Ce efect au filmele asupra creierului copiilor? Oana Paveliuc, Festivalul de Film și Psihanaliză: Filmele și desenele animate sunt și ele o formă de transă în care se instalează programe la nivel neurologic

1.241 de vizualizări
Photo by Ksenia Chernaya from Pexels.com
Prima ediție a Festivalului de Film și Psihanaliză s-a petrecut online weekendul acesta, după ce pandemia a dat peste cap planurile de a fi organizată la Cluj. Timp de trei zile, cinefilii au putut viziona și analiza filmele altfel de cum o făceau în mod obișnuit. Sub coordonarea criticului de film Irina Margareta Nistor și specialiști în psihanaliză, iubitorii de film au putut interpreta înțelesurile filmelor și cum le traduce subconștientul, scrie Cultura la Dubă.

Oana Paveliuc este performance coach și studiază psihologia, iar în cadrul festivalului a analizat filmul pentru copii Strada Speranței (Mercy street), în regia lui Ștefan Buzea, Alexandru Buzea și Nicolae Radu.

Cultura la dubă: Cum îi marchează pe copii filmele?

Oana Paveliuc: Filmele au un impact foarte mare asupra copiilor, mai ales la vârste fragede, când ei nu fac diferența dintre realitate și ce văd pe televizor, cum de altfel filmele și desenele animate sunt și ele o formă de transă în care se instalează programe la nivel neurologic, iar copiii pot să își ia învățăminte.

Totodată este important să avem grijă la ce filme urmăresc copiii, este important și să le urmărim împreună cu ei, să descoperim împreună cu ei. Copiii au și această latură pură și ne pot învăța lucruri pe care noi încă nu le știm sau uităm să le punem în aplicare.

Cultura la dubă: Cum ne raportăm la filmele horror?

Oana Paveliuc: Eu nu le recomand, mintea subconștientă nu face diferența dintre ceea ce ne imaginăm și realitate. A urmări un film, mai ales unul horror, înseamnă a te lăsa dus într-o anumită stare, corpul trăiește toată acțiunea filmului chiar și la nivel neurochimic. Același lucru este valabil și în cazul știrilor care ne creează tot felul de anxietăți.

Citește interviul integral semnat de Dana Coțovanu în publicația Cultura la dubă


1 comment
  1. Copii sunt pana la 18 ani. Oare filmele pentru adulti la care se uita generatia de azi de “copii” ce efect au asupra creierului? Cred ca nici nu trebuie prea multe studii ca sa realizezi ca efectul este de tampire lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noua strategie a Irlandei, unul din liderii europeni în PISA, pentru a întări și mai mult competențele-cheie ale elevilor: Educație digitală pentru părinți și pentru profesori, cărți pentru copiii care intră la școală, mai multă învățare pe bază de colaborare

Cărți oferite fiecărui copil, măsuri de sprijin pentru tranziția copiilor în mediul școlar, susținere pentru părinți în vederea ghidării minorilor în mediul online și programe extinse de formare a profesorilor…
Vezi articolul
testarea la Matematică

Precedentul „Junior”. Școala Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a luat toate procedurile de autorizare de la capăt ca să devină școală fără personalitate juridică, deși era acreditată din 2009

Școala primară „Junior”, a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, înființată în 2003 și acreditată în 2009, a renunțat la toate acestea și a reluat anul trecut procedurile de la…
Vezi articolul

Peste 11.400 de candidați la concursul de angajare în Învățământ se pot titulariza dacă găsesc post disponibil, alți aproape 8 mii pot fi doar profesori suplinitori și peste 4.400 nu au reușit să ia nici măcar nota 5 și nu pot preda

Rezultatele de la Titularizare 2023 au fost publicate marți la ora 11:00 de Ministerul Educației, iar acestea arată că 11.448 de lucrări scrise au fost peste media 7. În acest…
Vezi articolul

Studiu Facebook: Platforma Instagram are un impact negativ asupra sănătății mintale a adolescenților, în special în cazul fetelor / Pe lângă accentuarea stărilor de anxietate și depresie, “înrăutățește și problema imaginii de sine”

În cadrul unui studiu intern realizat în ultimii trei ani, Facebook a constatat că aplicația de distribuire a fotografiilor Instagram (deținută de Facebook) este “dăunătoare în cazul unui procent semnificativ”…
Vezi articolul