Câte clădiri cu risc seismic 2 sunt înregistrate în sistemul școlar? Ministrul Deca: “În jur de 600 de clădiri cu destinație educațională” / “Ne dorim să extindem programul” de consolidare, dar clădirile în risc seismic I sunt “prima urgență”

376 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
“Cifrele sunt undeva în jur de 600 de clădiri cu destinație educațională”, a spus, miercuri, ministrul Educației, Ligia Deca, întrebată fiind de jurnaliști câte clădiri cu risc seismic 2 sunt înregistrate, în prezent, la nivel național, în sistemul școlar.

Ea a spus, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor cu privire la o eventuală listă a școlilor cu grad seismic 2, ea a spus: “Din punct de vedere al raportărilor, noi avem listele de școli aflate în toate gradele de risc seismic, deci noi avem și lista clădirilor educaționale aflate în risc seismic 2. Ne dorim să extindem programul și către acelea, dar, evident, prima urgență este reprezentată de clădirile aflate în risc seismic I.”

Explicațiile oferite de Ligia Deca, miercuri, întrebată fiind cu privire la diferențele dintre raportările cu privire la clădirile cu risc seismic I, ultimele indicând un număr de 39 astfel de clădiri, dintre care doar 21 în uz, față de 118 în septembrie:

  • “Cifrele pe care le avem sunt cele introduse pe baza expertizelor profesioniste realizate și ele corespund cu situația de acum. Asta nu înseamnă că, dacă va fi considerat necesar și vor fi făcute expertizări suplimentare, acele clădiri clasificate ca risc seismic 1 care au scop educațional și sunt în uz nu vor intra în programe de consolidare similar cu cele pe care le avem acum pe listă. Chiar domnul ministru Cseke a anunțat că astăzi, în ședința de Guvern, va prezenta în primă lectură un program de consolidare al clădirilor școlare, care va avea caracter continuu, adică nu va fi rezervat doar celor pe care le avem acum în evidență, ci va fi rezervat tuturor clădirilor care, în urma expertizării, se dovedesc că avea acest risc”
  • “Expertizările trebuie realizate de către cei care au în proprietate au în administrare clădirile. În acest caz, autoritățile publice locale. Și multe școli au deja aceste expertize, altele, pe baza legislației pe care o avem în vigoare de la finalul anului trecut, vor face această expertizare în perioada următoare.”
Citește și:
BREAKING Lista școlilor cu risc seismic I din România, publicată de Ministerul Educației
Autoritățile publice locale să demareze rapid expertize pentru toate școlile, în vederea consolidării lor pe baza unui calendar asumat – Federația părinților, după ce Ministerul Educației a identificat doar 21 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, aflate în uz

1 comment
  1. Nu este nevoie de expertize ,se vede cu ochiul liber…. o clădire care are peste 150 de ani și nu a fost reabilitata niciodată se va dărâma peste elevi și profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezastru la cheltuirea banilor europeni în școlile din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar PNRAS – doar 350 de milioane de lei într-un an și jumătate, adică 18% execuție bugetară din totalul sumei disponibile / În cele două mandate ale Ligiei Deca nici măcar nu au fost semnate contractele din PNRAS II

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar are până acum doar 1409 proiecte, adică școli, în implementare – a anunțat ministrul Educației Ligia Deca luni, 25 martie, în prima conferință din…
Vezi articolul

Elevii din Timiș acuză politicienii că din cauza lor este frig în școli și nu pot merge la ore cu prezență fizică: Cerem oprirea „circului politic” care contribuie la menținerea acestei situații și care lasă școlile de izbeliște în această perioadă grea

Lipsa investițiilor și interesului față de buna derulare a cursurilor au dus la probleme inadmisibile, mai scrie într-o postare pe Facebook, Asociația Elevilor din Timiș. Miercuri, 8 școli, licee și…
Vezi articolul