Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bistrița-Năsăud a publicat veniturile brute realizate de angajați în luna septembrie 2024. Cel mai mare venit este al inspectorului școlar general, de 22.870 de lei, iar cel mai mic, de 5.113 lei, îi revine unui referent. Salarii similare sunt la ISJ-urile din fiecare județ.
- Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat.
La salariul de bază brut al angajaţilor, care variază între 14.017 lei (inspector şcolar general) şi 7.500 de lei (referent I), sunt adăugate, după caz, gradaţia de merit, indemnizaţia de doctorat, sporul de suprasolicitare, sporul pentru complexitatea muncii, sporul de control financiar preventiv (CFP), majorarea pentru implicarea în proiecte europene sau indemnizaţia de hrană.
Mai exact, venitul inspectorului general este alcătuit din:
14.017 lei – salariu de bază
4.220 de lei – spor pentru implementarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS)
3.504 lei – gradație de merit
1.129 lei – spor de suprasolicitare (10%) și de complexitate (15%)
- Inspectorii care dețin titlul de doctor primesc în plus la salariu 950 de lei lunar, conform documentului.
- Indemnizația de hrană este în valoare de 347 lei.
Salariul de bază s-a dublat în ultimii doi ani
Comparând cu salariile din septembrie 2023 și 2022, se observă că salariul de bază brut al unui inspector general s-a dublat în ultimii doi ani. În 2022, salariul de bază brut al unui inspector general era de 9.250 lei, iar în 2023 a crescut la 10.583 lei, ceea ce reprezintă o majorare de aproximativ 14%. Creșterea este mai accentuată în 2024, când salariul de bază brut a ajuns la 14.017 lei, cu 52% mai mult față de 2022.
Prin comparație, salariul brut al unui profesor cu studii superioare, cu peste 25 de ani vechime și gradul didactic I este 10.232 de lei, din iunie 2024, conform grilei de salarizare publicate de Ministerul Educației.
Lista veniturilor brute realizate de către personalul ISJ în septembrie 2024:
La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ pentru anul 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri au fost pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).
EduPedu a scris în repetate rânduri despre numirile politice ale inspectorilor școlari, în condițiile în care Ministerului Educației refuză să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea.
Inspectorii sunt „detașați” în funcție prin ordin de ministru, deci sunt detașări politice. Reamintim că aproape toți inspectorii școlari generali sunt membri de partid, de la PSD, PNL sau UDMR, potrivit unei analize Edupedu.ro.
În luna august, print-o petiție adresată ministrei Educației, Ligia Deca, lansată de platforma Declic, semnatarii cereau încetarea numirilor politice pentru inspectorii școlari și directorii de școli: „Detașarea [în funcție – N. Red.] trebuie să fie o excepție, nu regulă, așa cum dictează acum partidele”, susțin aceștia.
Petiția a venit după ce Edupedu.ro a arătat într-o analiză că în luna august a început Pixiada, sezonul numirilor din pix pentru peste 2.500 de directori și directori adjuncți de școli, inspectori școlari de specialitate, inspectori școlari generali și generali adjuncți.
Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.