Cătălin Nan, noul președinte al Federației Naționale a Părinților, membru PNL, fost consilier local în Râșnov, candidat în 2020 pentru Camera Deputaților: Îmi voi da demisia din partid, nici nu se pune problema / Vreau o schimbare de ton la federație

754 de vizualizări
Cătălin Nan / Foto: Captură video
Cătălin Nan este noul președinte al Federației Naționale a Părinților, anunță Federația într-un comunicat de presă. Până în prezent vicepreședinte, el a fost votat, joi, 25 aprilie, în funcția de conducere, după ce locul a fost lăsat liber de Iulian Cristache care s-a retras din funcție ca să intre în politică și s-a înscris în PNL. Cătălin Nan, actual președinte al Federației Naționale a Părinților este și el membru PNL din 1996, fost consilier local în Râșnov și candidat pentru un post de parlamentar la Camera Deputaților în 2020. “Îmi voi da demisia din partid, nici nu se pune problema”, a spus pentru Edupedu.ro, Cătălin Nan.

Cătălin Nan, președintele filialei județene Brașov a fost votat președintele Federației Naționale a Părinților. El a avut un alt contracandidat, președintele filialei din Arad.

“În cursul zilei de astăzi, 25 aprilie 2024, în cadrul Adunării Generale a Federației
Naționale a Părinților – Edupart, a fost ales, cu majoritate de voturi, noul președinte al
Federației. Este vorba despre domnul Cătălin-Viorel Nan, președintele reprezentanței
județene Brașov”, scrie în comunicatul de presă emis de organizație.

Cătălin Nan este membru al Partidului Național Liberal. “Am intrat în Partidul Național Liberal în anul 1996 pe vremea când eram în clasa a XI-a a Liceului de Informatică din Brașov”, a scris Cătălin Nan pe site-ul său de politician.

Întrebat de Edupedu.ro cum va conduce FNP în calitate de politician, noul președinte al Federației Naționale a Părinților a spus că își va da demisia din PNL. “Mâine (n. Red vineri) o să mă întâlnesc cu domnul ministru Veștea, care este și președintele PNL pe Brașov și am și comunicat deja că am fost ales. Nici nu se pune problema”, spune Nan.  

“Cătălin Viorel Nan are 45 de ani, este tatăl a trei fete, implicat și atent în chestiunile ce privesc educația pe termen lung, de asemenea, el este cunoscut ca antreprenor în mediul privat cu o activitate de 22 ani și are o experiență de peste 12 ani în comitetele și asociațiile de părinți”, mai scrie în comunicatul de presă.

Fost vicepreședinte al organizației de Brașov a FNP, Cătălin Nan a fost și consilier local în Râșnov, din partea PNL între 2016-2020.

A candidat la alegerile din 2020 pentru un loc de parlamentar în Camera Deputaților, pe listele PNL.

Redăm declarațiile acordate de Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților:

Edupedu.ro: Vă veți da demisia din partid? 

Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart: Bineînțeles, da, bineînțeles, nu se pune problema. Mâine (n. Red vineri) o să mă întâlnesc cu domnul ministru Veștea, care este și președintele PNL pe Brașov și am și comunicat deja că am fost ales. Nici nu se pune problema. 

Edupedu.ro: Ați avut contracandidați?  

Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart: Am avut contracandidat. Scorul a fost de 70% la 30% voturi. 

Edupedu.ro: Cu cine ați mai concurat?

Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart: Cu președintele filialei Arad. 

Edupedu.ro: Deci veți prezenta mâine demisia din partid și mergeți mai departe cu această funcție nouă. Aveți o întâlnire programată în curând la minister? 

Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart: Săptămâna viitoare să vedem dacă o să facem. A rămas să discutăm un pic cu doamna ministru pentru că fiind si Săptămâna Mare adică putem să așteptăm și după Paști. Oricum avem multe chestii, organizatorice, interne, de rezolvat. Eu vreau să lucrez cu departamente. Am de lucru și în interior. 

Edupedu.ro: Pe partea de legi, sunt atâtea acte subsecvente care trebuie să apară pe legea educației, ROFUIP, Statutului elevului ș.a.m.d. 

Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart: Avem niște grupuri de lucru și mă țin la curent și discutăm, venim cu propuneri. 

Edupedu.ro: Să ne așteptăm la schimbări de direcție ?

Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart: Cam tot ce am discutat cu domnul Cristache… mereu am fost foarte transparent și noi am discutat toți în federație, foarte rar am avut puncte divergente

Sistemul nostru este foarte năstrușnic, inventează mereu și legiuitorii noștri încearcă mereu să vină cu fel de fel de propuneri care mai de care să atragă atenția. Acum, fiind campania electorală, mă aștept la o intensificare a acestor propuneri bombastice, să spun așa, care să creeze vâlvă. Dar trebuie să stăm și să discutăm și cu specialiștii din educație, pe care încă îi mai avem, pentru că mai sunt specialiști care sunt cumva nebăgați în seamă și pe la Academia Română. 

Edupedu.ro: Aveți deja nume în minte sau zone de unde să-i căutați?  

Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart: Da, am o strategie, dar să vedem dacă funcționează, nu aș spune deocamdată. 

Drumul meu în politică s-a încheiat acum vreo 2 ani, să spun, în PNL. După vreo 26 de ani și am decis să să-mi continui activitatea în ceea ce am făcut, nu doar bine, ci și cu mare dragoste, să spun așa. Din clasa a X-a, a XI-a am tot organizat evenimente pentru liceu, apoi pentru facultate, după care am stat 9 ani în State și acolo am făcut o asociație pentru români, am încercat să facem și evenimente, m-am întors și am devenit președinte al asociației de părinți la prima fată, apoi la a doua. Am trei fete și am devenit președinte la toate trei, la clasă. Apoi, pe școală am avut o asociație, deci am urmat un parcurs. După care am fost votat președinte al părinților pe județul Brașov, din 188 de școli. 

A pornit pentru că am avut niște proiecte faine la asociația de la școala unde eram și pe cale de consecință am ajuns și vicepreședinte la nivel național, dar cum să spun – la fel ca orice entitate, instituție, există un dirijor care dă tonul. Tonul a fost într-un fel. Acum, că s-a încheiat acel ton, încercăm să vedem cu forțe proaspete pe un alt ton, cu un alt dirijor, cu aceeași echipă și să ridicăm puțin federația asta, adică să o transformăm în mai bine. Acum are o notorietate foarte mare pentru că e cu statut de invitat permanent la Ministerul Educației. Este singura Federație care are protocol cu Ministerul, suntem în comisiile din Parlament, de la Senat și Camera Deputaților, avem peste 30 de filiale și acum trebuie să trecem și la fapte și la proiecte mari pentru educație și țară, cu mediul privat. 

Eu nu vă ascund, eu vin din mediul privat. De 22 de ani n-am lucrat bugetar niciodată. Și încerc să aduc acest suflu de mediu privat și în Federație dacă o să pot, pentru că știu că există bani. 

Astăzi, dacă gândești globalizat, există foarte mulți bani și există foarte mulți bani pentru educație, există foarte mulți bani pentru proiecte frumoase. Ați văzut cum face Teach for Romania, de exemplu. Sunt foarte mulți oameni care fac lucruri  frumoase pentru educație și pentru copii. 

Doar că eu vreau ca Federația noastră să fie liantul acestor entități, să spun așa, separate, care cumva fac pe cont propriu și fac dintr-un punct de vedere strict ONG-istic, pe un domeniu și atât. La federație, având o arie de acoperire atât de de mare, putem să ne dezvoltăm în foarte multe direcții și avem și oameni, și în comitetul director, și în adunarea generală, avem foarte mulți specialiști și oameni de bine care se și pricep și vor să facă. 

Edupedu.ro: În ce sens să schimbați tonul?

Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart: Să duc într-un mod mai organizat Federația. 

Edupedu.ro: Cum s-ar putea implica mai mult Federația Părinților?


Cătălin Nan: Prin parteneriate cu toate instituțiile și proiectele care lucrează în educația în România. Adică v-am dat exemple de proiecte multe și care fac individual. Ca schimbarea în sistemul educațional să se simtă, eu cred că trebuie să lucrăm împreună: mediul privat, cu mediul academic și cu sistemul.


1 comment
  1. Desigur nicio politizare a societății civile.

    Deca are un ,,talent” de a înțelege democrația și opoziția constructivă.

    Își aservește CNE si Federația părinților apoi declamă că toată lumea o susține, ca e o lume minunată…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Cărtărescu: Eu aș prefera să nu fiu în manuale ca autor. Pentru că dacă ești în manuale, devii plicticos. Dacă nu ești în manual, vei fi citit pe sub bancă, vei fi citit clandestin. Iar eu cred că așa se citește cu adevărat

Literatura din manualele de Limba și literatura română este una ruralistă, care are valoare, însă „nepotrivită cu tinerii de astăzi”, spune Mircea Cărtărescu. Scriitorul este de părere că odată intrat…
Vezi articolul

Testarea standardizată la Limba română și Matematică, organizată în 329 de școli, în perioada 30 mai – 10 iunie, nu este obligatorie pentru elevi. Ministrul Educației: Nu există sancțiuni pentru neparticiparea la testare

Testarea standardizată anunțată săptămâna trecută de ministrul Educației, stabilită deja printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial, care ar urma să aibă loc în perioada 30 mai – 10…
Vezi articolul

INTERVIU Contractul de fuziune a Universității din Pitești cu Politehnica București a fost aprobat în Senatul instituției argeșene. Rectorul Dumitru Chirleșan: Se dorește ca fuziunea să se facă prin lege specială / Noua universitate va fi de tip “federație”, cu două centre coordonate de câte un prorector 

Fuziunea dintre Universitatea Politehnica din București (UPB) și Universitatea din Pitești (UPIT), negociată în ultima jumătate de an, intră pe ultima sută de metri după ce, săptămâna trecută, Senatul instituției…
Vezi articolul

INTERVIU Mihaela Stanciu, mediator școlar: Când sunt mici, se joacă împreună, nu marginalizează. În primar, copilul începe să îl perceapă pe cel de lângă el așa cum i-l descriu părinții, nu cum l-a văzut el în grupa de grădiniță / Mi-a luat foarte mult timp să reușesc să le arăt celorlalți că, de fapt, suntem egali

„Încă mă lupt cu prejudecățile. Mi-a luat foarte mult timp să reușesc să le arăt celorlalți că, de fapt, suntem unici și egali”, a declarat Mihaela Stanciu, mediator școlar la…
Vezi articolul