CCR a admis sesizarea PSD pe proiectul de modificare a legislaţiei în domeniul transportului de persoane / Consiliul Elevilor: Problema transportului elevilor rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni publice

1.863 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Agerpres relatează că surse din cadrul Curții susțin că CCR a admis sesizarea “pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiţii stabilite prin decizii ale forului constituţional pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare”.

În sesizarea PSD se arată că proiectul de aprobare a OUG 51/2019 se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Acest proiect propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfăşura în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Prin proiectul de act normativ pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea se propune abrogarea prevederilor din OUG nr. 51/2019, astfel încât transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel judeţean să intre în sfera serviciilor publice, scrie Agerpres.

Într-o reacție rapidă, Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrage atenția că “problema transportului elevilor va rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni servicii publice, în caz contrar, operatorii de transport nu vor mai avea nicio obligație să transporte elevi și să ofere reduceri pentru aceștia – fenomen asupra căruia Inspecția de Stat pentru Controlul Rutier (ISCTR) închide ochii cu bună știință. În 2018, de pildă, ISCTR a oferit amenzi pentru nerespectarea legislației în vigoare pentru doar doi operatori de transport în toată țara“.

Consiliul Național al Elevilor își exprimă profunda dezamăgire asupra modului în care Guvernul României gestionează transportul elevilor, mai ales având în vedere faptul că în vară actualii guvernanți cereau sesiune parlamentară extraordinară pentru a abroga OUG“, spun elevii.

Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, spune că “elevii din România s-au săturat să fie priviți drept pioni în jocul politic al decidenților. Solicităm imediata intervenție a Parlamentului României pentru a respinge OUG. Menționăm, de asemenea, că reprezentanții elevilor din România au inițiat demersuri pentru a crea cadrul de intervenție al Comisiei Europene și pentru a debloca transportul elevilor“.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din 10 clase primare ale unei școli din Timișoara petrec circa o oră pe zi pentru temele de acasă, iar subiectele în care se pot exprima liber îi motivează cel mai mult să lucreze cu plăcere / În ziua în care nu au teme, elevii au mulțumit că au fost „liberi” – studiu

Elevii își fac temele cu plăcere când e vorba de subiecte în care se pot exprima liber și în mod creativ și când gradul de dificultate al temelor este unul…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației în țara europeană cu cele mai multe școli care au latrine: Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme

„Este o problemă exagerată, pentru că de multe ori lor legăm digitalizarea și calitatea educației de toaletă. Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții…
Vezi articolul