Ce declara Nicolae Hurduc, noul ministru al Cercetării, acum 5 luni: Se ames­te­că servicii secrete cu politica, sînt gru­puri de interese, industria plă­teș­te politicul

243 de vizualizări
“După părerea mea sistemul politic actual, al parti­delor, este depășit”, declara în luna mai noul ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc. Într-un interviu acordat publicației Opinia studențească, Hurduc spunea: “Corupția există peste tot prin siste­mul politic. Un partid ca să poată a­junge la conducere are nevoie de spri­jin financiar, banii vin de un­de­va, ei trebuie returnați. (…) Între timp au început să se ames­te­ce servicii secrete cu politica, nu mai știi nici în cer nici în pămînt. Sînt gru­puri de interese, industria plă­teș­te politicul”.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul pentru numirea lui Nicolae Hurduc în funcția de ministru al Cercetării și Inovării. Numirea vine la o zi după ce Hurduc a fost propus în această funcție de premierul Viorica Dăncilă și după ce o serie de declarații bizare ale profesorului universitar au fost preluate de toată media.

Nicolae Hurduc: Nu putem face cercetare cu apă de la robinet și cu pămînt din curte. Avem nevoie de bani

În cercetare trebuie să finanțezi cerce­tarea. Noi, cînd am aderat la co­mu­nitatea Europeană, ne-am asumat niște obligații: să direcționăm 6% din PIB pentru educație și 2% din PIB pentru cercetare. Sînt deja 18 ani de cînd am aderat și ne-am asumat lucrurile acestea, deși nu le-am res­pectat niciodată. Noi nu putem face cercetare cu apă de la robinet și cu pămînt din curte ca să zic că nu mă costă“, declara în luna mai Nicolae Hurduc, într-un interviu publicat de Opinia studențească.

Acesta spunea că “există domenii cum ar fi ma­tematica, fizica teoretică, istoria, un­de nu ai nevoie de produse chimi­ce, de aparatură, dar nu poți face cercetare fără bani. Mulți dintre tineri nu pleacă din cauză că nivelul de pre­gătire nu e bun, pleacă că se gîndesc ce vor face după aceea. Cei care sînt pasionați de partea de cercetare sau de cea didactică nu vor rămîne în România“.

Dacă s-ar fa­ce verificarea tuturor tezelor de doc­torat din drept eu cred că ne-am pu­ne mîinile în cap, nu ar mai rămîne nici 5% din ele. Acolo sînt probleme, nu în domeniul științelor exacte. Pro­blemele majore se pun pe do­me­niile care sînt conectate de zonele po­liticului, căci de acolo pleacă. U­ne­le persoane aveau nevoie de un doc­torat, nu contează în ce domeniu, ca să poată ocupa un post în minis­ter“, avertiza în luna mai 2018 Hurduc, astăzi ministru al Cercetării.

Într-un alt interviu, acordat tot anul acesta, publicației Ziarul de Iași, Nicolae Hurduc declara următoarele, referitor la modul în care este finanțată cercetarea:

  • Aici, partidele, de la stânga la dreapta, au făcut acelaşi lucru. Toate au promis şi toată lumea acceptă ideea că Educaţia este sistem prioritar pentru orice dezvoltare şi pentru orice naţiune. Că Sănătatea este prioritară, iar când împarţi banii vezi că taman la Educaţie şi la Sănătate nu se găsesc bani.
  • Dacă tu vii şi spui că aceştia sunt pilonii de bază ai dezvoltării unei societăţi, după aceea ce de uiţi? Aici este problema.
  • Există teorii că se doreşte ca România să fie ţinută într-o stare de subdezvoltare. Nu cred că este chiar aşa, însă sunt nişte interese minore, de a dirija anumiţi bani în zone de unde se pot volatiza mai uşor decât din zona educaţională sau în Sănătate. Sunt nişte interese meschine care ne lovesc pe toţi”.

Nicolae Hurduc este decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) și membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), fiind unul dintre cei trei reprezentanți ai României de acolo. Născut la 28 mai 1956, în Iaşi, Nicolae Hurduc este doctor în Chimie al Universităţii Tehnice „Ghe. Asachi“ din Iaşi.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like