Profesorii români din școlile publice încasează în medie un salariu brut anual de sub 12.500 de euro, adică o medie de 1.041 de euro pe lună. Acesta îi plasează în coada țărilor europene din punct de vedere al salarizării profesorilor, după cum reiese din cel mai recent raport publicat pe platforma Eurydice a Comisiei Europene. Situația persistă în condițiile în care, potrivit aceleiași surse, România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri salariale pentru profesori, dintre cele înregistrate în ultimii ani la nivel european, iar sistemul românesc se remarcă printr-una dintre cele mai substanțiale creșteri salariale din momentul startului în cariera didactică până la momentul salarizării maxime. De notat, însă, că punctul de plecare este foarte jos: salariul mediu de început de carieră al profesorilor români este printre cele mai scăzute din toată Europa.
- Ce spune raportul Eurydice despre salariile profesorilor și directorilor de școală din România în anul școlar 2019-2020, comparativ cu celelalte țări europene?
În România, salariul mediu brut anual real al cadrelor didactice cu vârste între 24-64 de ani din școlile publice este de 12.101 euro în cazul învățământului preșcolar, 12.526 euro – în învățământul primar; 12.381 euro – în învățământul gimnazial și 12.481 în învățământul liceal.
El e comparabil cu cel din Ungaria (circa 11-13.000 euro), Slovacia (circa 12-16.000 euro), Muntenegru (circa 11.800 euro).
La polul opus, cele mai mari salarii medii anuale reale se întâlnesc în Danemarca (circa 75.000 euro), Germania (circa 70.000 euro), Austria (circa 51-66.000 euro) Olanda (circa 56-65.000 euro, Norvegia (circa 48-57.000 euro), Islanda (43-64.000 euro), Finlanda (34-56.000 euro).
Definiție: Salariul mediu brut anual real înseamnă salariul anual brut mediu ponderat primit efectiv de toți profesorii sau directorii de școală din intervalul de vârstă 24-65 de ani la un anumit nivel de educație, inclusiv salariul legal și alte plăți suplimentare. Această sumă exclude contribuțiile la asigurările sociale și la pensie ale angajatorului, dar le include pe cele plătite de angajați. Plățile suplimentare se referă la bonusuri și indemnizații care se pot acorda cadrelor didactice în plus față de salariul de bază stabilit în funcție de calificările și experiența lor educațională. Datele privind salariile reale pot fi extrase din registrele administrative naționale, bazele de date statistice, anchetele reprezentative prin eșantion sau din alte surse reprezentative, potrivit metodologiei raportului.
- România se numără printre cele câteva țări europene (alături de alte țări din Europa Centrală și de Est – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, dar și de Serbia și Islanda) care au înregistrat cea mai mare creștere a salariilor cadrelor didactice aflate la începutul carierei, din 2014-2015 până în 2019-2020.
Situația salarizării la început de carieră
România a înregistrat nivel record de creștere la nivel european în intervalul menționat – 180% – dar motivul diferenței-record ține de faptul că a fost transferată plata contribuțiilor la angajat. Comparativ, salariile de bază au mai crescut mult în Bulgaria (92%), Lituania (72% pentru sistemul preșcolar, 38% pentru ceilalți), Letonia (70%). Creșteri de 36-59% s-au mai înregistrat în Estonia, Slovacia, Republica Cehă.
Cu toate acestea, România se menține printre ultimele patru țări din UE (alături de Bulgaria, Ungaria și Polonia) în coada clasamentului salariilor de bază acordate profesorilor aflați la începutul carierei, cu mai puțin de 9.000 de euro anual, adică o medie lunară de 750 de euro. Un nivel similar mai poate fi găsit în țări precum Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.
- Comparativ, în alte opt țări membre UE salariile de bază pentru începutul carierei de profesor sunt de 9-20.000 euro anual (Republica Cehă, Estonia, Grecia, Croația, Letonia, Lituania, Slovenia și Slovacia. Patru țări (Franța, Italia, Malta și Portugalia) oferă salarii de început de carieră între 22-29.000 de euro, în nouă țări occidentale (Belgia, Irlanda, Spania, Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, Islanda și Norvegia) este de 30-40.000 de euro. Cele mai mari salarii, de peste 50.000 de euro anual pentru profesorii aflați la începutul carierei, se întâlnesc în Danemarca, Germania, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein.
România se înscrie într-un grup de 11 țări sud-, central- și est-europene unde salariul de pornire nu este diferențiat în funcție de ciclul de învățământ.
Tot România se numără printre țările unde profesorii au de așteptat cel mai mult timp pentru a atinge nivelul maxim de salarizare. Dacă Ungaria e “lider” la acest capitol – cu peste 42 de ani, profesorii români, asemenea celor din Croația, Slovacia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia trebuie să lucreze 40 de ani pentru a atinge salarizarea maximă.
Cum se raportează acest răstimp la rezultatul creșterii? În Portugalia, potrivit raportului Eurydice, salariul maxim este dublu comparativ cu cel de pornire și poate fi atins, în medie, în 34 de ani. România este și ea în top din punct de vedere al creșterii procentuale a salariului, dar atinge nivelul maxim în mai mult timp. Date comparative oferite de raport:
- În România – salariul de bază poate crește cu 77% în 40 de ani
- În Grecia – 97% în 36 de ani
- În Austria – cu 88% în 34 de ani
- În Ungaria crește cu 83% în 42 de ani
- În Franța – cu 70% în 29 de ani.
Salarizarea directorilor de școală
Din punct de vedere al directorilor de școală, raportul Eurydice notează că, în timp ce în majoritatea largă a sistemelor europene (22 de țări) aceștia sunt plătiți după o grilă separată de salarizare, fără indemnizație suplimentară, România și alte trei sisteme – Malta, Olanda și Turcia – oferă în plus această indemnizație de management în toate ciclurile de învățământ.
- Alte câteva țări oferă indemnizații doar în anumite cicluri. România face parte dintr-un grup de șapte țări (alături de Bulgaria, Franța, Italia, Slovenia, Albania și Islanda) unde toți directorii sunt plătiți și în funcție de dimensiunea școlii.
Salariile anuale medii brute variază între 14.881 de euro pentru directorii de grădinițe și un maxim de 18.309 euro pentru directorii de colegii sau licee cu mulți elevi. Mai jos este reprezentat impactul numărului de elevi dintr-o școală asupra salariilor directorilor de școli.
Raportul complet poate fi consultat aici.
Foto: © Kusmina Svetlana | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.