Cât a câștigat Nicolae Ciucă din sporul de doctorat / Calculele G4Media pe baza declarațiilor de avere

1.247 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a încasat, pe parcursul anilor, potrivit legii, sume importante de bani din sporul de doctorat de 15% acordat inclusiv cadrelor militare, până când legea s-a modificat în 2017 și sporul s-a transformat în indemnizație fixă de 50% din salariul minim brut, scrie G4Media.ro. Nu e clar dacă premierul a încasat indemnizația după 2017 întrucât, potrivit modificărilor, ea nu se mai acordă persoanelor care ocupă o funcție de demnitate publică. 

G4Media.ro a calculat că Nicolae Ciucă ar fi putut obține în perioada 2008-2016 (pentru care există informații despre venituri în declarațiile sale de avere) minim 85.000 de lei și maxim 170.000 de lei din titlul de doctor pentru intervalul de opt ani pentru care există date publice. Premierul și-a dat doctoratul în 2003 și a încasat spor inclusiv pentru perioada pentru care nu există informații publice despre veniturile sale.

  • Jurnalista Emilia Șercan susține, într-un text publicat în pressone.ro, că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. În cazul unui verdict oficial de plagiat, s-ar pune problema returnării banilor încasați în mod ilegal.

O lege din 1998 acorda cadrelor militare care dețin titlul de doctor un spor de 15% din solda de funcție sau din salariul de bază.

Ulterior, legea a suferit modificări succesive, pentru unele categorii de persoane sporul fiind inclus în salariu pentru o perioadă de timp, apoi legat de cuantumul salariului minim brut pe economie.

G4Media a calculat între ce marje ar fi putut evolua sumele încasate de premier, în funcție de legislație și de declarațiile de avere ale acestuia, pentru perioada în care acestea sunt disponibile și care coincid cu perioada în care legea era în vigoare.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

1 comment
  1. Aoleu ce sume “uriase”! Dar presupunem ca si tovarasa procuror Sercan va beneficia de niste bonusuri pentru demascarea pe banda rulanta a banditilor de plagiatori. Oare cand o mai avea timp si de activitatea didactica si de cercetare, pe care, chipurile, o desfasoara – salarizata – la Univ. Bucuresti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Capitala intră în scenariul roșu. Incidența COVID a depășit pragul de 3 la mie / Începând de luni, școlile cu rata de vaccinare a personalului sub 60% urmează să treacă în online / Restricții pentru restaurante, cinematografe, săli de fitness

Rata de incidență COVID în București a depășit pragul de 3 la mie, astfel că, începând de luni, școlile cu rata de vaccinare a personalului sub 60% urmează să treacă…
Vezi articolul

Ce declanșează comportamentul cyberstalkerilor. Diana Ioaneș, psiholog școlar: Stalker-ul, la încheierea unei relații, trăiește un sentiment de abandon exagerat de puternic, reiterat pe fondul unui atașament nesigur din copilărie. Care este forma corectă de parenting care poate proteja victimele

Părinții care doresc să-și protejeze copiii de cyberstalking și cyberbullying „ar trebui să încerce să creeze cu propriul copil o relație de încredere, de susținere, și mai ales în adolescență…
Vezi articolul

Programul Național „Masă sănătoasă” începe pe 1 ianuarie 2024: Masă caldă sau pachet alimentar de 15 lei pe zi de elev / Inspectoratele școlare vor alege școlile care intră în program – proiect

 La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, se instituie Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS), începând cu 1 ianuarie 2024, care constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în limita…
Vezi articolul

Comisarul European pentru Educație răspunde petițiilor despre salariile profesorilor, inclusiv unei petiții depuse de o elevă din România: Comisia e atentă la condițiile de muncă din școli, mai ales că niciun stat UE nu și-a îmbunătățit rezultatele la PISA

Comisia Europeană, structură executivă care are atribuții limitate în domeniul educației, „continuă să sprijine puternic eforturile țărilor membre de a face față provocărilor complexe” din acest, domeniu, a spus joi,…
Vezi articolul