Câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură 2024, scriitoarea sud-coreeană Han Kang: Sunt atât de surprinsă și de onorată / Ea îndeamnă publicul să-i citească cel mai recent roman – „I Do Not Bid Farewell”

343 de vizualizări
Foto: EPA/ YONHAP via Agerpres
Scriitoarea sud-coreeană Han Kang, recompensată joi cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2024, a declarat că este “surprinsă şi onorată” de câştigarea acestei distincţii şi i-a îndemnat pe cei care doresc să îi descopere opera literară să citească cel mai recent roman al ei, “I Do Not Bid Farewell”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2024 i-a fost decernat joi scriitoarei sud-coreene Han Kang, în vârstă de 53 de ani. Ea a devenit prima persoană din Coreea de Sud care a câştigat acest premiu prestigios şi, totodată, cea de-a 18-a femeie din palmaresul Nobelului pentru literatură.

Han Kang, care scrie poezii, nuvele şi romane în limba coreeană, a fost recompensată “pentru proza sa poetică intensă, care confruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”, a precizat Academia Suedeză într-un comunicat.

Scriitoarea asiatică, născută pe 27 noiembrie 1970 la Gwangju în Coreea de Sud, “se confruntă totodată cu seturi invizibile de reguli şi, în fiecare dintre lucrările sale, are o conştiinţă unică a legăturilor dintre trup şi suflet, dintre cei vii şi cei morţi, iar prin stilul său poetic şi experimental a devenit un inovator în proza contemporană”, a declarat Anders Olsson, preşedintele Comitetului Nobel pentru literatură, potrivit sursei citate.

Dominat în mare parte de scriitori din culturile occidentale, premiul Nobel pentru literatură din acest an i-a revenit unei autoare care provine dintr-o altă regiune a lumii decât Europa sau America de Nord.

“Am vorbit cu ea la telefon. Avea o zi obişnuită, tocmai terminase cina cu fiul ei. Era o seară liniştită, la Seul. Nu era foarte pregătită pentru vestea aceasta, dar am început să vorbim despre pregătirile pentru luna decembrie”, când va fi înmânat premiul, a declarat Mats Malm, secretarul permanent al Academiei Suedeze.

“Sunt atât de surprinsă şi de onorată”, a declarat Han Kang pentru reprezentanţii Fundaţiei Nobel.

“Am crescut cu literatura coreeană, de care mă simt foarte apropiată. Sper, aşadar, că vestea de astăzi va fi una plăcută pentru cititorii de literatură coreeană şi pentru prietenii mei, atât scriitori, cât şi cei care au alte profesii”, a adăugat romanciera şi poeta sud-coreeană.

De asemenea, ea le-a recomandat persoanelor care doresc să îi descopere opera literară să citească cel mai recent roman al ei, “I Do Not Bid Farewell”, apărut în anul 2021.

Han Kang a devenit cunoscută pe plan internaţional datorită romanului “The Vegetarian”, publicat în coreeană în 2007 şi recompensat, după ce a fost tradus în engleză, cu prestigiosul premiu Man International Booker în 2016.

A câştigat şi un important trofeu literar francez, premiul Medicis pentru roman străin, care i-a fost atribuit în noiembrie 2023 pentru volumul “I Do Not Bid Farewell”. Această carte, publicată de editura Grasset, a fost recompensată apoi în Franţa, în februarie 2024, cu premiu Guimet pentru literatură asiatică, mai scrie Agerpres.

Pe lista neagră

Scriitoarea Han Kang este în acelaşi timp şi o femeie angajată în cauze sociale şi politice.

Ea figura pe “lista neagră” a celor aproape 10.000 de personalităţi ale lumii culturale din Coreea de Sud care au fost acuzate că au criticat-o pe preşedinta ţării lor, Park Geun-hye, aflată la putere între 2013 şi 2017, care a fost în cele din urmă destituită şi condamnată pentru fapte de corupţie.

Mai mulţi reprezentanţi ai puterii de la acea vreme au fost acuzaţi că voiau să îi priveze pe aceşti artişti de orice fel de ajutor public şi de orice finanţare privată, precum şi plasarea lor sub supravegherea poliţiei.

Pe aceeaşi “listă neagră” s-a aflat şi renumitul regizor Park Chan-wook, autorul unor filme precum “Oldboy”, “Snowpiercer”, “The Handmaiden” şi “Decision to Leave”.

Han Kang este prima persoană din Coreea de Sud care a câştigat premiul Nobel pentru literatură. Singurul alt sud-coreean recompensat cu un premiu Nobel – pentru pace – este un fost preşedinte al ţării (din 1998 până în 2003), Kin Dae-jung, care a obţinut distincţia în anul 2000 pentru “activitatea sa în favoarea păcii şi a reconcilierii cu Coreea de Nord”.

De la înfiinţarea sa, Nobelul pentru literatură a fost dominat de o viziune occidentală şi masculină: dintr-un total de 121 de laureaţi, doar 18 femei au câştigat acest premiu. Şi doar o minoritate dintre autorii recompensaţi folosesc limbi vorbite în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, în afara teritoriilor anglofone, francofone, scandinave, germanofone, slave, spaniole sau italiene, conform aceleiași surse.

Un singur autor de limbă arabă a fost premiat până în prezent cu Nobelul pentru literatură: Naguib Mahfouz, un egiptean, în 1988.

În 2023, premiul Nobel pentru literatură i-a fost decernat scriitorului norvegian Jon Fosse.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Școala de profesori - Universitatea din Bucuresti / Foto: unibuc.ro

Universitatea din București a decis cursuri față în față pentru semestrul al II-lea. Perioada de tranziție este stabilită de consiliul facultății / Decanul facultății poate aproba, în mod individual, la cererea motivată a cadrului didactic, desfășurarea online a activității didactice

Universitatea din București anunță că „activitățile didactice se vor desfășura cu prezență fizică, conform orarelor pentru semestrul al II-lea”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Senatul Universității din București a adoptat,…
Vezi articolul

Grupul profesorilor de “specialitate” care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale recomandă profesorilor de limba română să realizeze hărți mentale cu elevii pentru a putea învăța mai ușor, să îi încurajeze să-și exprime punctul de vedere și să rezolve fiecare cerință în parte, chiar și parțial – raport

Profesorii de limba română sunt sfătuiți de grupul profesorilor de “specialitate” din cadrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație care a analizat rezultatele simulării Evaluării Naționale pe itemi…
Vezi articolul

Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru părinții și directorii de școli care refuză să semneze Contractul educațional – proiect ROFUIP 2024/ Acordul părinților pentru supraveghere audio-video, introdus în contract / Acordul GDPR, prezentat ca „obligație” / Părinții – obligați să asigure ținuta decentă a copilului la școală

Participarea la ședințele cu părinții și ținuta decentă a copilului la școală se vor număra printre obligațiile părinților și reprezentanților legali, conform viitorului Contract educațional, prezentat în proiectul noului Regulament-cadru…
Vezi articolul