Cazul „taxa pe xerox”, expus de o elevă din Mangalia. „Nu poate nimeni să vă plătească aceste teste. Astea sunt ale voastre, personale”, așa explica directoarea Liceului Callatis, într-o înregistrare, de ce “gratuitatea învățământului” nu înseamnă și multiplicarea la copiatorul de la secretariat a unor teste sau materiale școlare

4.654 de vizualizări
Liceul Teoretic Callatis – Mangalia / Foto: Callatis.ro
“Fiecare să dea suma respectivă. Împărțiți frumos între voi toți și atâta este. La fiecare disciplină este cel mult treizeci de bani sau cincizeci de bani”. Așa spune o doamnă într-o înregistrare audio obținută de Edupedu.ro, într-o discuție despre nevoia elevilor de a plăti bani pentru fotocopierea unor teste în școală. Doamna este, potrivit elevei Daria Mateciuc și Asociației Elevilor din Constanța, Daniela Diaconu, directoarea Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia, aflat în ultimele zile în vizorul acuzațiilor de colectare ilegală de fonduri prin intermediul banilor pentru xerox, dar și de presiune asupra elevei respective, în urma faptului că a făcut publică această situație.
  • Înregistrarea a fost transmisă Edupedu.ro de către Asociația Elevilor din Constanța și confirmată de Daria Mateciuc, potrivit căreia este vorba despre o discuție pe care a avut-o cu directoarea Daniela Diaconu la mijlocul lunii decembrie. Edupedu.ro a încercat în mod repetat, miercuri și joi, să o contacteze pe directoarea liceului pentru punctul ei de vedere, însă aceasta nu a răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Contextul, pe scurt: Marți, Asociația Elevilor din Constanța a publicat un tabel intitulat “Datorii la xerox” identificat la Liceul Callatis din Mangalia, descris drept “un abuz la adresa elevilor, având în vedere faptul că nu există niciun temei legal care să permită colectarea acestor sume de bani”. Organizația a transmis, totodată, că eleva care a prezentat situația colectării ilegale de fonduri a fost intimidată de conducerea unității de învățământ. Inspectorul școlar general din Constanța a fost citat spunând că într-o primă fază nu ar fi fost identificate dovezi pentru a susține acuzațiile. Dar povestea a luat amploare, atrăgând inclusiv atenția unor oameni politici precum fostul ministru al Justiției, Stelian Ion.

Eleva a precizat că a încercat, inițial, să lămurească intern chestiunea “banilor pentru xerox” ceruți în cadrul liceului și care a determinat un val de reacții, inclusiv din partea unor politicieni, precum și acuzații de încălcare a legii. Daria Mateciuc a spus că, după o perioadă în care s-a informat suplimentar pe această temă, a făcut publice informațiile cu tabelul “datoriilor” la xerox” și cu cele din înregistrarea detaliată mai jos deoarece în urma discuțiilor nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

  • Potrivit surselor Edupedu.ro, taxarea fotocopierii de materiale la clasă este confirmată de existența unor chitanțe pentru plata contravalorii unor “lucrări trase la Xerox” – inclusiv o chitanță văzută de Edupedu.ro, ce menționa o sumă plătită în acest sens de o clasă întreagă a liceului Callatis din Mangalia, nu de elevi individuali. Documentul consultat poartă ștampila unității de învățământ.

În înregistrare, eleva poate fi auzită precizând că cere lămuriri pentru că s-a interesat și a aflat că fotocopierea pentru lucruri cerute la școală trebuie să fie gratuită. I se răspunde, între altele, că învățământul este gratuit din alte puncte de vedere, “nu faptul că vă printăm teste, asta este pentru interesul vostru personal”. 

În aceeași discuție, i se mai enumeră o serie de activități educaționale și administrative pentru care nu au fost solicitați bani elevilor, în ideea gratuității învățământului, dar i se spune că pentru imprimarea testelor ar fi vorba de “interes personal” al elevilor: așa cum profesoara cheltuie bani pentru diverse materiale în vederea cursurilor de perfecționare – “dacă nu dorim să ne dezvoltăm… îmi pare rău, nu se poate”.

Totodată, participanții la discuție pot fi auziți trecând în revistă disciplinele pentru care sunt solicitați bani pentru teste și diverse sume necesare în acest sens.

Pasaje din discuția înregistrată (au fost eliminate pasaje care nu au legătură directă cu subiectul sau repetă informații):

“Directoare: Deci asta înseamnă gratuitatea învățământului, nu faptul că vă printăm teste, asta este pentru interesul vostru personal. Pentru că una este eu să-ți dau testul așa, redactat conform standardelor și conform subiectelor de bacalaureat și-alta este să-ți dau așa: scris de mână. Nu are cum, nu se poate. Cu părere de rău, dar asta înseamnă gratuitatea învățământului. Vreau să spun că la liceele din Constanța acolo sunt și mai multe costuri. Dacă vrei să înveți, trebuie să ai acces la teste redactate profesionist, la culegeri de probleme și de exerciții.

Persoană neidentificată: Adică nu te dezvolți, stai așa și ajungi să devii un simplu muncitor, în loc să vrei și tu să te dezvolți.

(…)

Daria Mateciuc: Deci este o problemă la nivel de primărie.

Directoare: Este foarte mare problema, din punctul ăsta de vedere. Dar nu este treaba voastră asta, e treaba mea, ca director, a doamnei director adjunct și a consiliului de administrație. Nu este treaba voastră ca și elevi. Iar noi ne-am străduit foarte mult. Nu știu dacă ai remarcat, în ultimii doi ani, cum arată școala noastră, față de cum arăta înainte. Am zugrăvit trei sferturi din scoală, am reparat aripa nouă, de la parchet, la pereți, zugrăvit, puse videoproiectoare unde lipsesc, puse aere condiționate pe unde lipsesc, respectiv punem rolete, din acestea, să fie în toată aripa nouă, la fel, în toate sălile de clasă. De asemenea, intră în reparații capitale cu băile voastre, ale copiilor. (…) Încercăm, dar nu se poate totul dintr-odată pentru că nu e buget. Bugetul dintr-un an nu ajunge sa facem toată școala noastră, care e atât de mare. S-au făcut foarte, foarte multe lucruri, și se fac în continuare. Iar noi ne implicăm în continuare. Tocmai, că am făcut demersuri foarte multe către primărie, și primăria anul acesta, și anul trecut, ne-a ajutat foarte mult în absolut tot ce am făcut. Dar nu poate nimeni să vă plătească aceste teste. Astea sunt ale voastre, personale.

Persoană neidentificată: Datorii la xerox. Nu este fondul clasei.

Directoare: Deci cincizeci de bani la fiecare disciplină… Câte discipline aveți la clasa voastră? Câte teste ați primit? A X-a D… Avem 97,30. Ah, și mai sunt și 5,5 și (neinteligibil).

(…)

Directoare: Așa, zi-mi și mie câte teste ați primit la clasa voastră? La ce discipline? 

Daria Mateciuc: La engleză, română, tezele și teste.

Directoare: Deci, engleză. Psihologie, probabil.

Daria Mateciuc: Da.

Directoare: Așa?

Daria Mateciuc: Română.

Directoare: Română.

Daria Mateciuc: Istorie.

Directoare: Da.

Daria Mateciuc: Da, ar mai fi. Ar mai fi, într-adevăr. Sunt destule discipline.

Directoare: Hai să zicem 6-7 teste, hai zece teste. Asta înseamnă 10 lei de copil. Nu 10 lei, 5 lei, că e cincizeci de bani. E o sumă atât de mare?

Daria Mateciuc: Nu.

Directoare: Păi? Fiecare să dea suma respectivă. Împărțiți frumos între voi toți și atâta este. La fiecare disciplină este cel mult treizeci de bani sau cincizeci de bani.

(…)

Directoare: Bun, deci, repetăm. Gratuitatea învățământului nu înseamnă aceste teste, da? Eu dacă vreau să mă dezvolt, trebuie sa particip la cursuri de perfecționare, trebuie să cumpăr culegeri de teste, cărți de (neinteligibil) și cărți științifice pentru a putea să mă informez corect și avizat, astfel încât să vă pot transmite vouă acele cunoștințe și acele (neinteligibil). Deci, dacă nu dorim să ne dezvoltăm… Îmi pare rău, nu se poate. Iar cincizeci de bani la fiecare disciplină nu înseamnă mult. Cincizeci de bani înmulțit cu câți profesori vă dau vouă teste. Deci, cât ai vrea tu de plătit acum?

Daria Mateciuc: 5-10 lei. 

Directoare: Cinci sau zece lei. E mult?

Daria Mateciuc: Nu. Dar până la urmă se adună și pe semestru.

(…)

Directoare: (…) Sunt proiecte de lecții, sunt mape, dosare care trebuie făcute. Observă în spatele tău, acolo, câte dosare. Asta este. Asta înseamnă gratuitatea învățământului. Da? Deci, nu vă cere nimeni bani pentru platforma educațională, cum se cere la alte școli. Acolo părinții dau un euro de copil/lună. Nu vă cere nimeni bani pentru cărți, nu vă cere nimeni bani pentru dezinfectant, pentru măști, pentru săpunul lichid de la baie, pentru hârtia igienică, pentru hârtia prosop cu care vă ștergeți pe mâini. Nu vă cere nimeni bani pentru detergenții care se folosesc să putem să spălăm podelele și tot felul de substanțe cu care dezinfectăm toate suprafețele. Se dezinfectează inclusiv lambriul, da? Inclusiv dulapurile, băncile, tot, absolut tot. De asta sunt sălile de clasă acum atât de goale și nu mai exista obiecte suplimentare. Ca să se poată dezinfecta în fiecare zi. Nu vă cere nimeni bani. Avem două lămpi ultraviolete pentru dezinfecție când se constată cazuri de Covid. Nu vă cere nimeni bani pentru punguțele în care punem testele pe care vi le distribuim. Deci, primele teste le-ați primit într-o punguță din aceea cu zip. Toate punguțele pentru 2.200 de teste au costat un milion jumate. Nu v-a cerut nimeni bani vouă. După care nu am mai găsit din acelea și am luat (neinteligibil). 

(…)

Daria Mateciuc: Ideea e că am înțeles și de la președinta Consiliului Județean al Elevilor că așa ar trebui sa fie.

Directoare: Cum?

Daria Mateciuc: Că ar trebui sa fie gratuite.

Directoare: Cum să fie gratuite? De unde? 

Daria Mateciuc: De la primărie.

Directoare: Da. Ne ducem fiecare și cerem o mie de (neinteligibil). E dreptul meu sa cer. Îți dai seama ce ar fi? Fiecare elev vine la secretariat și cere (Neinteligibil)

Daria Mateciuc: Asta, ce e personal, da. Nu se discută.

Directoare: Păi, personal, tot o școală e. Și eu consider că pentru școala mă duc la voi la clasă și cer de o mie de lei xerox și va dau la fiecare. Cam cum ar fi? Eu un minim, o foaie, două, de fiecare. Stăm ca acum 20 de ani să scriem pe tablă subiectele prin dictare?

Daria Mateciuc: Nu se discută.

(…)

Directoare : Deci ți-a explicat și doamna că toate testele tipizate de examen le primim de la inspectorat, și pe acelea nu le plătiți. Tot ce se folosește la examene nu se plătește. Dar restul se plătesc. Da? 

Daria Mateciuc: Ok. (…)”

Daria Mateciuc: Am simțit presiune din partea conducerii unității de învățământ

În urma apariției în public a tabelului cu “datoriile la xerox”, eleva Daria Mateciuc a transmis Edupedu.ro că a simțit presiuni din partea conducerii școlii și că “nu mă simt în siguranță știind că la inițiativa de a își ajuta elevii, un elev reprezentant este mințit pe față”. Declarația, integral:

  • “Cazul a fost tratat drept un scandal, drept urmare mi s-a spus că trebuie să îmi asum responsabilitatea pentru aducerea la suprafață a acestui fenomen, ce se consideră ca intrigă la defăimarea imaginii școlii. Am simțit presiune din partea conducerii unității de învățământ pentru a șterge acele imagini, de parcă ar trebui să fie șters cu buretele tot ce s-a întâmplat. În ziua publicării tabelului, am fost presată pentru a mărturisi de unde am făcut rost de poză și acuzată că am comis ilegalitatea de a intra în cancelarie și de a fotografia tabelul. Ulterior, citesc declarații că doamna director nu știe absolut nimic despre document, după ce cu propriii ochi am privit-o ținând foaia respectivă în mână, în fața mea, citind “datoriile” clasei mele. Nu mă simt în siguranță știind că la inițiativa de a își ajuta colegii, un elev reprezentant este mințit pe față, fiindcă oricine putea fi în locul meu. În locul unei bune comunicări și încercări de se media problema, se evită adevărul nu doar în fața mea, ci a unei întregi lumi.”
Ce spunea directoarea Daniela Diaconu despre acest caz, în presa locală. Ce spunea reprezentantul inspectoratului

Directoarea Liceului Teoretic “Callatis”, Daniela Diaconu, nu a răspuns încercărilor repetate ale Edupedu.ro de a o contacta, prin telefon și mesagerie, pentru un punct de vedere. Ea a fost citată, însă, în ediția de joi a publicației Cuget Liber, unde, făcând trimitere la tabelul cu “datorii la xerox” prezentat zilele trecute de Asociația Elevilor din Constanța, spune că “Eu nu-l recunosc ca fiind document. Este un simplu draft care nu știu de unde provine. Probabil că cineva dorește să lezeze imaginea liceului”.

Daniela Diaconu, citată de Cuget Liber:

  • „(…) Pentru că e clar, eu sunt vizată în acele articole. Și asta în condițiile în care eu semnez doar ordine de plată și nu pun mâna pe niciun ban. Poate să vină și mama Procuraturii că nu va putea dovedi că vreun profesor a pus mâna pe vreun ban. Într-adevăr, asociația de părinți are un cenzor și un președinte. Cotizația, perfect legală, este în sumă modică de 30 lei pe an. Acela este un tabel pe care oricine îl poate redacta în calculator și poate să adauge ce cifre vrea și poate să denigreze cum dorește, pentru că asta s-a dorit. Nu are antetul școlii sau un număr de înregistrare ori semnătura celui care l-a redactat, nu poartă numele directorului și nu este ștampilat. Eu nu-l recunosc ca fiind document. Este un simplu draft care nu știu de unde provine. Probabil că cineva dorește să lezeze imaginea liceului. Și noi credem că un adult este în spatele acestor lucruri, pentru că altfel nu ar fi apărut în presă lucruri știute numai de un adult. Nu ar fi știut un elev ceva ce numai o persoană cu funcție de conducere poate să știe. Îmi pare rău că a fost sacrificat un liceu întreg. Suntem un colectiv de 86 de angajați, din care 65 de profesori, la un efectiv de 1.045 de elevi, o echipă performantă profesori și elevi. Ne este milă de această fetiță, foarte bună, care clar a fost manipulată. Ea a fost direcționată greșit de cineva care a vrut să facă rău, dar nu știu în ce scop. Dacă ar fi să fie un cadru didactic, face parte din aceeași echipă și înseamnă că și-a lezat și propria imagine. Dacă-i un părinte, nu înțeleg de ce a mai ales să vină la Callatis, un liceu cu 98,26 procent de promovabilitate la Bacalaureatul 2021. Asociația își gestionează perfect legal acea cotizație care nu este obligatorie. Astăzi (miercuri, 26 ianuarie – n.r.), doamna cenzor i-a explicat domnului inspector general că în ultimii doi ani nici nu s-a mai strâns, pentru că fiind pandemie părinții nu au mai avut voie să intre în școală”.

Aceeași publicație îl citează, în materialul menționat, pe Sorin Mihai, inspector școlar general în Constanța, potrivit căruia:

  • S-a luat legătura „cu doamna directoare, care urmează să ne prezinte în scris detalii cu privire la acest subiect. Nicio unitate de învățământ nu trebuie să aibă în vreun fel personal implicat în strângerea de fonduri de la elevi sau de la părinți. În această privință, legislația este clară, iar punctul meu de vedere rămâne neschimbat; le mulțumim elevilor că ne-au atras atenția de fiecare dată și îi asigur că în continuare voi lua măsuri în vederea eliminării unor astfel de practici. Așa cum am procedat în situații similare, nu voi ezita să acționez prompt pentru a mă asigura că legea este respectată. De aceea, ar fi util ca aceste cazuri să ne fie aduse cu prioritate la cunoștință, pe viitor”.

Miercuri, același inspector general era citat de News.ro:

  • “Din discuţiile purtate, la o primă analiză, nu ar exista dovezi că personalul unităţii de învăţământ ar fi implicat în colectarea unor sume de bani pentru achitarea contravalorii unor fotocopii realizate în liceu. Totodată, tabelul apărut în presă cu titlul <<Datorii la xerox>> nu ar fi redactat/ asumat/ transmis de către angajaţi ai liceului. Nici elevii, nici altcineva dintre cei cu care am discutat nu au confirmat că tabelul a fost afişat în unitatea de învăţământ sau adus la cunoştinţa elevilor de către personalul angajat din unitatea de învăţământ. Deşi iniţial se precizase că tabelul ar fi fost transmis de către un cadru didactic, afirmaţia nu a fost susţinută ulterior”

Aceeași sursă îl citează pe inspectorul Sorin Mihai spunând că “din procesul verbal încheiat în urma întâlnirii cu părintele elevei, reiese faptul că acestuia nu i s-au solicitat sume de bani și nu a contribuit cu sume, nici măcar sub forma cotizației”. Joi, însă, eleva Daria Mateciuc a precizat pentru Edupedu.ro: “O dilemă a mea este faptul că dl Sorin Mihai a spus, în acea declarație de ieri, că procesul verbal în urma discuției s-a încheiat. Dacă s-a încheiat, înseamnă că a fost semnat de către toți participanții. Mama mea nu a semnat – am fost de față și chiar am confirmare de la ea. Deci, nu știu cum s-a încheiat procesul verbal”.

Cu o zi în urmă, Asociația Elevilor din Constanța amenința că va depune plângere penală pentru șantaj în acest caz, în condițiile “intimidării” elevei care a dezvăluit situația. Poziția AEC – pe larg aici.

După declarațiile făcute de inspector, AEC a transmis Edupedu.ro înregistrarea prezentată mai sus, cu precizarea: 

  • “Bună seara! A apărut prima declarație a directoarei în presă pe care am văzut-o, în care aceasta spune că nu au fost percepute taxe pentru xerox. Mai mult, din declarațiile domnului Inspector Sorin Mihai reiese faptul că nu a fost implicat personalul unității de învățământ. În acest sens, transmitem un fișier audio înregistrat în data de 16 decembrie, cu peste o lună înaintea publicării tabelului, în cadrul unei convorbiri dintre Daria, doamna director și o serie de persoane neidentificate, în care poate fi observat în mod clar că strângerea de fonduri a fost făcută prin intermediul personalului unității de învățământ. De asemenea, transmitem și o stenogramă a materialului audio, în care sunt boldate pasajele cele mai importante.“

În caz a intervenit, miercuri, și Stelian Ion, deputat USR-Plus de Constanța, fost ministru al Justiției, potrivit căruia:

  • “Atunci când Guvernul și autoritățile locale nu alocă suficienți bani, se ajunge ca beneficiarii educației să vină cu bani de acasă pentru a compensa incompetența statului. (…) Fondul școlii este o formă de corupție, iar eliminarea acestuia este o urgență dacă vrem o educație de secol XXI.”

4 comments
  1. Offff, tot o dam ca învățământul este gratuit ….. Nu este gratuit si nu a fost niciodată! Atâta timp cat eu, ca părinte trebuie sa pun jaluzele, mochetă, să vopsesc pereții, să cumpăr hârtie, imprimantă si laptop, toate astea pentru a putea copilul meu, în clasele primare, să își desfășoare activitatea la școală …. ce pot sa spun mai mult? Să nu acceptam? Și ce să facem in schimb? Avem de ales? Dați-ne o alternativă …. Una este să cumperi o culegere, pentru un plus de exerciții și una este să ti se spună că acea clasă în care învață copiii este un spațiu care nu a mai fost utilizat de mult, plin de praf, fără perdele, jaluzele, etc, fără tablă, cu o mochetă infectă, plină de mizerie, ponosită de peste 15 ani, cred(vorbim de o clasă din sistemul Step by Step). Concluzia? Nimic nu e gratuit, nu se cere, se sugerează și părintele, pentru un minim de confort și siguranță, plătește ce este necesar …. Atât am avut de spus!

  2. Vorbim ca sa nu ne plictisim…cat timp nu sunt suficienti bani in educatie va fi fondul scolii. Cat timp nu sunt suficienti bani in sanatate, se va da spaga sa obtii un loc in fata, mai bun etc. Daca nu sunt bani suficienti, apar astfel de fenomene. Nu le rezolvi aratandu-le cu degetul, le rezolvi facand ceva. Si nu trebuie “atacate” efectele (fondul clasei si spaga la doctor), ci cauza – lipsa de bani, de infrastructura. Revenind la educatie, in clasa I am cumparat scaune si banci pentru copii. Ni s-a spus clar: astea sunt scaunele si bancile, cele vechi (nu se putea sta pe ele, erau rupte, scrise, sculptate etc.). Daca vreti ca ai vostri copii sa nu-si rupa hainele in ele, trebuie cumparate altele. Si am cumparat. Noroc ca le-au ajuns pana intr-a 8-a. Bine, scaunul l-am schimbat, am mai cumparat unul ca se stricase… Altii cumpara laptop, videoproiector. Am platit si copiile xerox. Am cumparat imprimanta laser si toner. Sistemul te forteaza, pentru ca ai doua variante: ori te incapatanezi si nu cumperi (dar te razbuni de fapt pe copilul tau, care se va chinui cu niste vechituri la clasa), ori taci, accepti ca traiesti in lumea a III-a si dai bani. E simplu, exact asa cum bagi in buzunarul doctorului, pentru ca altfel multi nu se uita la tine si atunci cand ai nevoie de operatie nu-ti mai arde sa fii justitiar. Daca statul nu le face nimic, nu actioneaza in niciun fel, fiecare se descurca cum poate.

  3. Mie mi se pare ca directoarea chiar e de bun simt si ii explica foarte frumos. Si are dreptate in tot ce spune. Acolo e altceva…mai politic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Comisia de tăiat hârtii propune eliminarea comisiei metodice, a proceselor verbale, a portofoliului dirigintelui, a rapoartelor despre situația socială și despre programele de sprijin

,,Comisia de tăiat hârtii” de la ministerul Educației a făcut publice câteva dintre propunerile de debirocratizare conținute în primul raport, măsuri ce „ce au în vedere eficientizarea procesului de predare…
Vezi articolul