Cazurile de copii abuzați pot fi semnalate la numărul de telefon unic național gratuit – 119. Numărul este corelat cu 112 și echipe mobile pot interveni imediat

849 de vizualizări
Foto: Gov.ro
La numărul de telefon unic 119 poate suna de astăzi, 5 ianuarie, orice copil care este abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenței fizice sau emoționale, sau orice persoană care are cunoștință de astfel de situații de violență în familie“, a anunțat recent ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea. Sesizarea poate fi făcută și sub anonimat.

La numărul unic gratuit 119 răspund 24 din 24 de ore specialiști în protecția copilului, care au fost instruiți să deosebească situațiile în care copiii sunt în pericol iminent. Operatorii pot cere ajutor echipelor mobile din teren, care să intervină. Operatorul care răspunde la numărul de telefon gratuit, 119 – Telefonul Copilului, semnalează cazul la 112 printr-un buton. Apoi există o procedură specială. “Cei de acolo știu că e semnalat un caz legat de un copil aflat în pericol și acționează în consecință“, a explicat secretarul de stat Mădălina Turza.

Cel care face sesizarea poate cere să rămână anonim. De asemenea, există și sprijin emoțional acordat prin consilieri psihologici. Ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea, a subliniat că potrivit multor studii făcute de ONG-uri, jumătate dintre copii au declarat sub anonimat că simt anxietate, depresie și chiar se gândesc la suicid, au probleme cu somnul și cu socializarea, de când e izbucnit pandemia.

În pandemie, cazurile de violență în familie s-au acutizat: în 2020, peste 8.200 de copii au fost victime ale violenței în familie, iar în primele 7 luni din 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzați acasă sau de rude”, a subliniat secretarul de stat Mădălina Turza.

27 de state europene au un număr unic la nivel național pentru protecția copilului. În România, din 2006 funcționează Telefonul Copilului 116 111 – număr înființat de Asociația Telefonul Copilului cu un partener de telefonie mobilă.

Despre programul guvernamental “Din grijă pentru copii”

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, Programul Național de suport pentru copii în contextul Pandemiei de COVID 19, “Din grijă pentru copii” prevede următoarele măsuri care se află în diferite stadii de implementare:

  • 70.000 de ore de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de Pandemia de COVID-19;
  • Introducerea de către Ministerul Educaţiei în curriculum şcolar a tematicilor de educaţie psiho-emoţională, managementul emoţiilor, siguranţa online;
  • Asigurarea de sesiuni de formare pentru cel puţin 7000 de specialişti în domeniul managementului emoţiilor şi al relaţionării, metode de identificare şi intervenţie în situaţiile disruptive psiho-emoţional;
  • Introducerea unui modul de formare a competenţelor în domeniul psiho-emoţional pentru profesori la nivel de masterat didactic;
  • Desemnarea de inspectori şcolari dedicaţi pentru managementul incluziunii şi al suportului psiho-pedagogic;
  •  Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracţiunilor în fiecare judeţ;
  • Dezvoltarea unui sistem informatic integrat de analiză şi sortare intuitivă a imaginilor şi clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanţial componenta de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor online;
  • Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi;
  • Crearea unui număr unic la nivel naţional pentru urgenţe legate de copii;
  • Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât şi specialiştilor şi părinţilor. Aceasta va conţine materiale de specialitate, realizate de profesioniştii în domeniu, ghiduri şi proceduri.

Durata Programului este de 2 ani şi va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Comitetul interministerial pentru elaborarea Programului naţional de suport pentru copii în contextul Pandemiei de COVID 19, “DIN GRIJĂ PENTRU COPII”, a finalizat la sfârşitul lunii august lucrările tehnice. Timp de trei luni, zeci de experţi, psihologi, medici psihiatri, elevi şi părinţi au contribuit la elaborarea unuia dintre cele mai ample programe dedicate stării de bine a copilului şi familiei.

Comitetul a fost înfiinţat prin decizia prim-ministrului, a fost coordonat de consilierul de stat Mădălina Turza şi a avut ca scop elaborarea proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru adoptarea Programului.


1 comment
  1. asa, foarte bine, dar daca acei copii abuzati au o varsta la care nu pot vorbi si nici nu pot constientiza ce li se intampla, nu ar fi fost indicat sa specificati ca la acest numar de telefon sa sune orice alta pesoana ce asista auditiv sau vizual la astfel de abuzuri, in public sau in locuinte?! cum ar putea suna un copil de nici 2 ani, de exemplu, aflat in continua maltratare de catre proprii lui parinti, incuiat in camera, lasat sa planga zi lumina sau noapte sau chiar lovit sau amenintat tocmai pentru ca plange?!si se pare ca este inregistrat inclusvi avand handicapt….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Ministrul Educației: Elevii care primesc cei 500 de lei pe tichetele educaționale pentru a-și cumpăra rechizite ar putea să primească banii “mai devreme”, în prima parte a lunii septembrie, dar după ce începe școala / Cei care au deja cardurile emise de anul trecut trebuie doar să confirme că îndeplinesc condițiile legale

Inițial, listele cu beneficiarii care primesc tichetele acordate prin proiectul „Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați” ar fi trebuit trimise de…
Vezi articolul

Proiect de lege pentru ca sesizările anonime să fie permise în codurile de etică ale universităților, care să cuprindă clar mecanisme de protecție a victimelor unor abuzuri sexuale – depus de mai mulți parlamentari USR

Un grup de parlamentari USR anunță că a depus un proiect de lege pentru modificarea Legii învățământului superior din 2023, așa încât în codurile etice ale universităților să poată fi…
Vezi articolul