Ministrul Educației a anunțat pe 27 aprilie un set de măsuri luate în sistemul de învățământ în contextul epidemiei COVID-19, printre care și cea de continuare a predării online conform programei. Acolo unde profesorii nu reușesc să predea materia pe net, în perioada 11 martie-12 iunie, lecțiile urmează să fie recuperate la toamnă, a explicat ministrul Monica Anisie pentru Edupedu.ro
Am cerut aceste clarificări ministrului Educației din cauza multiplelor contradicții din ultima perioadă legate de predarea online și de conținutul activităților desfășurate pe internet.
Cronologia contradicțiilor:
Profesorii au fost îndrumați inițial, la 9-10 martie, să facă lecții online, după care să nu predea, ci doar să recapituleze (vezi scrisoarea ministrului din 30 martie), apoi prin ordin de ministru care aprobă o instrucțiune profesorii și elevii au fost obligați din 22 aprilie să facă ore online și să continue predarea materiei potrivit programei.
Peste toate aceste contradicții, anunțul de ieri, 27 aprilie, a lăsat loc de interpretare: programa care nu a fost parcursă după data de 11 martie va fi recuperată în anul școlar următor, anunță ministrul Educației.
Ce semnificații putea avea noua decizie:
- Toate lecțiile online pe care acum profesorii le fac, obligați de noile reglementări, vor fi de fapt recuperate, repetate, refăcute în anul școlar viitor, urmând ca ministerul să facă ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină.
- Sau doar ce nu se predă în perioada 11 martie 12 iunie, în regim online, va fi recuperat în toamnă.
Ministrul Monica Anisie a explicat pentru Edupedu.ro că este vorba despre a doua semnificația, adică profesorii predau în continuare, până pe 12 iunie, iar conținuturile care nu vor fi predate în această perioadă vor fi introduse în materia din anul școlar următor. Ministrul a dat și un exemplu de cum se va face acest lucru „de exemplu, la Limba Română zilele acestea ar trebui predat Numeralul la clasa a V-a, dar Numeralul se face și în clasa a VI-a, iar atunci vor fi predate inclusiv conținuturile din clasa a V-a. Ministerul va elabora ghiduri explicative pentru fiecare disciplină în care va indica în ce mod fiecare profesor poate preda conținuturile de pe acest final de an școlar în anul școlar următor.”
Declarațiile actuale vin să completeze Ordinul ministrului nr 4135, care prevede că doar elevii care nu au putut participa la cursurile online din motive obiective vor face ore remediale și vor recupera materia la reluarea cursurilor, potrivit Art 15, alin 2 din document:
Iată măsurile anunțate pe edu.ro:
- Programa din semestrul al II-lea care nu a fost parcursă după data de 11 martie va fi abordată în anul școlar următor, după ghiduri metodologice elaborate de MEC pentru fiecare disciplină.
Iată măsurile anunțate de ministrul Educației Monica Anisie, VIDEO aici:
- După cum ați aflat, cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate, însă continuă învățarea asistată de tehnologie, ca și până acum, până în data de 12 iunie când de altfel se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020
- Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin.
- Acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru
- MEC va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi care erau prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor
- Cu alte cuvinte se recuperează materia neparcursă în aceasta perioadă
Reamintim că a început Marea Predare Online, după cum Edupedu.ro scria încă de luni. Școlile au făcut sute de mii de conturi tuturor profesorilor și elevilor, orare noi și fișe de auto-pontaj pentru cadrele didactice, conform ordinului de ministru.
În altă ordine de idei ordinul respectiv a fost contestat de CNE în contencios administrativ, pe motiv că este discriminatoriu.
Sindicatele din Educație au cerut și ele modificarea ordinului din motive juridice.
Ministerul a anunțat decizia de a continua predarea online, concomitent cu recuperarea materiei predată online, fără să prezinte o situație a lecțiilor predate, a numărului de profesori și elevi angrenați în predarea online sau în activități online. Asta deși mai multe inspectorate școlare anunțau zilele trecute că gradul de activitate online în rândul elevilor este de 70-80%.
Photo by Moose Photos from Pexels