Întrebat cât vor sta oamenii acasă, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a făcut trimitere la afirmația profesorului Adrian Streinu-Cercel despre care a spus că „este foarte binevenită”, apoi a reluat-o: „măcar 6 săptămâni, ar fi mai bine 8 și ideal – 10”. Declarațiile au fost făcute la Antena 3.
Redăm răspunsul oficialului:
Moderator: Mulți oameni se gândesc, asta e una dintre preocupările majore acelor care stau acasă, domnule cat să stau acasă?
Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Afirmația profesorului Streinu-Cercel de ieri este foarte binevenită. Dânsul s-a referit la o situație ideală, când a afirmat că ar trebui să stăm acasă toți 10 săptămâni. Asta este situația ideală și trebuie înțeleasă ca tare. Foarte greu de aplicat în practică, dar recomandarea a început cu 6 săptămâni. Să stea acasă măcar 6 săptămâni, ar fi mai bine 8 și ideal – 10.
Sigur că principiul pentru a opri răspândirea acestui virus este de a încerca să rup comunicarea prin care el se transmite. Deci toată lumea care poate sta acasă este absolut indicat să stea acasă. Să se expună mediului social doar cei care trebuie neapărat să o facă și se pot lua măsuri organizatorice astfel încât șansa contaminări să fie cat mai mică.
Întreaga activitate economică și socială trebuie gândită în acest fel: să se mențină evident funcționarea societății, funcționarea economiei, pentru că este neapărat necesară, dar organizarea atentă, care să reducă riscul de contaminare este esențială și este posibilă.”
Reamintim că medicul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecționase „Matei Balș” a declarat că unul dintre scenariile luate în calcul este acela că în următorul an de zile 80% din populația de 19 milioane de locuitori a României ar trebui să facă infecția cu coronavirus. Streinu-Cercel susține „vârful” epidemiei va fi după Paște, când românii se vor reuni în familii pentru petrecerea sărbătorii, dar că nu ar trebui să facă asta fiindcă cea mai vulnerabilă parte din societate sunt vârstnicii, în rândul cărora infecția cu COVID 19 poate fi fatală.
FOTO: Facebook