Cazul acuzațiilor de plagiat aduse directorului SIE, Gabriel Vlase, în 2018, reluat de Pressone după șase ani / „Cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat” în teza de doctorat, Vlase nu neagă „nici măcar o singură dată”

426 de vizualizări
Gabriel Vlase / Foto: Agerpres
Acuzațiile de plagiat aduse directorului SIE, Gabriel Vlase, într-un articol semnat de jurnalistul Sorin Semeniuc în Newsweek, în 2018, sunt reluate acum într-o investigație publicată de jurnalista Emilia Șercan pentru Pressone.ro. Ea scrie că teza de doctorat a șefului SIE „include cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat, în multiple secvențe de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde”.

În 2018, Newsweek scria că, în teza susținută în 2010 la Academia Națională de Informații, Gabriel Vlase plagiase zeci de pasaje. Publicația îl cita pe acesta spunând: „Nu neg, dar, în 99% din cazuri, am o construcţie cinstită care s-a răsfrânt asupra activităţi mele.”

Acum, Pressone.ro scrie:

  • „Conținutul plagiat identificat în lucrarea lui Vlase provine dintr-o singură sursă: o altă teză de doctorat, susținută în 2004 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), aflată în subordinea Ministerului Apărării Naționale.(…) Revista Newsweek România scria în 2018, la două zile după ce președintele Klaus Iohannis l-a numit pe Gabriel Vlase în funcția de director al SIE, că mai multe paragrafe din doctoratul acestuia sunt plagiate. Două dintre cele patru lucrări indicate de Newsweek România ca fiind plagiate de Vlase au, la rândul lor, conținut plagiat din cartea lui Frunzăverde, fapt descoperit pe parcursul documentării acestui articol.”

Pressone.ro mai scrie că „un raport de similitudine realizat de Academia SRI în 2018, în cadrul unui amplu proces de verificare a tezelor de doctorat, care a dus la identificarea a peste 50% din totalul tezelor susținute în universitate ca fiind plagiate, a relevat un procent infim pentru teza lui Gabriel Vlase: 2,4%”. Potrivit publicației, acest procent este explicabil prin faptul că softurile de identificare a similitudinilor detectează doar similitudinea cu conținut digitalizat, or teza semnată de Sorin Frunzăverde nu se regăsește online.

Gabriel Vlase a declarat pentru publicația citată că, „“într-adevăr, cu plagiatul ăsta, dacă așa scrie la lege, așa scrie […]. Dar, unde-i greșeală, să fie greșeală. Rea intenție n-a fost. Vă spun sincer”.


2 comments
  1. Și Frunza verde din ce lucrări a făcut copy-paste? Nu are față de persoana care ar fi in stare sa scrie ceva inteligibil. Să se cerceteze și lucrarea lui să vedem cine este autorul de drept al celor două lucrări. Multi își scriu lucrările de doctorat din cărți și articole traduse din diverse limbi. Transmit sănătate traducătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Parlamentul a votat mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de lefuri și după ce Guvernul a adoptat reduceri de cheltuieli

Camera Deputaților a votat, marți, creșterea numărului de angajați și o majorare cu până la 50% a salariului pentru o parte din angajații de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM),…
Vezi articolul

Echipa MYBIT, formată din eleve de la Colegiul Național Ferdinand I, Bacău, a câștigat finala regională europeană a Technovation Girls 2024 cu un proiect de educație sexuală / Medeea: Ne dorim să ajungă în școli, să fie implementată astfel încât profesorii să poată veni cu aplicația, să le prezinte copiilor

Echipa MYBIT divizia Senior, cu proiectul TeenTalk, a câștigat titlul Europe Regional Winner în penultima etapă din cadrul evenimentului internațional Technovation Girls 2024, potrivit Adfaber. Proiectul lor a fost unui…
Vezi articolul