Câte clădiri cu risc seismic 2 sunt înregistrate în sistemul școlar? Ministrul Deca: “În jur de 600 de clădiri cu destinație educațională” / “Ne dorim să extindem programul” de consolidare, dar clădirile în risc seismic I sunt “prima urgență”

376 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
“Cifrele sunt undeva în jur de 600 de clădiri cu destinație educațională”, a spus, miercuri, ministrul Educației, Ligia Deca, întrebată fiind de jurnaliști câte clădiri cu risc seismic 2 sunt înregistrate, în prezent, la nivel național, în sistemul școlar.

Ea a spus, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor cu privire la o eventuală listă a școlilor cu grad seismic 2, ea a spus: “Din punct de vedere al raportărilor, noi avem listele de școli aflate în toate gradele de risc seismic, deci noi avem și lista clădirilor educaționale aflate în risc seismic 2. Ne dorim să extindem programul și către acelea, dar, evident, prima urgență este reprezentată de clădirile aflate în risc seismic I.”

Explicațiile oferite de Ligia Deca, miercuri, întrebată fiind cu privire la diferențele dintre raportările cu privire la clădirile cu risc seismic I, ultimele indicând un număr de 39 astfel de clădiri, dintre care doar 21 în uz, față de 118 în septembrie:

  • “Cifrele pe care le avem sunt cele introduse pe baza expertizelor profesioniste realizate și ele corespund cu situația de acum. Asta nu înseamnă că, dacă va fi considerat necesar și vor fi făcute expertizări suplimentare, acele clădiri clasificate ca risc seismic 1 care au scop educațional și sunt în uz nu vor intra în programe de consolidare similar cu cele pe care le avem acum pe listă. Chiar domnul ministru Cseke a anunțat că astăzi, în ședința de Guvern, va prezenta în primă lectură un program de consolidare al clădirilor școlare, care va avea caracter continuu, adică nu va fi rezervat doar celor pe care le avem acum în evidență, ci va fi rezervat tuturor clădirilor care, în urma expertizării, se dovedesc că avea acest risc”
  • “Expertizările trebuie realizate de către cei care au în proprietate au în administrare clădirile. În acest caz, autoritățile publice locale. Și multe școli au deja aceste expertize, altele, pe baza legislației pe care o avem în vigoare de la finalul anului trecut, vor face această expertizare în perioada următoare.”
Citește și:
BREAKING Lista școlilor cu risc seismic I din România, publicată de Ministerul Educației
Autoritățile publice locale să demareze rapid expertize pentru toate școlile, în vederea consolidării lor pe baza unui calendar asumat – Federația părinților, după ce Ministerul Educației a identificat doar 21 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, aflate în uz

1 comment
  1. Nu este nevoie de expertize ,se vede cu ochiul liber…. o clădire care are peste 150 de ani și nu a fost reabilitata niciodată se va dărâma peste elevi și profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce n-au intrat școlile de poliție în vacanță ca toate celelalte școli de stat – explicațiile MAI / De patru ori mai multe concedii medicale decât cazuri de Covid-19 înregistrate în unitățile de învățământ ale Internelor

Școlile aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate nu au intrat, acum două săptămâni, în vacanța forțată decisă de Ministerul Educației, după cum Edupedu.ro a semnalat atunci. Acest…
Vezi articolul

Kelemen Hunor: O duc pe fetița mea dimineața la școală, au toți niște valize, trollere, parcă pleacă în călătorie de o săptămână / Cadrul e fain în legea României Educate, dar conținutul… E foarte rigid sistemul

Președintele UDMR și candidat al Uniunii la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, a afirmat că sistemul de educație este „extrem de rigid”, într-o declarație oferită miercuri, la Antena 3. Acesta a…
Vezi articolul

VIDEO Apare tot mai des stigmatizarea elevilor care au avut virusul. Foarte mulți mi-au spus că nu au simțit niciodată nevoia să se ducă la psihologul școlii pentru că îl aveau și profesor la clasă – Sânziana Georgescu, Consiliul Elevilor Vrancea: Trebuie făcută o separare clară între profesorul de psihologie și psihologul școlii

Trebuie făcută o separare clară între un profesor de psihologie și psihologul școlii, a spus Sânziana Georgescu, președinta Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, la dezbaterea „Vaccinare și testare pentru învățare”…
Vezi articolul

Apel pentru adoptarea legii privind protecţia cadrului didactic, făcut public de FSLI, după cazurile recente de violențe ale elevilor: Este alarmant cum spaţiul şcolii devine atât de uşor un spaţiu al fricii / Lipseşte coerenţa unei strategii clare de intervenţie / Dacă vom submina tot timpul autoritatea cadrului didactic, școala nu va mai fi un spațiu al respectului reciproc

Sistemul de educaţie din România îşi arată din nou vulnerabilitatea în faţa cazurilor de violenţă şi abuz, scrie Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ într-un comunicat de presă. Organizația sindicală atrage…
Vezi articolul
Abandonul școlar - Șanse egale la educație

DOCUMENT Elevii vor intra în școală pe 14 septembrie doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, altfel nu sunt primiți la ore, prevede ghidul cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății

Elevii vor fi primiți în școală doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, potrivit Ghidului cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății marți seara.  Condiționarea accesului în…
Vezi articolul