Cât de importantă este supravegherea timpurie a dentiției copiilor și de ce sunt importanți „dinții de lapte”. Medicul rezident Antinia Simion: Pedodonția, ramura stomatologiei care câștigă tot mai mult teren

151 de vizualizări
Antinia Simion / Foto: Arhiva personală
Problemele de dentiție ale copiilor tind să devină tot mai importante pentru părinți, indiferent că este vorba despre „dinții de lapte” sau despre dantură permanentă. În Uniunea Europeană, rata medie de incidență a cariilor dentare a dinților temporari, la copiii cu vârste mai mici de 5 ani a fost de 38%, în 2019, potrivit celor mai recente date ale World Health Organisation, scrie G4Media.ro.

„Multe dintre cele mai elementare funcții umane – vorbirea și comunicarea, mâncatul, respirația și, nu în ultimul rând, zâmbetul, depind de o bună sănătate orală”, a spus Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

Cariile dentare netratate pot afecta calitatea vieții oamenilor la toate vârstele, dar sunt deosebit de dăunătoare în copilărie, deoarece creează probleme care pot dura toată viața, mai precizează studiul. Pot afecta inclusiv frecvența la școală și performanța școlară. Cariile severe netratate pot interfera cu nutriția și creșterea.

În acest context, apare tot mai nou în discuțiile părinților noțiunea de medic pedodont. Pedodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu profilaxia și tratamentul dinților copiilor, de la prima apariție și până la vârsta adolescenței. G4Media a discutat pe acest subiect cu Antinia Simion (26 de ani), absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, în prezent medic rezident la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Reporter: Cu ce se ocupă pedodonția, un termen pe care îl auzim tot mai des? 

Antinia Simion: Pedodonția reprezintă o ramură a stomatologiei dedicată profilaxiei și tratamentului dinților copiilor mici și mari. Practic, acoperă problemele de la apariția primilor dinți, deci vârste mici și până la vârsta adolescenței.

Reporter: Care a fost motivul principal pentru care ai ales să devii medic pedodont? 

A.S.: De mică m-am confruntat cu probleme de natură dentară și am fost nevoită să port aparat ortodontic, un aspect dificil de înțeles în raport cu maturitatea mea psihică de la acel moment. Propria experiență de viață a stârnit în interiorul meu dorința de a preveni, la momentul oportun, anumite complicații care ar putea avea repercusiuni nefavorabile și chiar marcante în viața unui copil. (…)

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca spune că „vom vedea” dacă în 2026 inspectoratele școlare județene se vor desființa și că OCDE și Banca Mondială fac în paralel studii de impact pe prevederile din legile Educației / Jalonul 495 din PNRR „reforma România educată” prevedea desființarea ISJ-urilor încă din martie 2023

Reorganizarea inspectoratelor școlare județene va fi făcută „așezat”, a anunțat Ligia Deca pe 7 februarie, într-o conferință de presă la sediul PNL Bistrița-Năsaud, ministrul fiind într-o vizită politică în acest…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre rezultatele PISA 2022: Trebuie să creștem de la 5 la 7 elevi din 10 care să demonstreze competențe cel puțin minime la lectură, științe și matematică / Una dintre soluțiile ministrei: Testarea online periodică a nivelului de alfabetizare funcțională

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat trei concluzii ale PISA 2022 și soluții pentru a crește nivelul de alfabetizare funcțională al elevilor din România și a precizat că „trebuie să…
Vezi articolul

Activitate de gramatică, de 5 minute, la începutul fiecărei ore de Limba română, exerciții de redactare a unui text și ateliere de lucru pentru profesorii evaluatori, printre măsurile propuse de ISMB după rezultatele de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024

Desfășurarea unei activități de gramatică, de minim 5 minute, la începutul fiecărei ore de Limba română, se află printre măsurile de remediere, potrivit raportului privind organizarea și desfășurarea simulării Evaluării…
Vezi articolul