Casa Rusă din București, instituție controlată de guvernul rus și care promovează discursul Moscovei în mediile românești, a anunțat pe Facebook, într-un mesaj șters ulterior, faptul că a fost sponsor la ediția din acest an a Olimpiadei Naționale de Limba Rusă Modernă, desfășurată săptămâna trecută la Iași, precum și faptul că a promovat bursele de studiu în Rusia în rândul elevilor participanți. Acțiunea, realizată prin intermediul președintelui comisiei de organizare a acestei olimpiade, are loc în contextul în care, după invazia Rusiei în Ucraina, larga majoritate a instituțiilor academice și educaționale din Europa s-au delimitat de partenerii din Rusia.
Persoana care a intermediat implicarea rusă, profesoara Axinia Crasovschi de la Universitatea din București, președinte al comisiei de organizare a olimpiadei, spune că “am considerat că niște cărți pentru copii sunt binevenite”, dar că nu ar fi știut despre promovarea burselor în Rusia. La Iași, șefa Inspectoratului Școlar Județean arată că ISJ, instituție implicată doar în organizarea administrativă a olimpiadei, nu a știut despre implicarea instituției rusești, care a fost mediată de la București, precum și că se delimitează complet de aceasta. Pe de altă parte, responsabilul din Minister care organizează olimpiadele naționale de limbile germană și rusă, Sorin Giurumescu, declară că nu șefa comisiei, Axinia Crasovschi, ar fi adus cărțile, ci o altă membră în comisie, o fostă olimpică, masterandă acum la Universitatea din București, propusă în forul organizator al Olimpiadei de Axinia Crasovschi. Plasele conțineau „cărți” și nu pliante cu burse la universități din Rusia, cum scriu cei de la Casa Rusă, instituție despre care spune că „până la urmă este o instituție cuturală”.
„Asta am știut, (o colegă de comisie) a adus niște cărți și i-am spus OK, dar nu trebuie să vină nimeni din partea Rusiei, că altfel ies eu afară. Și au zis nu, nu o să vină nimeni, sunt niște cărți. OK, dacă sunt niște cărți date… Știți? Ce ziceau elevii dacă noi refuzam niște cărți pe motiv că sunt date de Casă Rusă, care până la urmă e o instituție culturală?”, a declarat Sorin Giurumescu pentru Edupedu.ro
După care, întrebat de ce au publicat fotografii de la eveniment fără acordul elevilor și al persoanelor prezente și dacă are încredere că în acele sacoșe pot fi și materiale de propagandă, oficialul din Ministerul Educației a spus că „din păcate este posibil să ne fi păcălit, nu exclud asta, o să-i întreb pe colegi în legătură cu ce era acolo. Acum câteva zile am văzut că (rușii) se lăudau că organizează un forum economic mondial la Sankt Petersburg și că ar fi confirmat nu știu câte state prezența, dar eu sunt sigur că nu au confirmat, erau state acolo precum Germania, care nu s-ar duce. Ei se știe că se laudă cu lucruri care nu sunt adevărate. Din păcate există un risc…”
- Despre Casa Rusă din București, pe scurt: Instituția s-a lansat în 2015 sub numele de Centrul Rus de Știință și Cultură, pe fondul unor tentative anterioare de încălzire a relațiilor dintre România și Rusia. Este o instituție care prezintă “versiunea rusă” asupra evenimentelor, punând accentul pe cultură și istorie, cu pretenția – inițial, cel puțin – că nu ar reprezenta un instrument de “soft power”. După declanșarea invaziei din Ucraina, susține că și-a restrâns activitatea, iar pe Facebook contribuie la propaganda rusă, prezentând războiul în special prin prisma unor presupuse ajutoare trimise de Rusia în Ucraina. Se declară “reprezentanta Agenției Rossotrudnicestvo”, agenție care nu mai are o site de prezentare pe web, doar date de contact și care este prezentată pe Wikipedia drept Agenția Federală pentru Afaceri CSI, Compatrioți din Străinătate și Cooperare Umanitară Internațională, sub jurisdicția Ministerului rus de Externe.
Într-un mesaj publicat luni după-amiază pe Facebook și șters în cursul zilei de marți, Casa Rusă din București nota, între altele, că a fost sponsor al olimpiadei, că a acordat “premii”, “cărți și cadouri”, dar și că a distribuit – cu hashtag dedicat, materiale despre #BurseinRusia.
Casa Rusă arăta, totodată, că scopul olimpiadei nu ține doar de popularizarea limbii ruse, ci, conform exprimării instituției, “și oportunitatea de a cunoaște oameni noi care sunt, de asemenea, interesați de limba și cultura rusă”. Iar mesajul era însoțit de fotografii cu elevii participanți, unii dintre ei cu plase purtând sigla Casei Ruse.
Din postarea Casei Ruse, ștearsă între timp:
- “(…) În perioada 28-30 aprilie în orașul Iași a avut loc Olimpiada Națională de Limba Rusă Modernă. (…)
- Casa Rusă din București a fost unul din sponsorii olimpiadei și a premiat toți câștigătorii și participanții. (…)
- Scopul acestei olimpiade nu este doar popularizarea limbii ruse, ci și oportunitatea de a cunoaște oameni noi care sunt, de asemenea, interesați de limba și cultura rusă. Printre cărțile și cadourile de la Casa Rusă, participanții au primit un pliant informativ, posesorii căruia vor putea afla despre #BurseînRusia anual oferite de Federația Rusă pentru studenții străini și vor putea fi admiși la Universitățile ruse fără interviu. #CasaRusa #BurseinRusia #Educatie #Olimpiadalimbarusa #Iasi2022″
Contactați de Edupedu.ro, președintele comisiei din cadrul Ministerului Educației care a fost responsabilă cu olimpiadele naționale de limba germană și rusă, Sorin Giurumescu, precum și inspectorul școlar general din Iași, Luciana Antoci, au spus că nu au știut despre premiile Casei Ruse și despre promovarea burselor rusești în rândul elevilor.
Sorin Giurumescu a declarat că a fost vorba despre cărți, dar a precizat că nu știe ce fel de cărți și că le-ar fi adus la premiere o masterandă de la Universitatea din București, membră în comisia de organizare a Olimpiadei.
Redăm interviul pe larg:
Edupedu.ro: Cine s-a ocupat de sponsorizări din partea Comisiei naționale de organizare a Olimpiadei de limba rusă?
Sorin Giurumescu: Nu, este vorba despre faptul că o colegă de la Universitatea București a avut, o colegă care a fost în comisie, a avut niște plase și niște cărți de la Casa Rusă.
Edupedu.ro: Cine este această colegă?
Sorin Giurumescu: Alexandra Chiprian… este o profesoară de la, nu, e o studentă la masterat care a fost în comisie invitată de către președinta Comisiei. Ea a primit niște cărți de la Casa Rusă, asta înțeleg, erau în niște plase și a dat niște cărți. Eu nu puteam să împiedic elevii se primească niște cărți când am constatat că se întâmpla asta.
Edupedu.ro: Înțeleg de aici că ați fost luat prin surprindere, nu că a fost ceva organizat?
Sorin Giurumescu: A împărțit niște cărți și de la Universitatea din Iași colega care era în comisie și care a împărțit niște cărți la care ea a fost traducătoare. Deci la olimpiade, în general, se dau cărți ca premii de către diverse organizații care doresc și, sigur, ar fi o problemă dacă ar fi o carte cu un conținut inadecvat…
Edupedu.ro: În cazul acesta știți ce cărți s-au dat din partea Casei Ruse?
Sorin Giurumescu: Eu nu am verificat pentru că eu nu sunt de limba rusă, eu răspund de limba rusă, dar specialitatea mea nu este limba rusă, însă am avertizat că nu trebuie să fie materiale inadecvate și mi-au spus că nu este cazul. Eu de la deschiderea Olimpiadei le-am spus tuturor elevilor că avem o situație clară cu un agresor și că în 1945 era rușinos să fii german, dar cu toate acestea lui Blaga sau Vianu nu putea să le fie rușine că ei știu limba germană. La fel, înainte, ca în această situație, nu este vina voastră că știți limba rusă, pentru că asemenea etichete nu sunt adecvate. Limba germană nu poate purta eticheta de „limba lui Hitler” și limba rusă nu poate purta eticheta de „limba lui Putin”.
Edupedu.ro: Haideți să revenim la situația prezentată de Casa Rusă în postarea lor.
Sorin Giurumescu: Am înțeles că au șters pentru că președinta Comisiei s-a sesizat că ei au publicat niște imagini, am înțeles, eu nu le-am văzut, pentru care nu au primit acordul. Nu știm cine le-a dat acele poze și înțeleg că au șters acea postare. Deci singura știre este că s-a ținut o olimpiadă.
Edupedu.ro: Asta nu înseamnă că faptele nu au avut loc, așadar elevii au primit niște materiale pe care scria Casa Rusă și pe care instituția respectivă le-a caracterizat drept pliant de promovare a burselor către facultăți din Rusia, la care copiii respectivi ar fi intrat fără interviu?
Sorin Giurumescu: Da, acuma…
Edupedu.ro: Știați de conținutul acelor plase, știați ce se află în plasele respective?
Sorin Giurumescu: Nu, nu știam, dar nici asta nu este o știre pentru că din fericire, spre deosebire de Rusia, noi trăim într-o democrație și chiar dacă considerăm inadecvate opțiunile unora dintre cetățenii noștri, nu-i putem împiedica să se ducă și chiar să viziteze sau să beneficieze de asemenea burse. Eu sper ca foarte mulți dintre copiii noștri să fie cetățeni europeni, raliați la valorile europene, dar din păcate nu cred că faptul că ei și-au făcut publicitate unor lucruri care sunt din domeniul educației și nu din alt domeniu ar fi așa o problemă. La fel cum o universitate din Italia, la un moment dat, știm a avut dorința să oprească un curs despre Dostoievski în această perioadă. Nu cred că e atitudinea potrivită.
Edupedu.ro: Este un pic diferit contextul, aici este vorba despre copii care au primit materiale care pot fi de propagandă sau de influență, trimise ca sponsorizare de Casa Rusă, care este o instituție atașată a Ministerului de Externe din Rusia, de la Moscova. Nu este o chestiune care să vă îngrijoreze?
Sorin Giurumescu: Nu cred că sunt materiale de propagandă.
Edupedu.ro: Dar tocmai ce mi-a spus că nu știți ce se află în plasele respective…
Sorin Giurumescu: Bun, dar colegii de limba rusă de acolo bănuiesc că le-au văzut și că ei știu.
Edupedu.ro: Și i-ați întrebat ce anume au primit elevii?
Sorin Giurumescu: Eu am știut că au primit cărți, atât.
Edupedu.ro: Ce fel de cărți, pentru că una e să primești o nuvelă alta e să primești diverse materiale de propagandă?
Sorin Giurumescu: Nu, ce poate să fie de propagandă în literatură? Nu, deci și eu le-am spus elevilor că atunci când cineva îi întreabă ei pot spune că învață limba rusă pentru a comunica cu Kasparov, pentru a comunica cu Navalnîi…
Edupedu.ro: Problema de aici nu este limba rusă, evident, nu este cu elevii respectiv și nici cu ce au învățat ei sau cu ce au făcut la olimpiadă, aici este vorba despre situația concretă în care Casa Rusă, o instituție reprezentativă a Rusiei în România, a promovat niște valori ruse, nu știm ce, pentru elevi și a scris că a sponsorizat această olimpiadă. Vă întreb în calitate de organizator cum ați fost la curent cu acest demers și ce măsuri ați luat?
Sorin Giurumescu: Nu am primit sponsorizare.
Edupedu.ro: Asta scriu ei în anunțul oficial pe pagina instituției.
Sorin Giurumescu: Colega respectivă de la masterat a distribuit… Colega mea, președinta de comisie, Axinia Crasovschi, a recomandat-o pe aceasta fostă olimpică de la limba rusă în comisie, care este masterand la Universitatea din București și care a adus niște cărți. Asta am știut, a adus niște cărți și i-am spus OK, dar nu trebuie să vină nimeni din partea Rusiei, că altfel ies eu afară. Și au zis nu, nu o să vină nimeni, sunt niște cărți. OK, dacă sunt niște cărți date… Știți? Ce ziceau elevii dacă noi refuzam niște cărți pe motiv că sunt date de Casă Rusă, care până la urmă e o instituție culturală?
Edupedu.ro: Casa Rusă susține că a premiat toți câștigătorii și participanții, deci pe toată lumea care a fost acolo.
Sorin Giurumescu: E adevărat, a fost câte o plasă pentru toți.
Edupedu.ro: Deci dumneavoastră nu ați verificat ce era în conținutul acelor plase?
Sorin Giurumescu: Eu nu cunosc limba rusă, dar au verificat mai multe colege care cunosc limba rusă. Eu mă ocup în mod administrativ de această olimpiadă.
Edupedu.ro: Cu atât mai mult, pentru că este o chestiune administrativă.
Sorin Giurumescu: Bun și fiind dintr-o perspectiva administrativă nu puteam împiedica primirea unor cărți…
Edupedu.ro: În condițiile delimitării celor două sisteme educaționale și autorităților, în contextul acesta internațional spuneți că nu puteți împiedica niște materiale de la o instituție rusă? Casa Rusă spune că sunt pliante cu burse pe care elevii le pot accesa la universități din Rusia fără interviu?
Sorin Giurumescu: În urmă, în anii anteriori, cei de la Institutul Cultural, că practic asta e Casa Rusă… au informații cu privire la școlile în care se face limba rusă, adică dacă ar fi vrut ei ar fi distribuit și pe alte căi, fără să putem noi împiedica…
Edupedu.ro: Dar Casa Rusă nu spune despre cărți în postarea oficială…
Sorin Giurumescu: Bun, dar putea fi și olimpiada de matematică și să pună acolo orice pentru că sunt reprezentanții unei dictaturi și nu au o problemă în a prezenta lucrurile așa cum le convine sau cum le spune dictatorul. Deci nu putem lua de bun tot ceea ce afirmă ei acolo.
Edupedu.ro: Dacă dumneavoastră ați fi știut mai bine ce au pus ei în plasele respective, da, nu puteam lua de bun ce spun ei, dar dacă dumneavoastră nu v-ați uitat în plasele respective și nu ați verificat ce li s-a dat elevilor, atunci e luat de bun ce spun ei, pentru că ei sunt furnizorii acelor plase.
Sorin Giurumescu: Colegele mele de limba rusă au verificat, v-am zis, eu nu știu limba rusă, dar ele au verificat. Eu am văzut acolo pe masă niște cărți, atât. Cărți care au fost puse de către profesoare în plase.
Edupedu.ro: Și atunci cum vă explicați că au șters postarea respectivă?
Sorin Giurumescu: Eu am aflat de această chestiune de la inspectoarea care a organizat local olimpiada. Chiar i-am spus că aș prefera să mă sunați și pe mine înainte să publicați ceva și ea mi-a spus. Eu nu am apucat să verific, ea mi-a zis că președinta Comisiei care îi știe pe cei de acolo, de la Casa Rusă, i-a atenționat că au publicat imagini și că nu este OK deoarece nu au cerut acordul persoanelor care apar. Mi-a zis că aș apărea chiar și eu în imagini, că ar apărea și elevii, ceea ce nu este corect. Și le-a atras atenția că au făcut ceva incorect și atunci respectivii înțeleg că au șters postarea.
Edupedu.ro: Deci ați considerat că nu e în regulă că au publicat, dar considerați că e în regulă că au dat cărți. Dacă au făcut un gest fără să vă întrebe, prin publicarea imaginilor cu elevii, cu sigla lor, în acel context, credeți că le-ar fi jena să facă și propagandă?
Sorin Giurumescu: Din păcate, nu. Din păcate, este posibil să ne fi păcălit, nu exclud asta, o să-i întreb pe colegi în legătură cu ce era acolo. Acum câteva zile am văzut că se lăudau că organizează un forum economic mondial la Sankt Petersburg și ca ar fi confirmat nu știu câte state prezența, dar eu sunt sigur că nu au confirmat, erau state acolo precum Germania, care nu s-ar duce. Ei se știe că se laudă cu lucruri care nu sunt adevărate. Din păcate există un risc…
Edupedu.ro: Încă odată, Casa Rusă a sponsorizat și cu bani organizarea Olimpiadei?
Sorin Giurumescu: Nu. Primăria Iași a dat o sponsorizare în bani și pe acest motiv am ajutat la calculul premiilor astfel încât elevii să primească, să fie mai simplu tehnic, să semneze de două ori, dar să primească un singur premiu suma totală. Pe motivul ăsta știu exact că sponsorizarea a venit de la primărie și bineînțeles cu banii pe care îi dă ministerul ca premii. Altceva nu știu să existe”.
Contactată la rândul său de Edupedu.ro, Axinia Crasovschi, profesor la Universitatea din București și președintele comisiei de organizare a Olimpiadei Naționale de Limba Rusă Modernă, a declarat că ea a fost cea contactată pentru ca instituția rusă să ofere premii elevilor, descriind Casa Rusă drept “într-un fel sponsori”. Ea a spus că nu ar fi fost vorba despre o “decizie” în acest sens, ci doar că a informat un oficial din minister și că “am considerat că niște cărți pentru copii sunt binevenite”.
Președintele comisiei de organizare a Olimpiadei: “Sunt într-un fel sponsori, pentru că ne-au oferit cărți pentru copii (…) Noi nu am folosit ideea de sponsor”
Aceeași profesoară spune că ea a solicitat Casei Ruse să șteargă acea postare de pe Facebook, deoarece “nu mi-au cerut acordul”.
Axinia Crasovschi a spus că ea nu ar fi văzut niciun fel de material de promovare a burselor în Rusia.
- Absolventă de filologie rusă în 1992, cu doctorat în stilistica limbii ruse obținut în 2004, aceasta conduce din 2019, potrivit propriului CV, Departamentul de Filologie Rusă și Slavă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea din București. Ea spune că a colaborat, până în 2021, cu Casa Rusă, dar “de anul trecut, nu am mai avut legătură”. Potrivit acesteia, Casa Rusă s-a mai implicat în trecut în organizarea Olimpiadei Naționale de Limba Rusă.
Axinia Crasovschi – declarații pe larg:
Rep: Casa Rusă din București s-a prezentat pe Facebook, într-o postare, drept unul dintre sponsorii Olimpiadei Naționale de Limba Rusă.
Axinia Crasovschi: Da. I-am rugat să elimine acea postare, pentru că nu mi-au cerut acordul. Dar, într-adevăr, ei sunt într-un fel sponsori, pentru că ne-au oferit cărți pentru copii.
Rep.: În actualul context dat de invazia rusă în Ucraina și toate reacțiile mediului academic și educațional din Europa, de delimitare față de instituțiile de profil din Rusia, cine a decis menținerea Casei Ruse ca sponsor sau instituție asociată premierii la Olimpiada Națională de Limbă Rusă?
Axinia Crasovschi: Nu a fost o decizie, neapărat. Dar am considerat că niște cărți pentru copii sunt binevenite. Eu m-am uitat pe cărți, nu consider că sunt cărți care să fie nocive. Pot să dau exemple.
Rep.: Da, vă rog.
Axinia Crasovschi: Este vorba despre cazurile din limba rusă, cărți cu povestiri – le-am repartizat și în funcție de nivelul la care erau copiii. Erau fie pe probleme de gramatică, fie pe probleme de literatură, cu fragmente din scriitorii ruși. Nu era nimic care să fie eu știu…
Rep.: Comisia de organizare și alți reprezentanți ai ministerului au fost informați în legătură cu prezența Casei Ruse ca sponsor?
Axinia Crasovschi: Noi nu am folosit ideea de sponsor. Da, ei m-au întrebat inițial pe mine, eu am vorbit cu domnul inspector general din minister și domnul inspector general a spus că, dacă nu este nimic care să fie discutabil, a zis ok. Fără să facem tam-tam. Într-adevăr, ne-a deranjat și pe noi faptul că au postat pe site (n.red.: pe Facebook). Și înțeleg că au scos de pe site după ce le-am atras atenția.
Rep.: Au existat și cadouri pentru profesori?
Axinia Crasovschi: Pentru elevi. Niciodată nu au fost pentru profesori.
Rep.: Câte au fost acordate în total?
Axinia Crasovschi: Au fost câte cinci premii – de fapt, premiile 1, 2, 3 și mențiune la toate cele cinci niveluri de limbă: A1, A2, B1, B2, C1.
Rep.: În postarea respectivă, cei de la Casa Rusă menționează că au inclus materiale de promovare pentru bursele rusești. Acelea cum au ajuns să fie incluse?
Axinia Crasovschi: Nu le-am văzut. Erau niște trăistuțe pe care scria Casa Rusă și în care au pus cărțile. Dar aceste trăistuțe cu cărți erau numai cu premiile 1.
Rep.: Nu ați văzut niciun fel de material de promovare a burselor în Rusia?
Axinia Crasovschi: Nu.
Rep.: Întreb pentru că așa spun ei.
Axinia Crasovschi: Probabil că au intenționat, nu știu, dar noi, eu nu am văzut așa ceva.
Rep.: Dumneavoastră aveți vreo legătură profesională cu instituția Casa Rusă, aveți vreo colaborare cu ei?
Axinia Crasovschi: Înainte de situația asta da, am avut. Am organizat împreună niște conferințe, am avut niște concursuri. De pildă, anul trecut am avut un concurs legat de cosmos, pentru că era anul cosmosului. Dar atât, de atunci, de anul trecut, nu am mai avut legătură. Anul trecut, cred că a mai fost o colaborare, am fost invitată la săptămâna filmului rus, despre Dostoievski, a fost anul Dostoievski și am avut o prelegere la Muzeul Țăranului Român.
Rep.: Aceasta ar fi a câta implicare a lor în Olimpiada de Limba Rusă?
Axinia Crasovschi: Nu prea am avut implicări.
Rep.: Este vorba despre primul lor demers de acest fel?
Axinia Crasovschi: Nu, a mai fost, dar demult și tot cu cărți. Doar cu cărți. În primul rând, în timpul pandemiei nu s-a organizat Olimpiada. Până în pandemie, să zicem cu doi ani înainte de pandemie, ceva de genul acesta. Sporadic au contribuit cu cărți.
Luciana Antoci, șefa ISJ Iași: “Eu personal mă delimitez complet de Casa Rusă”
Contactată la rândul său de Edupedu.ro, Luciana Antoci a declarat că instituția pe care o conduce nu a avut cunoștință de implicarea Casei Ruse ca sponsor al olimpiadei, atât prin premii, cât și prin promovarea burselor în Rusia, și spune că “eu personal mă delimitez complet de Casa Rusă”.
Potrivit Lucianei Antoci, “ce a făcut inspectoratul școlar a fost să asigure condiții de cazare, condiții de desfășurare a probei, festivitățile de premiere, respectiv de deschidere a olimpiadei – aceasta este ceea ce a intrat în sarcina noastră și ceea ce am făcut. Evident, am dat și noi premii, dar nu au nicio legătură cu Casa Rusă, nici cu promovarea vreunui mesaj, au fost premii în cărți și bani pe care i-am primit de la primărie”.
Președintele ISJ Iasi, Luciana Antoci – declarații pe larg:
- “Vorbim despre o olimpiadă care face parte din calendarul Ministerului Educației și care a fost direcționată către Iași spre organizare, asemenea Olimpiadei de Matematică pentru clasele a VII-a și a VIII-a, asemenea Olimpiadei de Religie Catolică. Sunt cele trei olimpiade pe care Iașiul le-a organizat în această primăvară. Este o olimpiadă care a fost întotdeauna în calendarul ministerului, sunt elevi care învață limba rusă modernă așa cum învață limba engleză modernă sau limba spaniolă, italiană, franceză. Și este dreptul lor să intre pe culoar competițional, ca toți colegii lor care învață o limbă străină modernă.”
- “A fost organizată această activitate la Iași, la finalul săptămânii trecute, cu o comisie centrală desemnată de către Ministerul Educației. S-a desfășurat în condiții foarte bune. A avut loc și o festivitate de premiere. Totul s-a desfășurat conform metodologiei pentru olimpiade. Noi ne-am străduit să le oferim acestor copii – care, nu vă ascund, au venit cu o oarecare rezervă, teamă – condiții absolut egale cu acelea pe care le-am oferit tututor colegilor lor pentru care am organizat olimpiade naționale la Iași.”
- Elevii au venit “cu o rezervă privitoare, evident, la contextul geopolitic și la tensiunile generate de acest context. Dar știm foarte bine și au înțeles și ei că limba rusă este o limbă de circulație internațională, cultura rusă nu poate fi schimbată de un context politic actual. Limba rusă este o disciplină de studiu, nu putem să o scoatem din grila disciplinelor din școlile din România, drept pentru care nu o putem scoate nici din calendarul olimpiadelor și concursurilor. Deci [olimpiada] s-a desfășurat în condiții foarte bune, ca toate celelalte olimpiade la Iași.”
- ISJ Iași “nu are nicio implicare (în relația cu Casa Rusă – n.red.) Noi nu am avut nicio linie de comunicare, absolut niciuna, cu această instituție. Noi am valorificat exclusiv resursele pe care le-am avut de la Ministerul Educației, alocate pentru organizarea celor trei olimpiade, plus resursele pe care le-am primit de la Primăria Municipiului Iași, de asemenea prin decizia Consiliului Local, destinate celor trei olimpiade naționale. ISJ a folosit exclusiv aceste resurse și infrastructura educațională pe care o avem pentru cazare, masă, evenimentele de deschidere și închidere a Olimpiadei.”
- “Eu am fost prezentă la această festivitate de premiere și nu s-a produs niciun fel de promovare a niciunei burse. Am fost de acolo din primul până în ultimul minut. Singurul lucru despre care s-a făcut vorbire a fost oferta educațională a facultăților de limbă rusă din cadrul Universității Al. I. Cuza din Iași și din cadrul Universității din București. Aceste mesaje au fost transmise de către profesorii universitari de la cele două universități, care au făcut parte din comisia centrală a olimpiadei. Nu s-a pus în discuție nicio bursă a Casei Ruse. Eu nu am văzut niciun pliant.”
- “Premiile date elevilor au venit de la București prin președintele comisiei de organizare. Nu ar fi fost nicicum ok din partea noastră să verificăm ce a adus președintele comisiei de la Ministerul Educației. În pachete care au fost date elevilor nu am putut să fac o verificare”.
- “Eu personal mă delimitez complet de Casa Rusă. Nu a fost partenerul nostru, nici nu știam că există. Nu există și nu a existat niciun parteneriat între Inspectoratul Școlar și Casa Rusă. Organizarea activității nu s-a produs pe baza niciunui astfel de parteneriat și, practic, ceea ce a postat Casa Rusă acolo (n.red.: pe Facebook) este doar rezultatul unei colaborări cu membrii comisiei centrale, cu președintele comisiei centrale de organizare a acestei olimpiade, care a fost delegat de Ministerul Educației.”
- “De săptămâni întregi stăm pe frontul acestor olimpiade, nu vă spun cât a fost efortul să nu ajungem în situația județelor care au avut probleme de organizare. Iar pentru astfel de lucruri… Nouă nu ne-a cerut nimeni acordul să publice astfel de fotografii (n.red.: cele publicate pe Facebook de Casa Rusă), să trimită un astfel de mesaj. Înțelegând foarte bine contextul… Noi nu am promovat acest eveniment. Ne-am ocupat să fie foarte bine organizat, ca să aibă copiii șanse egale de participare în competiție, dar nu am promovat nimic. Tocmai pentru că noi l-am gândit într-o cheie, aceea de a le oferi copiilor oportunitatea de a intra în competiție, numai că, scos în public acest mesaj, el poate fi interpretat în variate chei. De aceea, decizia noastră a fost să nu îl promovăm – îl organizăm și atât.”
Despre Casa Rusă:
Casa Rusă, care se prezintă acum drept “reprezentanta Agenției Rossotrudnicestvo”, instituție întemeiată sub jurisdicția Ministerului rus de Externe, conform informațiilor disponibile, și-a început activitatea la București în mai 2015, sub denumirea Centrul Rus de Știință și Cultură. Apariția ei s-a petrecut într-un moment de înghețare a relațiilor dintre România și Rusia, după cum semnala, atunci, Hotnews.ro, dar era rodul unor contacte prealabile dintre fostul ministru Titus Corlățean și oficialitățile de la Moscova, într-o perioadă de tentative de încălzire a relațiilor dintre cele două țări, în timpul guvernării Ponta.
În anii următori, instituția avea să se implice în acțiuni de tip “soft power”, promovând mesajele Rusiei către publicul din România – vezi, de exemplu, cazul unor documentare difuzate de TVR sau al propagandei despre anexarea Crimeei.
- Într-un material cu titlu de “interviu”, în care sunt promovate, în ziarul Libertatea, activitățile instituției, directorul Casei Ruse, Mihail Davîdov, susținea în martie a.c., după declanșarea războiului din Ucraina, că instituția și-ar fi “sistat marea majoritate a activităților, concerte, vernisaje, proiecții de filme și am rămas doar cu cursurile”. El refuza, cu acceptul autorilor acelui articol, să discute despre război (prezentat de jurnaliști drept “operațiune specială”), dar oferea o imagine unică în relatările cu privire la război, aceea că ar exista “numeroși cetățeni ruși care fac acțiuni de voluntariat în sprijinul refugiaților ucraineni” – imagine reflectată și pe pagina de Facebook a instituției, unde sunt mai multe mesaje cu privire la “tonele” de “ajutoare” pe care rușii le-ar fi trimis ucrainenilor în această perioadă. În contextul în care refuză să discute despre invazia rusă în Ucraina, directorul citat afirmă că “Centrul Cultural Rus este un pod între două popoare (…) am dori să reconstruim viitorul relațiilor noastre, un viitor lipsit de conflict”.