Cât de educați sunt alegătorii partidelor politice PNL, PSD, Alianta USR-PLUS. Sondaj IRES făcut în ziua votului

1.350 de vizualizări
Sursa foto: europarl.europa.eu
Profilul educațional al alegătorului diferă de la un partid la altul, potrivit unui studiu publicat de IRES. Majoritatea votanților PSD, de exemplu, au studii elementare (primare și gimnaziale), cei care au votat PNL, au studii medii (liceale sau școală profesională), iar cei ai Alianței 2020 URS-PLUS, studii medii (47%) și superioare (o treime). Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 6.210 persoane în ziua de 26 mai 2019, ziua alegerilor europarlamentare.

Votanții PNL au studii medii (46%) și elementare (42%), sunt mai degrabă femei (54%), de vârstă medie (30% au între 36 și 50 de ani), locuiesc preponderent din mediul rural (56%), potrivit studiului citat.

După ocupație, o treime dintre votanții PNL sunt angajați în mediul privat (33%), o proporție similară (29%) sunt pensionari, o cincime sunt neocupați și aproximativ 1 din 5 sunt angajați la stat.  72% dintre votanții PNL declară că folosesc internetul, iar 62% utilizează Facebook, mai arată sursa citată.

Votanții PSD au mai ales studii elementare (55%) și doar 9% au studii superioare, în timp ce mai puțin de o treime (27%) au studii medii. Sunt mai degrabă femei (53%), 42% au peste 65 de ani, 28% au între 51 și 65 de ani, 17% au între 36 și 50 de ani, iar 13% sunt tineri.

58% dintre votanții PSD sunt pensionari, doar 1 din 10 este angajat în mediul privat și 12% sunt angajați la stat, iar 16% sunt neocupați. Puțin peste 40% dintre votanții social-democraților folosesc internetul și 65% dintre ei declară că nu utilizează Facebook.

Votanții Alianței 2020 – USR-PLUS – mai bine de o treime dintre ei au studii superioare, 47% au studii medii și 19% au studii elementare. Sunt într-o proporție mai ridicată bărbați (57%). 8 din 10 votanți USR au cel mult 50 de ani: jumătate sunt tineri între 18 și 35 de ani, 30% au între 36 și 50 de ani. 5% au peste 65 de ani. Aproape 8 din 10 locuiesc în mediul urban și peste 40% în orașe mari (peste 200.000 de locuitori).

Peste jumătate (51%) din electoratul Alianței 2020 – USR-PLUS este reprezentat de angajați la privat. 1 din 10 este pensionar, 16% sunt neocupați și 15% sunt angajați la stat. 93% dintre votanții alianței folosesc internetul și 83% dintre ei utilizează Facebook.

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 6.210 subiecți, 18 ani și peste. Datele au fost ponderate după gen, vârstă, nivel de educație, regiune de dezvoltare și mediu de rezidență, conform structurii populației rezidente publicate de INS. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,4 %

Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

FOTO: Parlamentul European

ANALIZĂ Peste 2,2 milioane de tineri au votat la alegerile din 26 mai, cu 59,3% mai mulți față de 2016. Topul județelor fruntașe


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În vacanța de iarnă, școlile care nu sunt racordate la reţele centralizate de încălzire trebuie să verifice dacă sursele de încălzire prezintă siguranță și există rezerve de combustibil pentru tot sezonul rece – adresă a Ministerului Educației

Inspectoratele școlare trebuie să ceară școlilor care nu sunt racordate la reţele centralizate de încălzire şi utilizează centrale termice proprii, ca în vacanța de iarnă să verifice dacă sunt îndeplinite…
Vezi articolul

INTERVIU Alexandra Popescu, eleva care a învățat singură limba spaniolă, nu face spaniola la liceu, nu a fost niciodată în Spania și a câștigat locul I la Olimpiada Națională de Spaniolă 2024: Când te pregătești mai mult singur pentru un examen, este foarte important să alegi materiale pe care le înțelegi, nu pe care ai nevoie ca cineva să ți le explice

Poți ajunge olimpic național la o limbă străină care te pasionează, dar pe care nu o studiezi la școală? Da, este posibil, cel puțin Alexandra Maria Popescu, de la Colegiul…
Vezi articolul

Instituții din România – implicate în 11 din cele aproape 160 de noi proiecte pentru sprijinirea cooperării internaționale în învățământul superior, propuse spre a fi finanțate printr-un apel Erasmus+ în 2023

Un număr de 159 de noi proiecte propuse spre a fi finanțate în cadrul apelului Erasmus+2 2023 pentru sprijinirea cooperării internaționale în învățământul superior au fost selectate, potrivit unui anunț…
Vezi articolul