Ce documente trebuie să conțină dosarul pentru echivalarea studiilor făcute de elevi în străinătate sau la școli pe curriculum străin, în România – proiect de ordin

713 vizualizări
Reducerea birocrației din școli
Foto: © Jae Young Ju | Dreamstime.com
Metodologia de echivalare a studiilor efectuate de elevi în străinătate sau la unitățile de învățământ din România, care școlarizează în baza curriculumului altui stat, a fost pusă vineri, 6 septembrie, în dezbatere publică de Ministerul Educației.

Elevii care își pot echivala studiile din afara României sunt cetățenii români, cei din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și din Confederația Elvețiană, precum și cei care se află sub protecție internațională.

„Perioadele de studii pentru care se aplică prevederile prezentului ordin sunt perioadele de studii corespunzătoare învățământului obligatoriu și învățământului postliceal nefinalizate cu diplomă”, se precizează în document.

Documentele necesare pentru echivalarea studiilor sunt, potrivit articolului 2, alineatul 1, următoarele:

  • „cerere;
  • foaie matricolă pentru clasele din România (daca este cazul);
  • documente școlare din care să rezulte nivelul, durata și promovarea clasei/claselor pentru care se solicită echivalarea;
  • document de identificare al elevului;
  • alte documente, dacă este cazul (adeverință emisă de autoritatea competentă din țara de origine care să confirme autenticitatea documentelor de studii)”.

Forma în care trebuie depuse documentele (original, copie, traducere autorizata și/sau legalizată) este stabilită de fiecare inspectorat școlar în parte.

Dosarul poate fi depus la Inspectoratul Școlar Județean sau la școala la care s-a înscris elevul. În funcție de fiecare inspectorat, dosarul poate fi transmis fizic sau online.

Soluționarea dosarului este gratuită și se realizează în cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestuia la inspectorat.

În baza atestatului de echivalare emis, elevul se poate înscrie la orice unitate de învățământ din România, se poate angaja și poate participa la cursuri de formare profesională.

„Atestatul de echivalare se eliberează unității de învățământ, titularului, părinților, tutorilor
legal instituiți sau unui împuternicit legal, în format fizic sau electronic, cu semnătură digitală, pentru solicitările depuse online”, se mai precizează în metodologie.

Documentul publicat de Ministerul Educației conține și un model de atestat de echivalare a studiilor, care poate fi consultat mai jos.

Cei care au sugestii referitoare la acest proiect de ordin le pot trimite până luni, 15 septembrie, prin email, la adresa cnred@edu.gov.ro

FOTO Model atestat de echivalare a studiilor:

DOCUMENT Proiect de ordin privind aprobarea Metodologiei de echivalare a studiilor:

Foto: © Jae Young Ju | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul educației anunță o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, după greva de avertisment din învățământ și leagă posibilitatea ca salariile profesorilor să crească de încasările la buget până la rectificare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaște că revendicările profesorilor sunt justificate, și spune că la rectificarea bugetară s-ar putea găsi soluții pentru plata salariilor cadrelor didactice, la nivelul stabilit prin lege,…
Vezi articolul

Generația Beta, copiii născuți între anii 2025 și 2039: Vor trăi într-o eră în care „inteligența artificială și automatizarea sunt complet integrate în viața de zi cu zi”. Mulți dintre acești copii vor trăi până în secolul al XXII-lea, potrivit sociologilor

Anul 2025 marchează începutul unei noi generații, Generația Beta. Cei născuți între 2025 și 2039 vor face parte din această generație, potrivit McCrindle.com. Specialistul în demografie Mark McCrindle și sociologul…
Vezi articolul

Proiect de aducere a 1.000 de consilieri școlari în 1.000 de școli vulnerabile, discutat miercuri cu Ministerul Investițiilor, anunță Sorin Cîmpeanu. Cristache – Asociația părinților: Nu este de ajuns să-ți dorești, trebuie să ai și cu ce

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus miercuri seară, la B1 TV, că în cursul zilei a avut discuții cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru un proiect prin care “să…
Vezi articolul

Webinar gratuit: Ce sunt știrile contrafăcute din mediul online și cum îi afectează acestea pe copii și adolescenți?

VIDEO Cum recunoaștem Fake News? Cum deosebim adevărul de fals? Răspunsuri pentru întrebările părinților

Accesul la internet deschide copiilor și adolescenților o lume infinită de lucruri interesante pentru descoperit și, cel puțin teoretic, îi ajută să înțeleagă mai bine cum funcționează lumea în care…
Vezi articolul

Fostul ministru al sănătății, despre întârzierea vaccinurilor anti-Covid pentru copiii din România: Lipsa unei prevederi bugetare pentru dozele de vaccin pentru copii nu poate fi o scuză, în contextul în care anul trecut am avut buget separat

Fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă (USR), afirmă că, deşi avem recomandarea EMA şi deşi există semnate contractele cu unul dintre furnizori pentru 2022, livrarea vaccinului anti-COVID pentru copii este…
Vezi articolul