Moldova rămâne fără tineri. Din 2007 până în 2019, numărul studenților din universitățile din Moldova a scăzut de la 128.000 la 56.000. Abia în ultimii trei ani se observă o creștere modestă de până la 59.000 a numărului studenților, arată o analiză Deutsche Welle, potrivit G4Media.ro.
Studii mai bune și șanse mai mari de angajare, condiții decente de trai, servicii publice și de sănătate, orașe frumoase, infrastructură: acestea sunt elementele care îi determină pe tineri să aleagă altă țară în care vor să-și înceapă viața de adult. Corupția care generează sărăcie în Republica Moldova le alimentează dorința de „evadare”, iar UE este, de cele mai multe ori, lumea mai bună pe care o descoperă și care îi primește.
Tinerii încep pregătirile pentru plecare cu un an înainte de examenul de Bacalaureat și, odată plecați, puțini mai revin în țară. În topul preferințelor tinerilor moldoveni sunt România, Olanda, Germania, Franța, Italia și Austria. Dar exodul tinerilor are efecte dramatice asupra economiei și demografiei Republicii Moldova. Populația activă pleacă, iar țara îmbătrânește.