Cazul Samuel Paty în Franța, la un an de la asasinatul profesorului de istorie-geografie / Profesor: Acum îmi cântăresc fiecare cuvânt

2.395 de vizualizări
Foto: © Ifeelstock | Dreamstime.com
Franța a adus un omagiu sâmbăta trecută profesorului de istorie-geografie ucis, Samuel Paty, la un an de la moartea sa. Profesorul de istorie și geografie, în vârstă de 47 de ani, a fost decapitat pe 16 octombrie 2020 de un elev, refugiat cecen, în vârstă de 18 ani, care a spus că atacul a fost o răzbunare pentru că profesorul ar fi folosit, la orele de libertate de exprimare, desene cu profetul Mahomed. Un act terorist care a cutremurat lumea. Paty a predat la o școală dintr-o suburbie din Paris, Conflans-Sainte-Honorine.

Vorbind sub protecția anonimatului pentru ziarul Libération la începutul acestei săptămâni, colegii lui Paty au declarat că le este „frică” în fiecare zi. „Nu există o dimineață în care să nu ne gândim la el”, a spus un profesor. „Merg pe lângă clasa lui cu inima grea”, a susținut altul.

După atac, o unitate medicală de și de tratament psihologic de urgență a primit 207 persoane – studenți, părinți și personal – într-o săptămână, potrivit autorităților locale care se ocupă de învățământ.

Profesorii au descris, de asemenea, cât de „complicat” a fost pentru ei să se întoarcă în clasă după atac sau să aibă de-a face cu elevii:

“Faptul că un elev a fost pus sub acuzare a fost o adevărată lovitură pentru mine. Era un elev la care țineam”, a spus un profesor. “I-am privit diferit, m-am întrebat: ‘nu a fost el cel implicat în atac?'”, în legătură cu ucigașul, băiatul cecen de 18 ani, Abdoullakh Anzorov. Abdoullakh Anzorov a fost omorât de poliție după incident.

Impactul asupra predării, din perspectiva profesorilor

„Vom evita anumite subiecte care ar putea fi controversate”, a explicat unul dintre ei. „Nu știm ce ar putea spune elevii”. Un altul a declarat: „Acum cântăresc fiecare cuvânt”. Vinerea trecută (n. red. 17 octombrie 2021), în școală, a avut loc în sălile de clasă comemorarea profesorul ucis.

Vincent Magne, profesor de istorie și literatură la o școală profesională din Troyes, a explicat că „în funcție de profilul elevilor pe care îi avem, uneori trebuie să cântărim cuvintele” pentru a nu discrimina pe vreunul.

“Nu vom uita niciodată”. Schimbările de la ore

În urma tragediei, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat în octombrie 2020 o consolidare a disciplinei școlare Educație Morală și Civică (EMC – Enseignement Moral et Civique), care a succedat fostei Educații Civice în 2015, în Franța, și care abordează concepte la fel de diverse precum secularizare și libertatea de exprimare, mai informează Euronews.

Nu a crescut însă numărul de ore dedicate acestei materii, predată cel mai adesea de profesorii de istorie-geografie: o oră pe săptămână la în ciclul primar, predare comună cu istoria-geografie în gimnaziu (original: college) și o oră o dată la două săptămâni în liceu.

“Am dezbătut mult (n. red. situația). Unii am plâns mult, dar nimic nu s-a schimbat”, a spus Bruno Modica, purtătorul de cuvânt al Clionautes, o asociație franceză a profesorilor de istorie și geografie.

Înainte de comemorările din această perioadă, SNALC – Sindicatul Național al Personalului Din Învățământ din Franța – a pus la îndoială dacă s-au făcut totuși destule în anul de la uciderea lui Paty pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente.

Sindicatul profesorilor: în dubiu dacă autoritățile au luat măsuri concrete

“După un mare miting la Place de la République, un omagiu național, un minut de reculegere în școlile și instituțiile noastre și medalii postume, ce a mai rămas concret? A existat în sfârșit o reală conștientizare la nivelul statului, al ministerului? Se face totul pentru a împiedica un astfel de act să se repete?”, s-a adresat organizația profesorilor. „Acestea sunt întrebările la care administrația are datoria să răspundă”.

S-a spus că Paty “apărase valorile Republicii: libertatea de exprimare, secularizarea, dezvoltarea gândirii critice pentru viitorii noștri cetățeni”, doar ca să se confrunte mai apoi cu “dezinformare, extremism, ideologie radicală, voința de a face rău (…)”, se mai în sursa citată.

„Sperăm că sistemul de justiție va face lumină asupra responsabilităților fiecărei părți”, au adăugat cadrele didactice într-o declarație. “Nu vom uita niciodată.”

Secularizarea, un concept consacrat în civilizația Republicii Franceze, este o problemă deosebit de greu de abordat, au spus profesorii în perioada premergătoare împlinirii unui an de la moartea lui Paty.

„Este ceva extrem de complicat, care face de fapt subiectul unui conflict de interpretări”, a afirmat Pierre Kahn, profesor emerit în științe ale educației la Universitatea din Caen, care a coordonat grupul de experți responsabil cu elaborarea programelor materiei școlare EMC.

Reacțiile autorităților – în 2020 și în prezent

În octombrie 2020, președintele Franței Emmanuel Macron cataloga moartea profesorului “un tipic atac terorist islamic (…). Profesorul nostru a murit pentru că îi învăța pe copii despre libertatea de exprimare”. A murit “pentru că a inclus valorile Republicii în orele de zi cu zi, libertatea care este perpetuată în școli”, a precizat acesta în discursul său transmis pe 22 octombrie anul trecut de la Universitatea din Sorbona – video:

Într-un interviu pentru Le Jour de Dimanche, oficialul Blanquer, ministrul Educației, declara că, la vremea respectivă, a sesizat Consiliul pentru laicitate, ca să elaboreze un set de măsuri și reguli în ce privește modul în care laicitatea este privită în mediile școlare. Acesta a mai precizat și că echipele “Valorile Republicii” vor fi colindat școlile pentru a verifica situația din teren, pentru lunile care au urmat.

Anul acesta, premierul din hexagon, Jean Castex, a adus un omagiu profesorului de istorie Samuel Paty sâmbăta trecută. “Iată un om care a vrut să-și facă treaba, o slujbă solicitantă și uneori care nu primește destulă recunoștință înapoi, un om care a aspirat doar să transmită valorile libertății, laicismului, toleranței, liberului arbitru”, a declarat Castex, dezvelind o placă comemorativă lângă sediul Ministerului Educației, în prezența familiei lui Paty, transmite Radio France Internationale.

Pe placă scrie: „Omagiu lui Samuel Paty… Ucis de un terorist islamic pentru că a predat și apărat valorile Republicii, inclusiv libertatea de exprimare”.

“Samuel Paty a fost victima terorismului islamist și a lașității umane”, a mai spus premierul Castex, subliniind faptul că a-i aduce tribut este, de asemenea, un mod de a sprijini valorile republicii. Familia lui Paty s-a întâlnit, mai târziu în aceeași zi, cu președintele Emmanuel Macron la Palatul Elysée, mai informează RFI.

  • Totodată, Jean-Michel Blanquer a fost prezent, pe 16 octombrie a.c., la o masă rotundă în orașul Blois, centrul Franței (departamentul Loir-et-Cher), “Rendez-vous de l’Histoire”, unde a luat cuvântul și a afirmat că “este esențial că această aniversare nu o să fie uitată”, potrivit Le Figaro.

Foto: © Ifeelstock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educația din România și, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro își poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
1 noiembrie 2020: Emmanuel Macron: Musulmanii pot fi ‘șocați’ de caricaturile cu profetul Mohamed, dar ele nu justifică violența. Libertățile noastre, drepturile noastre, consider că este vocația noastră să le protejăm
2 noiembrie 2020: Elevii francezi au revenit din vacanță la școală, pentru prima dată după decapitarea lui Samuel Paty: Profesorii le-au reamintit drepturile și obligațiile lor într-o “democrație liberă” / Mesaje de sprijin pentru profesori
6 noiembrie 2020: Un profesor olandez s-a ascuns după ce a primit amenințări și a fost acuzat de blasfemie de mai mulți elevi, pentru o caricatură
16 noiembrie 2020: Președintele francez, despre caricaturi: Acceptăm că lideri religioși stabilesc un sistem de echivalență între ceea ce este șocant și faptul terorismului și suntem suficient de intimidați pentru a nu îndrăzni să condamnăm acest lucru

1 comment
  1. Oricum ne cântărim toți cuvintele pentru ca e liber la măgării.Sunt elevi care te provoacă intenționată ca apoi sa te poată reclama sa se răzbune ca nu le-ai dat 10 deși ei nici de 5 nu sunt dar dacă sunt învățați cu note mari…Sau sunt învățați de diriginti care vor posturile pentru x care nu a dat examen da’ e fată bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Testele fals pozitive din școli: presa britanică avertiza din vară că unii elevi folosesc rețete de pe Tiktok și apelează la sucuri acidulate pentru a “trișa” la testele rapide, ca să stea acasă / Profesor: Asemenea tentative pot fi identificate rapid

Problema testelor fals pozitive Covid-19 din școli, despre care miercuri a vorbit inclusiv ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost semnalată încă de acum un an în presa internațională, în țările…
Vezi articolul

Semnal de alarmă: “Pierde educația cursa cu tehnologia?” Inteligența artificială ar depăși deja rezultatele majorității adulților la testele de evaluare a competențelor-cheie, iar în 2026 ar putea răspunde 100% corect – raport OCDE

Competențele inteligenței artificiale (IA) le-ar depăși pe cele ale majorității adulților în teste-cheie de evaluare a nivelului de alfabetizare și a capacității de a opera cu numere, iar aceste competențe…
Vezi articolul

Viitorul universităților după pandemie: de ce prezic doi cercetători britanici că va crește bătaia pe locuri în facultăți / Ce domenii ar urma să atragă interes masiv, în urma crizei

Universitățile vor trece prin schimbări majore, de la accesul elevilor la învățământ superior la conținutul și prioritățile programelor de cercetare, după criza cauzată în prezent de pandemia Covid-19, potrivit unei…
Vezi articolul