Cazul „taxa pe xerox”, expus de o elevă din Mangalia. „Nu poate nimeni să vă plătească aceste teste. Astea sunt ale voastre, personale”, așa explica directoarea Liceului Callatis, într-o înregistrare, de ce “gratuitatea învățământului” nu înseamnă și multiplicarea la copiatorul de la secretariat a unor teste sau materiale școlare

Liceul Teoretic Callatis - Mangalia / Foto: Callatis.ro

“Fiecare să dea suma respectivă. Împărțiți frumos între voi toți și atâta este. La fiecare disciplină este cel mult treizeci de bani sau cincizeci de bani”. Așa spune o doamnă într-o înregistrare audio obținută de Edupedu.ro, într-o discuție despre nevoia elevilor de a plăti bani pentru fotocopierea unor teste în școală. Doamna este, potrivit elevei Daria Mateciuc și Asociației Elevilor din Constanța, Daniela Diaconu, directoarea Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia, aflat în ultimele zile în vizorul acuzațiilor de colectare ilegală de fonduri prin intermediul banilor pentru xerox, dar și de presiune asupra elevei respective, în urma faptului că a făcut publică această situație.

Contextul, pe scurt: Marți, Asociația Elevilor din Constanța a publicat un tabel intitulat “Datorii la xerox” identificat la Liceul Callatis din Mangalia, descris drept “un abuz la adresa elevilor, având în vedere faptul că nu există niciun temei legal care să permită colectarea acestor sume de bani”. Organizația a transmis, totodată, că eleva care a prezentat situația colectării ilegale de fonduri a fost intimidată de conducerea unității de învățământ. Inspectorul școlar general din Constanța a fost citat spunând că într-o primă fază nu ar fi fost identificate dovezi pentru a susține acuzațiile. Dar povestea a luat amploare, atrăgând inclusiv atenția unor oameni politici precum fostul ministru al Justiției, Stelian Ion.

Eleva a precizat că a încercat, inițial, să lămurească intern chestiunea “banilor pentru xerox” ceruți în cadrul liceului și care a determinat un val de reacții, inclusiv din partea unor politicieni, precum și acuzații de încălcare a legii. Daria Mateciuc a spus că, după o perioadă în care s-a informat suplimentar pe această temă, a făcut publice informațiile cu tabelul “datoriilor” la xerox” și cu cele din înregistrarea detaliată mai jos deoarece în urma discuțiilor nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

În înregistrare, eleva poate fi auzită precizând că cere lămuriri pentru că s-a interesat și a aflat că fotocopierea pentru lucruri cerute la școală trebuie să fie gratuită. I se răspunde, între altele, că învățământul este gratuit din alte puncte de vedere, “nu faptul că vă printăm teste, asta este pentru interesul vostru personal”. 

În aceeași discuție, i se mai enumeră o serie de activități educaționale și administrative pentru care nu au fost solicitați bani elevilor, în ideea gratuității învățământului, dar i se spune că pentru imprimarea testelor ar fi vorba de “interes personal” al elevilor: așa cum profesoara cheltuie bani pentru diverse materiale în vederea cursurilor de perfecționare – “dacă nu dorim să ne dezvoltăm… îmi pare rău, nu se poate”.

Totodată, participanții la discuție pot fi auziți trecând în revistă disciplinele pentru care sunt solicitați bani pentru teste și diverse sume necesare în acest sens.

Pasaje din discuția înregistrată (au fost eliminate pasaje care nu au legătură directă cu subiectul sau repetă informații):

“Directoare: Deci asta înseamnă gratuitatea învățământului, nu faptul că vă printăm teste, asta este pentru interesul vostru personal. Pentru că una este eu să-ți dau testul așa, redactat conform standardelor și conform subiectelor de bacalaureat și-alta este să-ți dau așa: scris de mână. Nu are cum, nu se poate. Cu părere de rău, dar asta înseamnă gratuitatea învățământului. Vreau să spun că la liceele din Constanța acolo sunt și mai multe costuri. Dacă vrei să înveți, trebuie să ai acces la teste redactate profesionist, la culegeri de probleme și de exerciții.

Persoană neidentificată: Adică nu te dezvolți, stai așa și ajungi să devii un simplu muncitor, în loc să vrei și tu să te dezvolți.

(…)

Daria Mateciuc: Deci este o problemă la nivel de primărie.

Directoare: Este foarte mare problema, din punctul ăsta de vedere. Dar nu este treaba voastră asta, e treaba mea, ca director, a doamnei director adjunct și a consiliului de administrație. Nu este treaba voastră ca și elevi. Iar noi ne-am străduit foarte mult. Nu știu dacă ai remarcat, în ultimii doi ani, cum arată școala noastră, față de cum arăta înainte. Am zugrăvit trei sferturi din scoală, am reparat aripa nouă, de la parchet, la pereți, zugrăvit, puse videoproiectoare unde lipsesc, puse aere condiționate pe unde lipsesc, respectiv punem rolete, din acestea, să fie în toată aripa nouă, la fel, în toate sălile de clasă. De asemenea, intră în reparații capitale cu băile voastre, ale copiilor. (…) Încercăm, dar nu se poate totul dintr-odată pentru că nu e buget. Bugetul dintr-un an nu ajunge sa facem toată școala noastră, care e atât de mare. S-au făcut foarte, foarte multe lucruri, și se fac în continuare. Iar noi ne implicăm în continuare. Tocmai, că am făcut demersuri foarte multe către primărie, și primăria anul acesta, și anul trecut, ne-a ajutat foarte mult în absolut tot ce am făcut. Dar nu poate nimeni să vă plătească aceste teste. Astea sunt ale voastre, personale.

Persoană neidentificată: Datorii la xerox. Nu este fondul clasei.

Directoare: Deci cincizeci de bani la fiecare disciplină… Câte discipline aveți la clasa voastră? Câte teste ați primit? A X-a D… Avem 97,30. Ah, și mai sunt și 5,5 și (neinteligibil).

(…)

Directoare: Așa, zi-mi și mie câte teste ați primit la clasa voastră? La ce discipline? 

Daria Mateciuc: La engleză, română, tezele și teste.

Directoare: Deci, engleză. Psihologie, probabil.

Daria Mateciuc: Da.

Directoare: Așa?

Daria Mateciuc: Română.

Directoare: Română.

Daria Mateciuc: Istorie.

Directoare: Da.

Daria Mateciuc: Da, ar mai fi. Ar mai fi, într-adevăr. Sunt destule discipline.

Directoare: Hai să zicem 6-7 teste, hai zece teste. Asta înseamnă 10 lei de copil. Nu 10 lei, 5 lei, că e cincizeci de bani. E o sumă atât de mare?

Daria Mateciuc: Nu.

Directoare: Păi? Fiecare să dea suma respectivă. Împărțiți frumos între voi toți și atâta este. La fiecare disciplină este cel mult treizeci de bani sau cincizeci de bani.

(…)

Directoare: Bun, deci, repetăm. Gratuitatea învățământului nu înseamnă aceste teste, da? Eu dacă vreau să mă dezvolt, trebuie sa particip la cursuri de perfecționare, trebuie să cumpăr culegeri de teste, cărți de (neinteligibil) și cărți științifice pentru a putea să mă informez corect și avizat, astfel încât să vă pot transmite vouă acele cunoștințe și acele (neinteligibil). Deci, dacă nu dorim să ne dezvoltăm… Îmi pare rău, nu se poate. Iar cincizeci de bani la fiecare disciplină nu înseamnă mult. Cincizeci de bani înmulțit cu câți profesori vă dau vouă teste. Deci, cât ai vrea tu de plătit acum?

Daria Mateciuc: 5-10 lei. 

Directoare: Cinci sau zece lei. E mult?

Daria Mateciuc: Nu. Dar până la urmă se adună și pe semestru.

(…)

Directoare: (…) Sunt proiecte de lecții, sunt mape, dosare care trebuie făcute. Observă în spatele tău, acolo, câte dosare. Asta este. Asta înseamnă gratuitatea învățământului. Da? Deci, nu vă cere nimeni bani pentru platforma educațională, cum se cere la alte școli. Acolo părinții dau un euro de copil/lună. Nu vă cere nimeni bani pentru cărți, nu vă cere nimeni bani pentru dezinfectant, pentru măști, pentru săpunul lichid de la baie, pentru hârtia igienică, pentru hârtia prosop cu care vă ștergeți pe mâini. Nu vă cere nimeni bani pentru detergenții care se folosesc să putem să spălăm podelele și tot felul de substanțe cu care dezinfectăm toate suprafețele. Se dezinfectează inclusiv lambriul, da? Inclusiv dulapurile, băncile, tot, absolut tot. De asta sunt sălile de clasă acum atât de goale și nu mai exista obiecte suplimentare. Ca să se poată dezinfecta în fiecare zi. Nu vă cere nimeni bani. Avem două lămpi ultraviolete pentru dezinfecție când se constată cazuri de Covid. Nu vă cere nimeni bani pentru punguțele în care punem testele pe care vi le distribuim. Deci, primele teste le-ați primit într-o punguță din aceea cu zip. Toate punguțele pentru 2.200 de teste au costat un milion jumate. Nu v-a cerut nimeni bani vouă. După care nu am mai găsit din acelea și am luat (neinteligibil). 

(…)

Daria Mateciuc: Ideea e că am înțeles și de la președinta Consiliului Județean al Elevilor că așa ar trebui sa fie.

Directoare: Cum?

Daria Mateciuc: Că ar trebui sa fie gratuite.

Directoare: Cum să fie gratuite? De unde? 

Daria Mateciuc: De la primărie.

Directoare: Da. Ne ducem fiecare și cerem o mie de (neinteligibil). E dreptul meu sa cer. Îți dai seama ce ar fi? Fiecare elev vine la secretariat și cere (Neinteligibil)

Daria Mateciuc: Asta, ce e personal, da. Nu se discută.

Directoare: Păi, personal, tot o școală e. Și eu consider că pentru școala mă duc la voi la clasă și cer de o mie de lei xerox și va dau la fiecare. Cam cum ar fi? Eu un minim, o foaie, două, de fiecare. Stăm ca acum 20 de ani să scriem pe tablă subiectele prin dictare?

Daria Mateciuc: Nu se discută.

(…)

Directoare : Deci ți-a explicat și doamna că toate testele tipizate de examen le primim de la inspectorat, și pe acelea nu le plătiți. Tot ce se folosește la examene nu se plătește. Dar restul se plătesc. Da? 

Daria Mateciuc: Ok. (…)”

Daria Mateciuc: Am simțit presiune din partea conducerii unității de învățământ

În urma apariției în public a tabelului cu “datoriile la xerox”, eleva Daria Mateciuc a transmis Edupedu.ro că a simțit presiuni din partea conducerii școlii și că “nu mă simt în siguranță știind că la inițiativa de a își ajuta elevii, un elev reprezentant este mințit pe față”. Declarația, integral:

Ce spunea directoarea Daniela Diaconu despre acest caz, în presa locală. Ce spunea reprezentantul inspectoratului

Directoarea Liceului Teoretic “Callatis”, Daniela Diaconu, nu a răspuns încercărilor repetate ale Edupedu.ro de a o contacta, prin telefon și mesagerie, pentru un punct de vedere. Ea a fost citată, însă, în ediția de joi a publicației Cuget Liber, unde, făcând trimitere la tabelul cu “datorii la xerox” prezentat zilele trecute de Asociația Elevilor din Constanța, spune că “Eu nu-l recunosc ca fiind document. Este un simplu draft care nu știu de unde provine. Probabil că cineva dorește să lezeze imaginea liceului”.

Daniela Diaconu, citată de Cuget Liber:

Aceeași publicație îl citează, în materialul menționat, pe Sorin Mihai, inspector școlar general în Constanța, potrivit căruia:

Miercuri, același inspector general era citat de News.ro:

Aceeași sursă îl citează pe inspectorul Sorin Mihai spunând că “din procesul verbal încheiat în urma întâlnirii cu părintele elevei, reiese faptul că acestuia nu i s-au solicitat sume de bani și nu a contribuit cu sume, nici măcar sub forma cotizației”. Joi, însă, eleva Daria Mateciuc a precizat pentru Edupedu.ro: “O dilemă a mea este faptul că dl Sorin Mihai a spus, în acea declarație de ieri, că procesul verbal în urma discuției s-a încheiat. Dacă s-a încheiat, înseamnă că a fost semnat de către toți participanții. Mama mea nu a semnat – am fost de față și chiar am confirmare de la ea. Deci, nu știu cum s-a încheiat procesul verbal”.

Cu o zi în urmă, Asociația Elevilor din Constanța amenința că va depune plângere penală pentru șantaj în acest caz, în condițiile “intimidării” elevei care a dezvăluit situația. Poziția AEC – pe larg aici.

După declarațiile făcute de inspector, AEC a transmis Edupedu.ro înregistrarea prezentată mai sus, cu precizarea: 

În caz a intervenit, miercuri, și Stelian Ion, deputat USR-Plus de Constanța, fost ministru al Justiției, potrivit căruia:

Exit mobile version