Motivarea CCR: Limitarea dovezii transportului efectuat de elevi doar la “abonament”, ca probă, nu este justă şi deci nu este constituţională

Foto: Pexels.com

Cheltuielile de transport ale elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu se decontează doar pe bază de abonament are caracter discriminatoriu, deoarece determină o diferenţă de tratament juridic între elevi, susţine Curtea Constituţională în motivarea publicată astăzi, informează Agerpres.

Mai exact, se referă la articolul 84, alineatul 3 din din Legea educaţiei naţionale, care spune: “Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Sintagma “pe bază de abonament” creează o diferenţă de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament şi elevii care nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare, consideră autoriii sesizării, conducerea Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsătura Buzăului, județul Covasna.

Astfel, Curtea Constituțională a scris în motivare că principiul egalităţii în drepturi presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care nu sunt diferite.

“Impunerea condiţiei prezentării abonamentului de transport pentru decontarea cheltuielilor cu transportul elevilor de la domiciliu la localitatea unde sunt şcolarizaţi apare ca fiind discriminatorie şi de natură a crea doar aparenţa unei măsuri de protecţie instituite pentru realizarea obligaţiilor statului, impuse de normele constituţionale de referinţă. În consecinţă, constatând că sintagma criticată are caracter discriminatoriu şi afectează drepturile fundamentale menţionate, Curtea urmează să constate neconstituţionalitatea acesteia”, au spus judecătorii CCR.

Președintele Asociației Elevilor din Constanța, Andrei-Mihai Tănase a explicat pentru Edupedu.ro că „De cele mai multe ori, transportatorii nu dau abonamente pe o perioadă delimitată de timp, ci pachete de bilete”.

„Efectul este că de acum încolo vor putea fi decontate toate tipurile de legitimații de călătorii, chiar și un bilet”, a mai spus acesta.

Potrivit informațiilor noastre, decizia a fost luată pornind de la cazul unei familii căreia școala nu îi putea deconta biletele de transport pentru naveta școlară, pentru că legea educației prevede deconatarea doar a “abonamentelor”. Potrivit juriștilor, efectul este că de acum înainte va trebui să fie decontate și biletele, nu doar abonamentele.

FOTO: Pexels.com

Exit mobile version