Vor fi formați 40 de profesori pe lună pentru a recunoaște elevii care consumă droguri, printr-un proiect comun al Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății și Agenția Națională Antidrog (ANA), spune Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației, în cadrul unei dezbateri din comisia de învățământ din Camera Deputaților, intitulată „Rolul educaţiei în combaterea consumului de droguri şi substanţe etnobotanice. Importanţa campaniilor de prevenire cu caracter permanent”, la care au participat reprezentanți ai Ministerelor Educației, Sănătății, Agenției Naționale Antidrog, ai Poliției, MAI, Birourilor de poliție școlară, deputați, reprezentanți ai părinților și elevilor.
Secretar de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán a spus că Ministerul are în lucru un proiect comun cu Ministerul Sănătății pentru a forma profesori care să știe să recunoască semnele atunci când un elev consumă droguri. Nu a precizat de când se va implementa acest proiect, dar a precizat că vor fi 40 de profesori instruiți pe lună și 140 în București.
“În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți. Este foarte important acest aspect, deoarece din păcate, în continuare ne confruntăm cu o problemă, cea a numărului insuficient de consilieri școlari, respectiv de numărul insuficient de cabinete de medicină școlară. Considerăm că prin acest protocol și prin acțiunile care vor decurge din urma acestui acord se vor organiza sesiuni de formare în cadrul cărora cel puțin 40 de profesori vor fi formați lunar în fiecare județ, respectiv 140 de profesori în municipiul București. Vor recunoaște semnele consumului de droguri, pentru că din păcate și considerăm că ar fi o componentă foarte importantă, inclusiv includerea în formarea inițială a consilierilor școlari a unor elemente pentru a recunoaște aceste fenomene”, spune secretarul de stat.
Kallós Zoltán a recunoscut și că numărul consilierilor e prea mic și că mulți nu sunt pregătiți pentru a face față situațiilor în care elevii consumă droguri.
“În ceea ce privește numărul necesar de consilieri școlari, depinde la ce efective de elevi ne raportăm, eu personal și noi de cei de la minister considerăm că ne este necesar de un număr cât mai mare de de consilieri școlari, dar formați adecvat. Din păcate, foarte mulți dintre consilierii școlari actuali din sistem, fără a-i supăra, sunt persoane care au trecut prin foarte multe forme de reconversie. Ar trebui să ne concentrăm pe a aduce cât mai mulți tineri în sistem”, spune secretarul de stat.
La rândul său, și directoarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), Georgiana Dabija, a povestit despre proiectul de formare al profesorilor.
“Abordăm profesorii și încercăm să îi formăm să își dea seama care sunt semnele atunci când un copil devine nervos, își schimbă comportamentul, iar profesorul poate să ceara sprijin consilierilor și psihologilor care au datele ANA. Inclusiv cei de la Protecția copilului au rol important. Degeaba chemăm părinții la școală, de cele mai multe ori copiii care consumă substanțe interzise sunt copii nesupravegheați de părinți, lăsați singuri acasă, sau plecând de acasă, părinții nu mai vor să audă de ei. Profesorii vor fi formați să recunoască și drogurile, ce înseamnă droguri, de multe ori vad substanțe în preajma școlii și nu își dau seama că sunt droguri”.
Directoarea Agenției Naționale Antidrog a dat exemplul unei școli din București, unde elevii aprind bețișoare parfumate ca să acopere mirosul de canabis, dar a evitat să dea numele școlii. A spus însă că a fost sesizat DIICOT în acest caz, iar respectivii copii sunt acum într-un program al Agenției Naționale Antidrog.
“Avem o școală din București unde copiii aprind bețișoare parfumate pentru că vine doamna de la ANA și miroase a canabis. Avem o școală în București unde dealerii sunt copii și profesorii ne spun că elevul nici nu vine la școală, dar noi îi arătăm directorului că el vine la școală, dar nu intră la oră”, spune directoarea Agenției Naționale Antidrog.
13 comments
Ce e grozavia asta? Unii profesori vor deveni câini de urmărire si depistare de droguri si drogați ca la SIAS/BCCO? Vor testa tipuri de stupefiante ca sa vada efectele si sa le recunoască in mediulul scolar?
Oare nu umbla cumcqprin minister si parlament substanțele astea de emană așa initiative halucinante??
Asta se numește formare continuă. Urmează câte 40 de profesori care vor depista prostituate și proxeneții din școli. Aceștia vor lucra în schimbul 3 și nu vor avea sporuri la salariile deja exagerat de mari pe care le au. Aparținem unei națiuni de tâmpiți care doarme pe ea și permite unor gunoaie de politicieni să împartă avuția națională după cum doresc ei. Auzi tu pensii de 18000 lei pe lună + salariu + alte beneficii iar eu am un salariu de aprox. 4000 lei in care au îngrămădit și sporul de doctor și vechime aproape de maximum. Haideți fraților în stradă ca să ne cerem drepturile.
Veniți voi habarniștii și leneșii din minister ,în școli și fiți căutători de elevi care se droghează .
asta e tare, probabil vor fi testati profesorii cu simt olfactiv sa adulmece drogu.
Si ceva formare în dezamorsare bombe.
Trebuie existe un sistem national in care sa poata raporta oricine, care sa fie independent de scoala. In acest sistem sa poata raporta oricine, in mod anonim, indiferent daca ca este director, profesor, parinte, bunic, elev, portar, etc.
Autoritatile abilitate trebuie sa verifice fiecare raportare si sa exista o arhiva cum s-a solutionat fiecare caz.
Cred ca solutia este ca politia sa-i aresteze pe cei care vand drogurile, ca ii stiu.
si sa facă ce profesori ( pt ca unii se droghează cot la cot cu elevii). Iar ceilalți nu au nici un cuvânt în fata nimănui… dacă pana si părinții ii susțin….si directorii tac pentru a nu-și face liceul de rușine. deci …mai cautati soluții, sa nu uitam ca jumătate din politie este si ea implicată.
Formați adică sa adulmce precum câinii dresati…..bai nemernicior ,voi ce altceva mai vreți de la profesori?
Sa ziceți merci ca mai aveți cât de cât cadre didactice pe asa salarii ciuntite intentionat. În câțiva ani o sa ramaneti fara personal ,se va ieși masiv la pensie.
Ii dreseaza sau cum? Le da spre consumca apoi sa recunoasca mirosul, gustul? Maine-poimaine vedem colegi profesori sniffaind prin cancelarii dupa “droage”. Ce caini politisti, ce Rex? Profu’ de mate adulmecatorul sef.
OK și cei 40 de profesori din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri,
ȘI ? Măsuri luate = zero?
Dacă da, cei 40 de profesori ”investigatori de droguri” vor presta munca in zadar
Veriga cea mai vulnerabilă, despre care toată lumea se ferește să vorbească: intrarea substanțelor in tara. Cu frontiere despre care ne batem cu pumnii în piept că sunt securizate, gândul te duce spre oameni, care sunt conduși de alți oameni, care sunt puși de alți oameni! Cam de aici ar trebui sa se pornească, dar se pare că sunt prea multe interese în joc…
A doua veriga sunt legile prea blande, sa se dubleze sau tripleze pedepsele.