a fost prins în flagrant… dacă nu era flagrant, urlau ăștia pe toată social-media că statul paralel se luptă cu inovația în educație și cu școlile private înființate de oameni nevinovați. Așa, se prefac că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase…
Din păcate, răul a fost făcut. Toate scurtăturile introduse de ei în lege, ca să beneficieze ulterior de ele, sunt acum oficial adoptate. Vom vedea cât de nocive sunt doar când se vor produce efectele…
Iar voi, edupedu, sunteți complici la toată scârboșenia asta. L-ați promovat pe Cristache peste tot, i-ați pus ”punctul de vedere” peste tot, și doar acum când a intrat în partidul cu care se luptă patronii voștri, descoperiți cu mirare că e un mincinos cu minte de politruc. El a rămas același, dar acum ”deschideți” și voi ochii la realitate.
Bună ziua. Nu știu, și nici nu doresc să aflu de unde atâta zel de a-i implica pe cei din FNAP în acest caz oribil. Ei doi, Cristache și Ilea au avut doar intenția să ajute la acel proiect, de altfel și mult lăudat în media… Atacurile dvs directe la persoana celor doi denota lipsă crasa de informație și partinire, dictate de interese obscure dar care pot ieși cumva la lumină, din fericire. Poate sunteți bine intenționați, dar oricum ar fi GREȘIȚI GRAV CU ACEASTĂ ATITUDINE…
Se dau de gol singuri, amice, n-au nevoie să îi ajute nimeni. TU cât de bine intenționat ești? Poate îi iei apărarea și lui Lajos Kristof, că pari așa, mai dispus să treci cu vederea și să ierți…
Acel Cristache este oricum un dubios.A fost ani de zile președintele unei federații care nu știu pe cine reprezenta și avea uși deschise peste tot. Un om dubios!