O campanie pentru școlari, părinți și profesori intitulată „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!” este desfășurată de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică în luna noiembrie. Potrivit datelor INSP, în România, obezitatea este cel de al patrulea factor de risc pentru anii de viață pierduți prin dizabilitate, scrie G4Media.ro.
Campania se adresează copiilor din ciclul primar de învățământ, părinților acestora și cadrelor didactice.
„Prin acțiunile care le vom derula în cadrul acestei campanii urmărim informarea și educarea copiilor, părinților și cadrelor didactice privind principiile unei alimentații sănătoase la vârsta școlară. De asemenea, campania vizează creșterea conștientizării problematicii obezității infantile și informarea părinților despre beneficiile unei alimentații sănătoase care să prevină obezitatea în rândul copiilor și complicațiile acesteia pentru viitorii adulți”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității vineri de INSP.
„Deși, ne gândim la obezitate mai degrabă ca la un factor de risc pentru mai multe tipuri de afecțiuni (boli cardiovasculare, diabet zaharat, unele cancere: de endometru, de esofag, gastric, de ficat), obezitatea este o boală cronică, recunoscută ca atare de Organizația Mondială a Sănătății”, precizează sursa citată.
Obezitatea este o boală care produce decese, dizabilitate și deteriorează calitatea vieții. Din 1990 până în 2017, decesele și anii de viață pierduți prin dizabilitate (DALY) din cauza greutății corporale în exces (indicelui de masă corporală crescut), s-au dublat la nivel global, potrivit datelor din studiul Global Burden of Disease.
1 comment
ce…cât și cum…s ar preta și pentru mii de copii care nu au ce manca…poate se trezește cineva…numai campanii și vorbe goale!