Cătălina Curceanu, director de cercetare la Institutul de Fizică Nucleară din Italia, reacție virulentă către Ministerul Educației și Președintele Iohannis, după apariția planurilor-cadru de liceu: Într-o lume care avansează, a lua o decizie ca aceasta echivalează cu o sinucidere

25.964 de vizualizări
Foto: Ambasada României în Italia
Fizica, chimia și biologia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, conform drafturilor de planuri-cadru pentru liceu publicate de Edupedu.ro – acesta este motivul pentru care cercetătoarea româncă Cătălina Curceanu, director de cercetare la Laboratori Nazionali di Frascati (Roma) – Istituto Nazionale di Fisica Nucleare Italia reacționează virulent, cerând ca cei care au gândit propunerile „să facă un pas în spate”. „Cine a făcut o astfel de propunere ar trebui să își dea imediat demisia întrucât dăunează viitorului țării”, scrie Curceanu.

Într-o scrisoare deschisă primită la redacție, cercetătoarea se adresează Ministerului Educației și Președintelui Klaus Iohannis, care i-a conferit Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler în 2018.

Scrisoarea deschisă a fost formulată și sub formă de petiție online și poate fi văzută aici.

Redăm textul scrisorii:

Scrisoare descrisă către Ministerul Educației din România și către președintele României, Klaus Iohannis

Dacă o țară fără istorie este o țară fără trecut o țară fără știință este o țară fără viitor

Scrisă de Cătălina Curceanu, Director de cercetare, Laboratori Nazionali di Frascati – Istituto Nazionale di Fisica Nucleare – Frascati (Roma) – Italia

Mai mulți profesori de fizică din România m-au contactat legat de un articol apărut pe Edupedu.ro intitulat: „SURSE Noile planuri-cadru pentru liceu – profil real. Fizică, chimia, biologia și geografia, eliminate din trunchiul comun, la clasele a XI-a și a XII-a, și lăsate la decizia elevilor”.

Articolul se referă la draftul cu numărul 12 din data de 25 aprilie 2023, un document în lucru care poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial; în articol se vorbește despre cum fizica, chimia și biologia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a; sunt vizați elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Se vorbește despre cum disciplinele menționate sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”. 

Inclusiv numărul de ore de știință propuse că obligatorii (clasele IX și X) sunt extrem de puține!

Dacă într-adevăr așa ar sta lucrurile (sper că în realitate un astfel de plan nu va fi niciodată acceptat în România) ar fi un lucru extrem de grav, care ar avea efecte devastante asupra României și viitorului acesteia.

O educație științifică este fundamentală atât pentru dezvoltarea gândirii analitice cât și pentru viitorul țării, într-o perioadă în care lumea întreagă se confruntă cu tot felul de crize – de la cele climatică și a surselor de energie la cea legată de posibile viitoare pandemii. Într-un moment critic ca acesta, a avea o baza științifică este extrem de important. O pregătire științifică poate face diferența între o țară care merge înainte și una care rămâne mult în urmă.

Este fundamentală o pregătire minimă științifică asupra legilor naturii – legi științifice care nu pot lasă la o parte fizică, chimia și biologia – pentru a dezvolta capacități extrem de utile pe piața muncii, inclusiv cele imprenditoriale. Personal, consider că ar fi fost imposibil să ajung director de cercetare într-un institut prestigios învățând după un asemenea plan-cadru. 

Într-o lume care avansează, a lua o decizie precum cea amintită la început echivalează cu o sinucidere.

Scriu această scrisoare deschisă adresându-mă președintelui României, Dlui. Klaus Iohannis (care este laureat în fizică) dar și ministerului Educației; o scriu atât că cercetător cu experiență în domeniul fizicii fundamentale, cât și ca cetățean al României decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Consider că este de datoria mea, precum și a tuturor colegilor mei – cercetători în diverse domenii științifice, profesori de fizică, matematică, chimie și biologie – dar și a cetățenilor care au la suflet viitorul țării noastre, a spune un nu decis unei astfel de (eventuale) propuneri de program de învățământ. O propunere criminală. 

Fizica, chimia și biologia nu pot lipsi din programul de educație obligatorie a unei țări.

Cine a făcut o astfel de propunere ar trebui să își dea imediat demisia întrucât dăunează viitorului țării.

Fizica, chimia și biologia au un rol fundamental atât pentru bunăstarea națiunii cât și cea individuală – a înțelege cine suntem, de unde venim și unde ne îndreptăm.

O țară față o educație științifică este o țară fără viitor!

Cer celor care au luat în considerație o astfel de propunere să facă un pas înapoi; mai cer că cei care au făcut-o să o retragă imediat.

Dr. Catalina Curceanu – Dirigente di ricerca, INFN-LNF, Italia”

Informații de context

În variantele planurilor cadru pentru învățământ liceal prezentate de Edupedu.ro ca fiind în lucru, apar modificări substanțiale: logica și psihologia nu ar mai fi studiate la uman și real, iar fizica, chimia, biologia și geografia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real. 

După ce mai multe voci din mediul academic au spus că eliminarea acestor materii nu ar fi în beneficiul elevilor, Ministerul Educației a anunțat într-un comunicat de presă că „este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional”.

Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a spus despre posibila eliminare a Psihologiei și Logicii de la liceu că este o proiecție a minții celor care au decis planurile cadru – ilogică și lipsită de empatie, de sensibilitate pentru ceea ce este necesar pentru elevi.

Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și profesor de psihologie clinică, a spus la Digi 24, că „a elimina aspectele fundamentale de fizică și chimie de la real e ca și când am vorbi despre cerc pătrat. Zona umană elimină cele două materii care contribuie la definirea ta ca om“.

Citește și:
Ministerul Educației anunță că nu-și asumă varianta planurilor-cadru pentru liceu din proiectul de lucru al instituției, după ce mai multe voci din mediul academic au criticat schimbările
Mircea Miclea, despre posibila eliminare a Psihologiei și Logicii de la liceu: Este o proiecție a minții celor care au decis planurile cadru – ilogică și lipsită de empatie, de sensibilitate pentru ceea ce este necesar pentru elevi
Daniel David, despre schimbările propuse în planurile-cadru pentru liceu: A elimina aspectele fundamentale de fizică și chimie de la real e ca și când am vorbi despre cerc pătrat. Zona umană elimină cele două materii care contribuie la definirea ta ca om

17 comments
  1. Probleme mari cu limba română, doamnă/ domnişoară! Ce pretenții să avem să vă mai gândiți şi la ştiințe? Românie educată măcar cât să vorbim corect limba!! Moare din nou Kogălniceanu!😳😔

  2. Toată lumea să participe la această Greva Generală din 22 mai 2023, și câte zile este nevoie! Asta merita acest ministru și acest Președinte marionetă! Ați nenorocit sistemul de învățământ de TOT! Tot scoateți aberație în așa fel încât să distrugeți de tot învățământul din Romania! Rușine, DEMISIA!!! Si încă o lămurire clara: In cazul de Grevă Generală, conform legii și Constituției României,NU au voie să amenințe și să îți taie orele nelucrate in timpul grevei!!!! Așa că terminați cu dezinformarea! Cine amenință și vrea să taie orele , trebuie dat în judecată!!!

    1. Pentru cine mai avea dubii cat de toxica este aceasta mafie PSD sub care valorile liberale mor incet si Romania se ofileste accelerat !De fapt se intoarce in Evul Mediu,alaturi de Rusia…dar ca sclavi ai alora.Pai daca ridicam la rang de BAC aberatia de Religie care nu are ce cauta in invatamant nici macar la gradinita(ca doar suntem o tara laica,cel putin asa stiam eu) si daca dam in cap stiintelor,ce mai vreti ?Religia la BAC e o alta “mita” pt tineretul lenes si prostut de azi.Este materia care va inlocui altceva important si la care vei trece sigur ,si cu nota mare… Deci Romania va fi in viitor o tara de analfabeti culegatori si pupatori de moaste (adica un fel de neandertalieni moderni cu diploma 100% ,ca azi inca mai sunt cativa care stiu carte si a-si iau notele pe merit).Voi din Invatamant votati cu PSD (cam 90% de peste 30 de ani ca toti bugetarii ca altfel nu ar avea de unde procente de peste 30% in sondaje) si faceti greve doar pt salarii marite la cateva ore lucrate pe luna si cu luni de zile de concedii pe an…Ce greve sa faca tara alaturi de voi?Aici e “scapa cine poate”…Fugim cat mai sunt granitele deschise !Sa vad de unde mai vin banii la buget pt salarii cu viitorii analfabeti in campul muncii,si aia insuficienti…

    2. Va sustine si Alianta Pentru Unirea Romanilor in demersul de greva ca se face invatamantul corelat cu piata muncii.

      Daca ar fi dupe voi nu ar mai conta unde se pot angaja elevii cu materiile invatate in scoli.

      Ca de obicei profesorii sunt cei mai rigizi la reforma.

      Totusi voua va place cand va obliga sa mergeti la cursuri aiurite unde nu invatati nimic care sa va ajute in meseria de la catedra? cam asa si elevii nu vor materii care nu-i ajuta. Ptr ca elevii actuali sunt deja oameni orientati spre rezultat, oameni pragmatici nu visatori aiuriti ca generatiile vechi.

      1. Generațiile ” vechi” aşa cum le numeşti tu ( ruşine!), erau mai pragmatice, dar şi mai visătoare decât iți vei imagina tu vreodată!
        Nu te limitează nimeni şi nimic în alegerile pe care le asumi!
        Sunt multe de reparat în învătământul românesc, şi cel mai bine ar fi să începem să reparăm oamenii( atât profesorii, cât şi elevii). Mere stricate sunt peste tot! Uită-te în oglindă( nu cea atârnată de perete), şi vezi ce fel de măr eşti! Şi învață să fii mai bun/bună decât cei care nu-ți plac la catedră! Fii autodidact! Ai, cel puțin, libertatea asta!

  3. Sper ca măcar inepțiile și sărăcia să vă miște de data asta și să întrați în grevă… bine, ideală ar fi o grevă generală a întregii țări sau ce a mai rămas din ea.
    Mă îndoiesc că își vor risca prea mulți salariul pe o săptămână pentru a face asta. Așa că, la galere și la cules bumbacul, că asta merită o populație adormită și imbecilizată.

  4. O idioata.
    Nu vede cretina ce se cere pe piata muncii??
    Nu vede cretina ca nu mai vrea nimeni sa se faca profesor de fizica??

    Sa-si adune toti absolventii de fizica si chimie din romania si sa-i angajeze la ea in Italia la institut.

    Si sa le plateasca ea profesorii de fizica si chimie din romania nu statul.
    Statul doreste in sfarsit sa se reformeze.

    Trebuie sa sustinem proiectul Romania Educata ptr ca si comisia europeana ne sustiine in acest demers. E vorba de eficientizare, lucru de care bugetarii care se opun nu au auzit, ptr la ei ei timpul trece leafa merge.

    Daca Elon Musk care este din mediul privat nu din bugetarime si are firma de facut rachete si emrge si in cosmos ar fi protestat ca se baga de ales intre stiintele poate as fi crezut.

    1. sunt de acord ca e multa umplutură de cunoștințe la școală. Chiar și de fizica, chimie și biologie. Dar sa o scoatem de tot e prea de tot Pasiunea mea e fizica. Piața muncii de acum e o urmare a multor descoperiri în domeniile astea. Ce se preda la școală modelează o generație. As semna pentru mai puțin dar mai de calitate.

  5. Când o țară ajunge sa fie condusă de “șmecheri, mincinoși, proști si idioți”, ceea ce se întâmplă cu educația, ajuns să “pară… normalitatea absurdului”.

  6. Suntem goi, goi de viziune, goi de idei, goi de empatie, goi şi expuşi constant unui curent de prostie, neasumare, infantilitate, nepregătire, infatuare! Cetățeni turmentanți, de-ai lui Caragiale, în luptă cu toți amețiții( mai amețiți ca noi) care se perindă prin ministere.
    Opriți-vă puțin din alergatul ăsta în cerc, şi uitați-vă în jur! Nu mai vedem nimic! Oameni mici, bicisnici, într-o țară incredibilă, stricând şi ultima fărâmă de speranță! Cu mâna greblă, apucați tot ce prindeți, amestecați valori si gunoaie, intr-o tocană de abuzuri, manipulari, minciuni, promisiuni deşarte!
    Ne-ntoarcem la timpul moromețian…care nu mai are rabdare cu oamenii! Nu vă mai rabdă nici pământul! Iar oamenii…va plâng de milă, decidenți ai nimanui!

    1. Nu sunt ideile lor, ci poruncile venite de la șefii din afară, iar pentru un scaun cald le votează vânzându-și astfel părinții și neamul. I-au vândut pe o strachină de linte! Modelul este Papa de la Roma, care doar semnează legile catolicilor ca fiind ale lui, dar nu-s ale lui, ci ale ocultei care prin mâna Papei își realizează planul ei. Toate legile votate în Parlament și care sunt contrare românilor au aceeași regie pe care am prezentat-o aici, adică, repet, nu-s ideile lor, ci ei doar le semnează(votează). Ce-i de făcut? O nouă Românie, asta-i de făcut.

      1. Noua Românie se construieşte sănătos şi trainic, pe vechea – veche Românie, cea a omului muncit şi asudat, fără carte, dar cu valori morale înalte, prin bine, înrădăcinat în pământul acesta încercat de vremi, de istorii, de prea mult, dar şi cea a omului inspirat, cu carte, eruditul adevărat, care trece graniţa neputinței.
        Noua Românie are nevoie, ca orice CASĂ, de o fundație sănătoasă şi de oameni, “meşteri mari”, care să o ridice! Iar ei nu mai există, sau exista foarte puțini, şi stau la adăpostul propriei neputințe, propriilor frustrari, nelinişti.
        Iar noi scriem aici, convinşi de binele din noi şi de intenții bune! 🙂

      2. Cine este Oculta, domnule Lică? Nu-i așa că e mai puțin dureros să spunem că guvernanții noștri sunt cumpărați de ocultă, decât să spunem că sunt pur și simplu proști și ticăloși? Dacă am recunoaște asta, am recunoaște implicit că populația României este în majoritate exact ca guvernanții. Nu vi se pare suspect să ne plângem mereu de guvernanți? Ei vin dintre noi, chiar noi îi punem acolo. Deci suntem, majoritatea, că ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like