Ce, de ce și cum se reciclează? Cum îi învățăm pe copii să fie responsabili față de mediul înconjurător (Episodul 2) – material susținut de Baterel

 

Printre lecțiile deschise pe tema reciclării pe care le susține în grădinițele și școlile din România, Baterel și-a propus să aducă educația ecologică aproape și de cititorii EDUPEDU.

 

Copii, părinți, bunici sau dascăli, cu toții avem nevoie să înțelegem mai bine ce, de ce și cum se reciclează, pentru a putea fi sau forma acea generație pe care cu toții o așteptăm. Cea căreia îi pasă de ce urmează, care protejează și inspiră prin acțiunile din fiecare zi.

Obiceiul colectării selective are un rol cheie în educație pentru că îi ajută pe cei mici să înțeleagă că obiectele din jurul lor au o viață și merită refolosite, pentru echilibrul vieții și naturii. Dacă în ultimul articol, am vorbit despre cum se colectează și se reciclează plasticul, hârtia și sticla, astăzi vom trece la deșeuri „mai grele”.

Aparatele electrice vechi – povestea celor 800 de laptopuri aruncate pe secundă

Dintre toate gunoaiele pe care oamenii le generează, cea mai rapidă creștere și cel mai mare pericol pentru om și pentru natură îl ridică deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE, pe scurt). Asta pentru că în lume sunt generate în fiecare an 40 de milioane de tone de deșeuri electrice – de la frigidere, calculatoare și televizoare, până la tablete, jocuri playstation și chiar jucării electrice. E greu de imaginat cum arată și cât înseamnă 40 de milioane de tone, dar, ca idee, poți să îți închipui că în fiecare secundă se aruncă 800 de laptopuri. Practic, de când ai început să citești și până acum, pe Pământ s-a aruncat deja echivalentul a 16.000 de laptopuri, iar până când vei termina de citit acest articol se va ajunge la aproape 500.000!

Cel mai important lucru pe care copiii și adulții ar trebui să îl cunoască despre deșeuri este că aparatele electrice (la fel ca și bateriile uzate) nu se aruncă niciodată la gunoi. Chiar și un aparat mic, cum e telefonul sau o simplă baterie de ceas, conține substanțe chimice deosebit de toxice. Dacă ajung la groapa de gunoi, aceste substanțe se infiltrează în apă și sol punând în pericol mediul înconjurător și, implicit, sănătatea noastră.

Unde ajung?

O mare parte din aparatele electrice vechi sfârșesc în Asia sau Africa, unde sunt pur și simplu arse. De exemplu, pe un teren din China unde se depozitează DEEE-uri solul înregistrează printre cele mai ridicate concentrații de dioxine și metale grele din lume. Acolo, apa conține o cantitate de plumb de 2.400 de ori mai mare decât nivelul sigur. Efectele negative asupra sănătății sunt iminente.

E responsabilitatea fiecăruia dintre noi să facă ceva pentru a încetini ritmul. Indiferent de vârstă, cu toții putem acționa pentru a diminua fluxul de aparate electrice care sfârșesc în locuri nepotrivite.

Unde se reciclează?

DEEE-urile pot fi predate la puncte de colectare speciale din magazine mari (cel mai probabil, găsești unul chiar în localitatea ta, prin aplicația „Unde Reciclăm”), în școlile înscrise în proiectul Baterel și în campaniile din orașe și comune, cum este „România Reciclează”.

Informează-ți rudele și prietenii despre riscurile la care se supun aruncând DEEE-urile la întâmplare și încurajează-i să recicleze.

Bateriile – micile bombe ecologice din jucării

Chiar dacă sunt mai mici, bateriile sunt la fel de periculoase ca DEEE-urile, pentru că metalele care ajung la groapa de gunoi se infiltrează în sol și în apă, ajung din nou la noi și ne afectează sănătatea.

În fiecare an sunt vândute (și consumate) sute de miliarde de baterii peste tot pe glob. În decursul unui an, un român obișnuit achiziționează cel puțin 2 baterii tip pastilă și 10 baterii portabile, aruncând în jur de 8 baterii uzate. Majoritatea bateriilor sunt folosite pentru a alimenta radiouri, jucării (păpuși vorbitoare, mașinuțe) laptopuri și telefoane, unelte pentru electrice sau ceasuri.

O singură baterie aruncată la întâmplare, plantează automat „semințe” de cadmiu, mercur sau litiu, din care vor crește viitoare plante. Ingerate de animale, apoi de om, prin lanțul trofic, substanțele toxice ajung înapoi la noi, doar că într-o formulă mult mai nocivă.

Se spune că poți testa dacă o baterie mai e sau nu bună, aruncând-o de la o înălțime mica: aceasta va cădea în lateral dacă este consumată, sau va rămâne „în picioare” dacă încă mai are energie.

Bateriile conțin materiale care pot fi reciclate și folosite pentru a crea alte baterii, piese de argint,vase și crose de golf, piese din oțel sau pot intra în compoziția agregatului de asfalt rutier. În plus, atunci când reciclăm baterii, diminuăm nevoia de a extrage zinc, oțel sau mangan din resursele planetei.

Unde se reciclează?

La magazinul de unde le-ai achiziționat sau într-o altă locație unde există o cutie de colectare! Caută pe aplicația mobilă „Unde Reciclăm” cel mai apropiat punct de colectare de casa ta, sau păstrează-le pentru campaniile dedicate organizate de Baterel (facebook /Baterel)

În lecția următoare, continuăm cu informații despre alte tipuri de deșeuri care pot fi reciclate!

Până atunci nu uita că responsabilitatea colectării selective le revine celor care știu. Acum știi. Asigură-te că vor afla și alții.

Despre proiectul Baterel

Campania ,,Baterel și Lumea Non-E” este un proiect național de conștientizare, responsabilitate socială și colectare selectivă, organizat de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (S.N.R.B.) și care se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Educației Naționale cu sprijinul Ministerului Mediului.

În proiect, elevii înscriși de profesorii coordonatori în program, concurează cu alte clase și școli în competiții lunare cu tematică ecologică și în competița de colectare efectivă a echipamentelor electrice vechi sau defecte și a bateriilor uzate.

Pe parcursul progamului, atât elevii, cât și dascălii au acces la materiale informative și ghiduri care detaliază principiile colectării selective și oferă sfaturi pentru creșterea eficienței energetice. Cei mici pot beneficia de lecții demonstrative, activități practice și invitații la alte evenimente cu tematică ecologică. Peste 30.000 de copii au devenit parte din povestea lui Baterel în lupta pentru reciclare în cele 7 ediții derulate.

Citește și:

 

 

Exit mobile version