Cât de importantă este supravegherea timpurie a dentiției copiilor și de ce sunt importanți „dinții de lapte”. Medicul rezident Antinia Simion: Pedodonția, ramura stomatologiei care câștigă tot mai mult teren

151 de vizualizări
Antinia Simion / Foto: Arhiva personală
Problemele de dentiție ale copiilor tind să devină tot mai importante pentru părinți, indiferent că este vorba despre „dinții de lapte” sau despre dantură permanentă. În Uniunea Europeană, rata medie de incidență a cariilor dentare a dinților temporari, la copiii cu vârste mai mici de 5 ani a fost de 38%, în 2019, potrivit celor mai recente date ale World Health Organisation, scrie G4Media.ro.

„Multe dintre cele mai elementare funcții umane – vorbirea și comunicarea, mâncatul, respirația și, nu în ultimul rând, zâmbetul, depind de o bună sănătate orală”, a spus Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

Cariile dentare netratate pot afecta calitatea vieții oamenilor la toate vârstele, dar sunt deosebit de dăunătoare în copilărie, deoarece creează probleme care pot dura toată viața, mai precizează studiul. Pot afecta inclusiv frecvența la școală și performanța școlară. Cariile severe netratate pot interfera cu nutriția și creșterea.

În acest context, apare tot mai nou în discuțiile părinților noțiunea de medic pedodont. Pedodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu profilaxia și tratamentul dinților copiilor, de la prima apariție și până la vârsta adolescenței. G4Media a discutat pe acest subiect cu Antinia Simion (26 de ani), absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, în prezent medic rezident la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Reporter: Cu ce se ocupă pedodonția, un termen pe care îl auzim tot mai des? 

Antinia Simion: Pedodonția reprezintă o ramură a stomatologiei dedicată profilaxiei și tratamentului dinților copiilor mici și mari. Practic, acoperă problemele de la apariția primilor dinți, deci vârste mici și până la vârsta adolescenței.

Reporter: Care a fost motivul principal pentru care ai ales să devii medic pedodont? 

A.S.: De mică m-am confruntat cu probleme de natură dentară și am fost nevoită să port aparat ortodontic, un aspect dificil de înțeles în raport cu maturitatea mea psihică de la acel moment. Propria experiență de viață a stârnit în interiorul meu dorința de a preveni, la momentul oportun, anumite complicații care ar putea avea repercusiuni nefavorabile și chiar marcante în viața unui copil. (…)

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Vietnamului, fost student în București, la Construcții, aflat zilele acestea în vizită oficială: Nu voi uita niciodată ajutorul și grija profesorilor și a studenților. De fiecare dată când vin în România, mă întorc mereu la școală

Premierul vietnamez Pham Minh Chinh se află într-o vizită oficială în România – un eveniment rar pentru șeful guvernului al unei dintre cele mai dinamice economii din Asia. Pe lângă…
Vezi articolul

EXCLUSIV Fragmente plagiate în doctoratul lui Daniel Grădinaru, președintele Consiliului Superior al Magistraturii. Expert consultat de G4Media.ro: ”Că plagiatul este intenționat o dovedesc din plin modificările făcute în text”

În volumul în care judecătorul Daniel Grădinaru și-a publicat teza de doctorat susținută în 2015 există mai multe fragmente despre care un expert consultat de G4Media.ro susține că sunt plagiate.…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

UPDATE Profesoara de suedeză Carmen Vioreanu, concediată de Universitatea de București la începutul anului, după acuzații de comportament abuziv, trebuie reîncadrată în funcție – decizia Tribunalului București / Universitatea va face recurs

Profesoara de suedeză Carmen Vioreanu, concediată disciplinar de Universitatea din București, la începutul anului, după ce a fost acuzată de comportament abuziv la adresa studenților, trebuie reîncadrată în funcție, după…
Vezi articolul

UPDATE Una din patru școli din România nu deținea dotări minime pentru spălarea mâinilor, înainte de pandemie / Două din cinci școli din lume nu au asemenea spații, condiție sanitară fundamentală – raport UNICEF

Două din cinci școli din întreaga lume nu au spații destinate spălării mâinilor cu apă și săpun, au avertizat miercuri UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează EFE, preluată…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011, prin Legea 1/2011, spune Daniel Funeriu, fost ministru al Educației / Klaus Iohannis a cerut azi: “Noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a reacționat într-o postare pe Facebook la declarația președintelui Klaus Iohannis în care spunea că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar…
Vezi articolul