Cați bani plătește automat lunar un profesor la sindicat, dacă este membru

13.462 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Răspunsul simplu la această întrebare este: între 0,5% și 1% din salariul brut al unui cadru didactic merge lună de lună la sindicatul la care a aderat. Răspunsul complex conține explicarea mecanismului prin care acești bani ajung de la angajat la sindicat, cu larga participare a statului, pe cheltuiala statului, cu logistica statului.

Sindicatele din Educație percep membrilor lor cotizații lunare între 0,5% și 1%, potrivit legii nr 62/2011. Sindicate din Educație nu înseamnă marile federații, ci sindicatele din fiecare școală sau din fiecare oraș, județ sau regiune; este nevoie, potrivit legii, de doar 16 angajați dintr-o unitate pentru a forma un sindicat. Acelea sunt organizațiile sindicale care încasează banii de la profesori. Federațiile sindicale, cele mai cunoscute fiind FSLI, FSE „Spiru Haret” și Alma Mater, sunt formate la rândul lor din sindicate, deci din organizații, nu din angajați. Sunt uniuni de sindicate și funcționează din cotizațiile organizațiilor membre.

Salariile din Învățământ sunt calculate cu un program software numit EduSal, program care conține opțiunea de calcul pentru cotizația la sindicat. Secretarii sau contabilii din școli bifează lună de lună, pentru fiecare angajat, atât dacă e sau nu membru de sindicat, cât și procentul din salariul brut perceput de sindicatul respectiv.

Prin plata salariului către angajat sunt virate și sumele către sindicat. Plata salariilor este, de regulă, obiectul unui contract între bancă și școală sau inspectorat, așa că viramentul din contul școlii/al inspectoratului, al sumelor pentru sindicate, în alte conturi decât cele de salarii, este taxat de bancă printr-un comision de operațiune. Deci, automat, viramentul bancar spre conturile sindicatelor înseamnă un cost.

Operațiunile pe care le face salariatul școlii, de la compartimentul financiar sau de la secretariat, pentru a introduce la fiecare cadru didactic aceste opțiuni pentru cotizații înseamnă și ele un cost de bani și de timp.

Practic, sindicatul beneficiază în fiecare lună, an de an, de zeci de ani (cu pauză de 6 luni în 2011-2012) de aparatul de colectare al statului și nu are nicio cheltuială cu strângerea cotizațiilor, nu depune niciun efort cu calcularea sumelor, cu tăiat chitanțe sau dat dovezi de plată ori cu interacțiunea cu plătitorii de cotizații. În conturile sindicatului din Educație intră automat banii, lunar, pe data de 12, atunci când le intră și profesorilor.

Exemplu de calcul pentru o cotizație lunară

Un profesor cu o vechime de 10 ani și grad didactic I încasează, potrivit legii salarizării, un venit brut de 4.551 de lei, având un salariu de bază de 3.868 de lei, plus două sporuri, cel de suprasolicitare neuropsihică și indemnizația de hrană.

Cotizația lunară către sindicat, de 1% în exemplul acesta, înseamnă 46 de lei lunar.

Presupunând că venitul e neschimbat timp de 12 luni, într-un an sindicatul a încasat de la acest profesor 552 de lei. Iar conform explicației de mai sus, sindicatul a încasat acești bani fără niciun efort logistic, operațional sau bancar – pur și simplu banii au ajuns în cont.

Salariul net, în mână, al profesorului a fost 2.621 lei în luna respectivă.

Exemplu de calul se bazează pe calculatorul oferit de portalul specializat salarii.invatamantpreuniversitar.ro.

Captură foto: salarii.invatamantpreuniversitar.ro

În Educație sunt circa 340.000 de angajați, dintre care aproximativ 280.000 sunt cadre didactice.

Bugetul total pentru cheltuieli de personal în acest an la Ministerul Educației este de 20 miliarde lei.

Potrivit legii, contribuția la sindicat este deductibilă.

Citește și:
Cîțu: Guvernul va elimina cotizarea automată la sindicat și în Educație / Să facă efortul lunar să plătească cine vrea să fie membru al unei organizații
Miza sindicatelor în afacerea cotizațiilor virate lunar, în mod automat de școli, direct din buzunarul profesorilor: 20 de milioane de euro anual

8 comments
  1. Dar cât i se oprește unui profesor în anii de munca, pentru fondul de pensii și ce pensie de mizerie primește, ați calculat?
    Si ce impozit i se oprește în timpul vietii unui profesor, pentru ca are un serviciu din care mănâncă putina pâine (cât ii mai rămâne din salariul net după ce achita taxe, facturi)?
    Asta cu sindicatul, este trâmbițata pentru ca în spate este ministerul educației, care ca și orice alt minister, ar decima liderii de sindicat, ca să domine regește cadrele didactice.

  2. Atunci când adepții statului minimal ajung să conducă state sociale, ei dovedesc o dublă impostură. Prima, determinată de corupția prin care au beneficiat de voturi (promițând măsuri sociale, dar odată ajunși la putere susținând măsuri de amputare a statului), a doua, generată de incompatibilitatea dintre alegerea ideologică (stat minimal) și asumarea unei funcții salarizate de statul social.
    Orice politician care dorește stat minimal, ar trebui să își înceapă mandatul renunțând la salariul obținut prin taxarea și intermedierea statului social. Domnul Câțu și domnul Funeriu, înainte de a se lupsa cu sindicatele din învățământ, ar trebui să își chestioneze moralitatea. Niciunul nu a fost ales prin programe politice asumate onest drept favorabile statului minimal. Sindicatele au culpele lor, dar nu li se poate reprosa ca au o politica socială, cât timp acesta este rostul existenței lor. Dacă statul social le protejează, acest lucru nu este negativ prin definiție. Însă este profund negativ dacă adepții statului minimal le-ar vrea slabe, debusolate, deși ei și-au câștigat mandatele promovând o agendă socială. Mă tem că destinul politic al domnului Câțu nu va dura mai mult decât al domnului Funeriu, dacă opțiunile ideologice nu vor fi niciodată asumate onest.

  3. Demult nu am citit asa ceva.
    Hai sa vedem: Daca softul EduSal prevede ca in fiecare luna trebuie bifat daca se calculeaza si retine cotizatia de sindicat si separat procentul acesteia – atunci e o mica problema cu softul. Aceste optiuni pot fi permanente atata timp cat nu intervine o modificare.
    Apoi – calculul il face softul de salarizare, inclusiv operatia de reținere. Transferul bancar este de regulă gratuit – mai ales dacă sindicatul are cont la aceeasi banca cu angajatorul. In aceasta situatie, plata se face din Trezorerie, fara costuri sau cu costuri foarte reduse. (in 2014 era 6,25 lei/mare transfer – dar unitatile de invatamant nu se incadreaza in aceasta categorie)
    Cotizatia sindicala la cea mai mare federatie din invatamant este 0.5% din salariul de baza realizat fara sporuri. Cotizatia este deductibila fiscal la calculul impozitului pe venit.
    Nu toti salariatii din invatamant sunt membri de sindicat, deci nu este relevanta cifra totala a salariatilor.
    Fata de costurile si efortul administrativ al statului de a calcula, retine si vira cotizatia – masura dispusa nu face decat sa ingreuneze functionarea sindicatelor si pentru acest motiv este de natura sa aduca atingere libertatii de asociere in sindicate.
    Va rog sa va faceti temele mai bine.

    1. @mezei
      Mergeti la loc in banca, informati-va si peste 5 minute iesiti la tabla ca sa ne spuneti, corect de data asta, cum si din ce se calculeaza procentul care revine sindicatelor dintr-un salariu. Faceti-va dvs temele!
      In rest, e de-a dreptul hazlie aparitia brusca a bravilor dinozauri politico-sindicalisti si a cățelușilor care au avut si ei un os de ros pe langa dulăii cei mari. Se prefigureaza micsorarea roții de cascaval, lucru care “ne doare”!

  4. Articolul este incomplet si contine informatii trunchiate! Pentru a lamuri lucrurile, sau macar pentru a incerca sa o facem:

    Cotizatia este, in unele cazuri in suma fixa, sau de 0.5% din salariul de incadrare, in acest ultim caz cotizatia mergand de la cativa lei, pana la 24 de lei pe luna, cu o medie in jur de 15 lei! Din aceste sume, o parte, mica, se indreapta spre federatia la care este afiliat sindicatul, o alta parte se utilizeaza pentru cheltuielile curente ale organizatiei judetene, iar cea mai mare parte este platita sub forma unor ajutoare pentru situatii deosebite in care s-ar putea afla unii membri de sindicat! Tot din aceste sume, in majoritatea judetelor, membrii de sindicat sunt asigurati in baza unor contracte cu societati de asigurare, pentru boala sau deces si sunt platite cheltuielile judecatoresti pentru procesele vizand recalcularea unor drepturi salariale, obtinerea unor cheltuieli legale, cum sunt plata navetei personalului didactic in localitati, altele decat cele de domiciliu, etc.

  5. Nu există cotizare automată la sindicat în educație, e o temă falsă, își arogă acordarea unui drept pe care cadrele didactice îl au de cel puțin 10 ani(cel de a cotiza sau nu la sindicat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul total al studenților din România – din nou în scădere, după doi ani de creștere /  Mai mulți absolvenți în 2021 decât în anul anterior, dar o bună parte termină studiile în domenii unde universitățile locale au prezență slabă sau nu au deloc în rankinguri internaționale

Numărul studenților din România a scăzut din nou în ultimul an universitar, după doi ani de creștere, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică. Acestea arată că scăderea…
Vezi articolul
tablete, metode de trișare

Experiența școlii online pentru copiii din minoritățile naționale: probleme majore în comportamentul Ministerului, în asigurarea materialelor didactice și a instruirii digitale, plus sărăcie și lipsa tehnologiei – raport oficial

Școala online, care a luat locul școlii tradiționale din cauza pandemiei, a funcționat “cu rezultate bune” pentru minoritățile naționale, la modul general, dar, detaliat, a pus probleme majore din mai…
Vezi articolul