Cătălin Zaman, profesor și director de școală: Birocrația ne doboară. E efectiv îngrijorător și epuizant ritmul în care ni se cere întocmirea unui anumit raport sau termenele care vin

4.945 de vizualizări
Foto: Cătălin Zaman /- captură tvrplus.ro
„Birocrația ne doboară”, spune Cătălin Zaman, profesor și director al Școlii Gimnaziale “Înv. Nicolae Ispas” Clondiru, Buzău, în cadrul emisiunii „Educația la putere” (TVR 2). Cadrul didactic a precizat că „e efectiv îngrijorător și epuizant ritmul în care ni se cere întocmirea unui anumit raport sau termenele care vin. Primim mesaje de la la ora 11:00 ca la ora 12:00 trebuie să să fie gata.”

„Am avut o discuție cu colegii mei în dimineața aceasta și am fost întrebați de cineva să spunem repede un lucru care ne stresează zi de zi. Cel mai întâlnit răspuns – hârtiile. Deci, birocrația ne doboară. E efectiv îngrijorător și epuizant ritmul în care ni se cere întocmirea unui anumit raport sau termenele care vin. Primim mesaje de la la ora 11:00 ca la ora 12:00 trebuie să să fie gata, iar întocmirea unui raport presupune, bineînțeles, o anumită documentare.

Al doilea cel mai întâlnit răspuns – părinții agresivi. Adică e o realitate pe care au subliniat-o extraordinar de bine. Constatăm, dacă ne uităm în media, că cel mai puțin la actul acesta educațional se pricep profesorii, noi suntem cei mai puțini pregătiți pentru a produce actul acesta, cu toate că noi îl producem în sala de clasă”, a menționat Cătălin Zaman.

Edupedu.ro a scris că, potrivit unui studiu, diriginții nu fac suficiente ore de consiliere în carieră cu elevii pentru că sunt supraîncărcați cu sarcini birocratice și pentru că nu există destule cursuri gratuite de formare sau stimulente.

Citește și:
Profesoara Mihaela Zaman: Eu văd greu și să duc un copil de la 3-4 la 5-6, cum este foarte greu să duc și un copil de la 9 la 10. Important e să ne dăm interesul și să vedem unde trebuie să lucrăm
Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației: Principala nevoie a profesorilor de astăzi este aceea de a-și menține sănătatea psihică, pentru că sunt foarte multe probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ
Diriginții nu fac suficiente ore de consiliere în carieră cu elevii pentru că sunt supraîncărcați cu sarcini birocratice și pentru că nu există destule cursuri gratuite de formare sau stimulente / Nu toți elevii din învățământul gimnazial și liceal au acces la un consilier, ci doar ocazional – studiu

5 comments
  1. Exact ce va spuneam la articolul dw mai jos : inspectoratele si ministerul asasineaza dascalii cu birocratisme exaperant de mult, dar si mai exasperant de inutile !
    Aaa, pardon ! Asta o fi vreun tertip al prea multor trepadusi (a se citi tot felul de loaze neamuri de politicieni care au ajuns acolo prin numiri si concursuri aranjate?) din numitele instititutii care trebuie sa arate ca fac ceva in afara de frecat menta pe retele ?!? Si inventeaza tot felul de rapoarte pt care dascalii isi rup creierii-n bucati sa le dea la timp si pe care rapoarte nu ca nu folosesc nimanui sau ca ar trage vrei concluzie din ele, dar nici macar nu le compileaza nici indivizii care le-au cerut ?!?
    Sa spuna profesorii daca in urma unui astfel de raport a venit inapoi vreo concluzie, ceva, orice care sa imbuntateasca vizibil ceva pt elevi sau profesori !
    Si apoi vin parintii semi-analfabeti pe capul profesorilor cu tot felul de bazaconii sau alte obraznicii….

  2. Nu va este rusine? Sa trimiteti porcaria aia cueducatie rutiera asa de pe o zi pe alta? Normal ca ne sufoca toate…Normal ca mi-e scarba si nu mai am timp si chef de nimic cand stiu ca tre’ sa o fac pe: paznicul, impartitor de corn si lapte, femeie de serviciu, secretara, contabila, medicul, psihologul, DGASPC, CJRAE, profesor de speciala, parinte, bunic, cititor in platforme, in stele etc. Dovezi, hartii, platforme, machete, rapoarte, fise, chestionare, calcul burse… Mai lasati-ne naibii sa ne facem profesia! Ne-ati umplut de scarba si dezgust pentru ceva ce credeam ca va fi frumos si plin de satisfactie. Mai degraba vand la Lidl. Dau din mana si face casa de marcat tot si gata. Decat sa raspund de atatea chestii pe bani putini si sub continua sabie a lui Damocles deasupra capului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dispută între o profesoară și ministrul Educației pe tema formulărilor din proiectele legii învățământului: “Dacă am o disciplină care se numește Educație pentru Viață, nu înseamnă că celelalte nu sunt relevante pentru viață?”, întreabă profesoara Antoaneta-Firuța Tacea

Discuțiile de la o dezbatere organizată pe linie de partid, luni, la sediul PNL București, pe tema proiectelor de legi ale Educației, au dus la dispute între ministrul Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul

Elevii unei școli din Gorj au dat de 2 ori simularea Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară

O anchetă la școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte…
Vezi articolul

Școlile vor primi consultanță juridică obligatorie, dacă directorul solicită, de la consilierii juridici ai inspectoratelor școlare – propunere în proiectul de ROFUIP 2024 / Conform organigramelor, există un singur consilier juridic pentru un județ

Școlile vor primi obligatoriu consultanță juridică de la juriștii inspectoratelor școlare, documentul pus în dezbatere de Ministerul Educației. ROFUIP 2024, adică Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ…
Vezi articolul

Peste 55.000 de elevi vor primi tichetele educaționale de câte 500 de lei pentru a cumpăra rechizite, cu 3 săptămâni înainte să se termine școala, la finalul lunii mai 2023, propune Ministerul Proiectelor europene în ședința Guvernului de miercuri

Ultima tranșă de bani acordată prin tichete educaționale celor peste 55.000 de elevi defavorizați va ajunge la părinți pe 26 mai 2023, cu 3 săptămâni înainte să se termine anul…
Vezi articolul