Ce documente trebuie să conțină dosarul pentru echivalarea studiilor făcute de elevi în străinătate sau la școli pe curriculum străin, în România – proiect de ordin

374 de vizualizări
Foto: © Jae Young Ju | Dreamstime.com
Metodologia de echivalare a studiilor efectuate de elevi în străinătate sau la unitățile de învățământ din România, care școlarizează în baza curriculumului altui stat, a fost pusă vineri, 6 septembrie, în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Elevii care își pot echivala studiile din afara României sunt cetățenii români, cei din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană, precum și cei care se află sub protecție internațională.

„Perioadele de studii pentru care se aplică prevederile prezentului ordin sunt perioadele de studii corespunzătoare învățământului obligatoriu și învățământului postliceal nefinalizate cu diplomă”, se precizează în document.

Documentele necesare pentru echivalarea studiilor sunt, potrivit articolului 2, alineatul 1, următoarele:

  • „cerere;
  • foaie matricolă pentru clasele din România (daca este cazul);
  • documente școlare din care să rezulte nivelul, durata și promovarea clasei/claselor pentru care se solicită echivalarea;
  • document de identificare al elevului;
  • alte documente, dacă este cazul (adeverință emisă de autoritatea competentă din țara de origine care să confirme autenticitatea documentelor de studii)”.

Forma în care trebuie depuse documentele (original, copie, traducere autorizata și/sau legalizată) este stabilită de fiecare inspectorat școlar în parte.

Dosarul poate fi depus la Inspectoratul Școlar Județean sau la școala la care s-a înscris elevul. În funcție de fiecare inspectorat, dosarul poate fi transmis fizic sau online.

Soluționarea dosarului este gratuită și se realizează în cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestuia la inspectorat.

În baza atestatului de echivalare emis, elevul se poate înscrie la orice unitate de învățământ din România, se poate angaja și poate participa la cursuri de formare profesională.

„Atestatul de echivalare se eliberează unității de învățământ, titularului, părinților, tutorilor
legal instituiți sau unui împuternicit legal, în format fizic sau electronic, cu semnătură digitală, pentru solicitările depuse online”, se mai precizează în metodologie.

Documentul publicat de Ministerul Educației conține și un model de atestat de echivalare a studiilor, care poate fi consultat mai jos.

Cei care au sugestii referitoare la acest proiect de ordin le pot trimite până luni, 15 septembrie, prin email, la adresa cnred@edu.gov.ro

FOTO Model atestat de echivalare a studiilor:

DOCUMENT Proiect de ordin privind aprobarea Metodologiei de echivalare a studiilor:

Foto: © Jae Young Ju | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației, Ministerul Cercetării și Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, printre instituțiile publice care migrează la Cloud-ul Privat Guvernamental – proiect

Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Culturii, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, Centrul Naţional de Recunoaştere și Echivalare a Diplomelor se află pe lista celor…
Vezi articolul

SURSE Accesul părinților în incinta școlilor și grădinițelor, permis numai când aceștia sunt invitați, precum și în situații de urgență, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar

Accesul părinților în incinta școlilor și grădinițelor este permis numai în situația în care aceștia sunt invitați, precum și în situații de urgență, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar,…
Vezi articolul

Prima carte în care copiii și adolescenții din București rescriu legendele orașului – SuperPovești din București. Toți copiii și adolescenții care trimit povești spre jurizare vor primi diplome de participare și cărți în dar

Copiii și adolescenții din capitală sau cei care învață în București sunt invitați să caute poveștile ascunse din istoria orașului: să le documenteze în familie, în cadrul comunității locale, în…
Vezi articolul

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, către ministrul Cîmpeanu: “Sunteți întruchiparea perfectă a unui amestec între nepăsarea lui Iohannis și cinismul securiștilor cu doctorate falsificate” / “Mi-e foarte clar, educația va merge doar în jos”

“Sunteți la locul dumneavoastră, adică ministru al Educației în Guvernul României, doar din două perspective: sunteți în subordinea unui plagiator – deci pentru asta vă potriviți acolo – și sunteți…
Vezi articolul