Cazul învățătorului de la Iași, consilier județean PNL: Inspectoratul Școlar trimite audit managerial la școala unde predă acesta, acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa. ISJ acuză școala de „tendința de ignorare a gravității faptelor prezumate”

2.938 de vizualizări
Constantin Șerban / Foto: reporteris.ro
„I.S.J. Iași a demarat o acțiune de audit managerial la Școala „M . Codreanu”, în conformitate cu atribuțiile ce ne revin”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului Școlar Iași transmis pentru Edupedu.ro în această seară. Inspectorul Școlar General Genoveva Farcaș mai precizează în răspuns că școala în cauză are o „tendință de ignorare a gravității faptelor prezumate”. Reacția vine după ce învățătorul Constantin Șerban, membru în Consiliul Județean (CJ) din partea PNL, a fost acuzat de părinți că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa, după cum se observă în înregistrări care au apărut în presă. Inspectoratul Școlar a anunțat că a cerut demiterea acestuia, însă decizia poate fi pusă în practică legal doar de către Consiliul de Administrație al școlii, din care face parte chiar învățătorul Șerban, ca reprezentant al Consiliului Local.

Astfel, ISJ Iași atrage atenția în răspuns că „nu tergiversează soluționarea” cazului de la școala M. Codreanu, dar, „în conformitate cu legislația actuală, nu are competența de a gestiona situații în care sunt implicați angajați ai unităților de învățământ, acestea sunt singurele instituții ce pot decide sancțiuni asupra propriilor angajați”.

Mai jos, răspunsul integral al inspectorului școlar general Genoveva Farcaș, pentru Edupedu.ro:

„În contextul apariției în mass-media a unor imagini şi înregistrări din timpul desfăşurării unor activități didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” Iași, din care rezultă un comportament neadecvat al domnului profesor pentru învăţământul primar, Șerban Constantin, și al demarării unei cercetări disciplinare, vă comunicăm faptul că nu am primit astăzi, din partea conducerii școlii, decizia privind soluționarea cazului mai sus amintit.

În conformitate cu Nota de relații nr. 721/15.03.2021, astăzi, doamna director a Școlii Gimnaziale „Mihai Codreanu” Iași, a precizat următoarele: „din informarea oferită de membrii Comisiei de cercetare disciplinară conducerii școlii, făcută vineri după-amiază, 12.03.2021, domnul Constantin Șerban a înaintat în aceeași zi Comisiei de cercetare disciplinară o solicitare scrisă de a aduce dovezi suplimentare în vederea susținerii celor declarate anterior.”

În conformitate cu același document, președintele comisiei a comunicat că luni și marți se vor analiza noile dovezi și apoi se va finaliza Raportul comisiei de cercetare disciplinară. Conducerea școlii a menționat că prezentarea Raportului de Cercetare disciplinară se va face în ședința Consiliului de Administrație al școlii din 17.03.2021.

Facem mențiunea că, potrivit legislației în vigoare, decizia de sancționare se ia în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ care este și angajatorul cadrului didactic reclamat.

Precizăm că Inspectoratul Școlar Județean Iași nu tergiversează soluționarea acestui caz, dar, în conformitate cu legislația actuală, nu are competența de a gestiona situații în care sunt implicați angajați ai unităților de învățământ, acestea sunt singurele instituții ce pot decide sancțiuni asupra propriilor angajați.

Având în vedere tendința de ignorare a gravității faptelor prezumate, I.S.J. Iași a demarat o acțiune de audit managerial la Școala „M. Codreanu”, în conformitate cu atribuțiile ce ne revin.

Reiterăm poziția noastră fermă de dezaprobare a oricărui comportament abuziv, a atitudinii nepedagogice care nu poate fi tolerată la niciun cadru didactic. Va vom informa asupra hotărârii Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale „Mihai Codreanu” Iași, imediat ce conducerea școlii o va înainta instituției noastre.”

Decizia de sancționare a învățătorului Constantin Șerban de la Școala „Mihai Codreanu” din Iași, care își înjura elevii și îi amenința după cum s-a văzut într-o înregistrare din presa locală, va fi luată de către Consiliul de Administrație al unității de învățământ din care face parte chiar cel cercetat, fiind desemnat pentru această poziție de către PNL. Jurnaliștii de la 7iasi.ro scriu că, între timp, Șerban rămâne la catedră și își amenință elevii. „A scos-o pe fata mea în fața clasei și i-a spus așa: să-i spui mamei tale să-i fie rușine și să-i mai spui că nu o să rămână așa. La fel a procedat cu un coleg care a declarant televiziunilor că a fost bătut de învățător”, a declarat mama unei eleve.

Amintim că înregistrări în care învățătorul Constantin Șerban din Iași se aude cum țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință au fost făcute publice de părinții unuia dintre elevi, potrivit ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”. Inspectoarea școlară generală Genoveva Farcaș a declarat pentru Edupedu.ro că „vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului. De altfel, în noiembrie anul trecut învățătorul Constantin Șerban a fost acuzat că a bătut o elevă, dar a fost sancționat cu „observație scrisă”.  

Cine este Constantin Șerban

Constantin Șerban are o carieră de vreo 40 de ani în învățământ, iar la finalul anului 2009 a fost numit inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, funcție pe care a păstrat-o pentru doar 6 luni.

Inspector Școlar General atunci era Liliana Romaniuc, care a plecat în 2012 în funcție, iar pe 5 mai 2020, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Raluca Turcan. Din februarie 2021, Romaniuc este consilier al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ea declara pentru Edupedu acum o lună că este în discuții înființarea unui nou departament, care să se ocupe de „implementarea proiectului România educată” și că probabil va fi implicată.

În 2009-2010, Constantin Șerban era secretarul general al PD-L Iași, cât și membru al comisiei pentru învățământ din cadrul Consiliului Județean Iași, dar și inspector metodist în cadrul ISJ, potrivit bzi.ro.

El a fost numit director al Palatului Copiilor Iași în 2011. Sindicaliștii din învățămânul preuniversitar ieșean, respectiv Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP), s-au declarat uimiți de numirea lui Constantin Șerban la șefia Palatului Copiilor.

„Nu avem nimic cu domnul Constantin Șerban, dar nu înțelegem de ce s-a numit la conducerea instituției o persoană din exterior, atât timp cât în rândul actualilor angajați existau persoane competente și calificate pentru a ocupă această funcție. Suntem uimiți și surprinși de această decizie și considerăm că s-au depășit anumite limite”, a declarat atunci Laviniu Lacusta, vicepreședintele USLIP – Iași.

Potrivit reporteris.ro, Șerban ar fi fost alungat de la Palatul Copiilor după ce mai mulți părinţi au cerut schimbarea lui din funcție, „fiind nemulţumiţi de comportamentul directorului faţă de profesori şi elevi”. Șerban, care era profesor titular de „educație pentru cetățenie democratică“ la Palatul Copiilor, „a fost detașat în interesul învățământului, timp de un an, ca director la „Mihai Codreanu“, scria reporteris.ro în 2017.

Aceeași publicație listează și activitatea politică a învățătorului:

„Constantin Șerban este în politică încă din 1990. Acesta a făcut parte din FSN. În momentul scindării partidului, Șerban a mers cu aripa Petre Roman și a ajuns în PD, unde a ajuns vicepreședinte la nivel local. După transformarea partidului în PDL, acesta a deținut mulți ani funcția de secretar general la nivel local. În 2014, în urma fuziunii, Șerban a ajuns în PNL.

Din 2000, Constantin Șerban a deținut mai multe mandate de consilier județean. Mai mult, în 2004, Șerban a fost la un pas să prindă al treilea loc pe lista de senatori ai Alianței DA, însă schimbarea lui Adrian Mogoș din fruntea PD Iași i-a dat planurile peste cap. În 2008, a candidat din partea PDL la Camera Deputaților, însă a pierdut în fața lui Traian Dobre.

În 2009, timp de o lună, acesta a fost vicepreședinte al CJ Iași.”

Foto: reporteris.ro

Citește și:
Inspectoratul Școlar Iași, despre tergiversările în cazul învățătorului acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa: „La acest moment este în curs de desfășurare cercetarea disciplinară”. Pe 1 martie, inspectorul general spunea că va solicita urgent încetarea contractului de muncă
Învățătorul înregistrat când își amenință elevii de clasa a II-a, judecat de consiliul din care chiar el face parte ca reprezentant PNL. Înregistrări: „Te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…
Învățător înregistrat când țipă și își amenință elevii de clasa a II-a, după ce anul trecut a fost acuzat de lovirea unei eleve. Inspectoratul anunță concedierea profesorului, care este consilier județean PNL Iași și desemnat de liberali în conducerea școlii

5 comments
  1. Ce cauta reprezentant al Cons judetean in Cons de admin al scolii? E scoala speciala? Sau e constituit ilegal? Ce cauta un pensionar la 70 de ani in consiliul de admin? Chiar nu mai sunt alti profesori capabili? Sau nu voiau sa fie in asa echipa mocirloasa? Sper ca dupa audit macar directoarea sa aiba calificativul diminuat, sa nu -i mai trebuiasca sefie pe politica toata viata! Afara cu directoarea si dizolvat consiliul de administratie!

  2. In loc ca marțafoiul (consilier județean) sa fie cercetat disciplinar, ISJ Iași il controleaza în hârtii pe director. Generăleasa nu are curajul sa-și scuture colegul de partid. Cum era? PSD – PNL aceeași mizerie!

  3. J A L N I C ! ! !
    Ca sa scape basma curata , ISJ da vina pe scoala si o acuza de “tendinta de ignorare a faptelor prezumate” ! Cum isi imagineaza ISJ ca scoala are puterea de a acuza , cerceta , sanctiona si demite un cadru didactic care face parte din consiliul de administratie al scolii dar mai ales din consiliul judetean ? Pai daca scoala indrazneste sa aplice legea atunci jar mananca apoi din partea consiliului judetean ! Domnul consilier judetean va face scoala una cu pamantul ! Chiar si doamna inspector general stie ca va fi zburata din functie daca aplica legea !

    1. Atata tamtam pentru niste parinti elicopter. Asta preda de o viata si fix acum a devenit violent, ia mai lasati-ma. Atata pupat in bot elevii si parintii ca sa fie votati. Mi-e scarba, m-am saturat de scene de astea de justitiari de tipul: corp de control, audit etc. Cand ceva, se abate ochiului votantului adevarul si se trimite rapid controlul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Director de școală: Dacă profesorii sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare? Presiunea din partea părinților este aceeași / Marius Nistor, FSE: Nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că la simularea examenelor naționale „presiunea din partea părinților este aceeași”. „Dacă (profesorii…
Vezi articolul

Val de ironii, după ce ministrul Ligia Deca a propus ca elevii să poată lipsi dublu decât în prezent până li se scade nota la purtare: „Era firesc, din moment ce se dau burse pentru note sub 5” / „România lucrului bine făcut. Atât s-a putut în două mandate”

Ligia Deca, ministrul Educației, generează un nou val de ironii în mediul online, de data aceasta cu propunerea oficială ca elevilor să le fie scăzută nota la purtare abia atunci…
Vezi articolul

Sindicatele din educație, despre creșterile cu aproape 300% ale salariilor profesorilor prezentate de ministrul muncii: Sunt cifre eronate. Ne simțim folosiți în campania electorală

“Ministrul Muncii prezintă în spațiul public cifre eronate privind creșterile de salarii din educație”, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Reacția FSLI, unul dintre cele două mari sindicate din învățământul…
Vezi articolul

Cîmpeanu nuanțează afirmațiile despre profesorii nevaccinați care ar putea preda doar online: Am primit aceste întrebări de la părinți din ce în ce mai mult / Este o ipoteză. Vreți să ascundem sub preș?

Mai mulți părinți i-au transmis ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, că ar prefera ca profesorii care nu sunt vaccinați să nu predea fizic, ci doar online pentru a evita infectarea copiilor,…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu califică ilegală suspendarea prin adresă a Ministerului Sănătății a testării rapide în a 8-a zi pentru elevii care vor să revină la școală: S-a înlăturat acest neajuns. În școlile fără cabinet medical, testarea va fi mobilă organizată de DSP. Dacă sunt elevi care s-au testat oriunde altundeva vor putea prezenta rezultatul testului

Ministrul Educației a calificat drept ilegală suspendarea testării rapide a elevilor în a 8-a zi, decisă printr-o simplă adresă emisă de Ministerul Sănătății și obținută în cursul zilei de Edupedu.ro.…
Vezi articolul