Carnetele de note ale elevilor, schimbate complet după trecerea la module / Școlile nu sunt obligate să le asigure gratuit, iar unii părinți reclamă că sunt trimiși la firme care vând aceste tipizate la pachet cu servicii mai scumpe

68.081 de vizualizări
Foto: © Adriana Sulugiuc | Dreamstime.com
Carnetele de elev ar trebui schimbate săptămâna aceasta în totalitate pentru toți cei peste 2 milioane de elevi din România, potrivit ordinului cu noile modele de cataloage și carnete de elevi, publicat în Monitorul Oficial. Practic, acest lucru nu este obligatoriu, nefiind sancționată deținerea unui carnet pe modelul anterior. Însă pentru toți elevii care sunt la început de ciclu, noile tipizate vor fi cele folosite.

Un elev este obligat prin regulamentele școlare să dețină carnet de elev, pentru că doar acesta „dovedește calitatea de elev” a unui copil/tânăr. Școlile nu sunt însă obligate să asigure gratuit acest tipizat, măsura nefiind inclusă în niciun ordin de ministru sau decizie normativă. Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.

„Școala are posibilitatea sa achiziționeze carnete din buget, de la capitolul ‘alte bunuri și servicii’. Și așa se face, mai ales că e o cheltuială mică, în general costă un leu aceste carnete”, a precizat oficialul, care a spus că cele mai multe școli asta fac, achiziționează aceste tipizate și le asigură elevilor în mod gratuit.

Mai mulți părinți au semnalat Edupedu.ro situații în care profesorii diriginți și directorii școlilor le-au indicat prin mesaje pe WhatsApp că pot cumpăra aceste carnete de note de la firmele care „colaborează cu școala sau din altă parte”.

„Ne-a spus doamna dirigintă că putem să luăm oferta de la o firmă sau persoană care face fotografii de carnet cu 30 de lei și că dacă achităm prețul respectiv, ne dă și carnetul „bonus”. Acest lucru nu mi se pare corect, e o cheltuială în plus și sunt multe de cumpărat în perioada aceasta”, a scris unul dintre părinți sub protecția anonimatului.

Reamintim că noile modele de cataloage și carnete de elev pentru anul școlar structurat pe module au fost publicate de Ministerul Educației în luna iulie.

În carnet scrie:

  • „Carnetul de elev este oglinda activității școlare și a conduitei elevului.
  • Calitatea de elev trebuie să se reflecte în atitudinea perseverentă față de învățătură și muncă, în comportare corectă și demnă în școală și societate
  • Elevul este dator să aibă asupra sa carnetul de elev la toate orele de curs şi să-l prezinte profesorilor pentru trecerea notei ori de câte ori este examinat sau pentru alte însemnări.
  • De asemenea, elevul este obligat să prezinte carnetul învăţătorului/institutorului/profesorului pentru învățământul primar sau directorului școlii ori de câte ori i se cere.
  • După fiecare notare, elevul este dator să prezinte carnetul părinţilor (tutorilor) pentru a lua la cunoştinţă şi a semna.
  • Carnetul de elev poate servi titularului şi ca legitimaţie pentru obţinerea unor facilităţi şi înlesniri prevăzute de reglementările în vigoare (reduceri sau gratuităţi la spectacole şi acţiuni culturale şi sportive, reduceri de tarif la călătoriile cu mijloacele de transport în comun etc.)
  • Pierderea carnetului atrage după sine sancţionarea elevului”

Carnet de elev pentru învățământ primar:

Carnet elev gimnazial:

Carnet învățământ liceal:

Foto: © Adriana Sulugiuc | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


13 comments
  1. Școlile nu sunt însă obligate să asigure gratuit acest tipizat, măsura nefiind inclusă în niciun ordin de ministru sau decizie normativă
    Cum adică? In constituție știu că e specificat că învățământul e gratuit.

  2. Este o bătaie de joc.se poate tăia la sem 2 și scri un general.un G.pentru clasele terminale 8si 12 alți bani alta distracție?Alte poze?

  3. Dar pe diriginte nu îl obliga nimeni sa treaca in carnetul elevului mediile si notele pe ultimii 2 ani??? Paginile cu note si rubricile cu medii sunt goale. La ce ne mai trebuie carnet?

  4. Bună ziua,

    Cu privire la noua structură a anului școlar, ne puteți transmite dacă este obligatoriu schimbarea tuturor carnetelor de elev pentru toate clasele din ciclurile primar / gimnazial / liceal?
    De exemplu, pentru elevii din clasa a VI-a, nu se poate folosi carnetul deja existent?

    În cazul schimbării carnetelor, care este procedura de trecere a mediilor și notelor din anii anteriori în noile carnete?

    Vă scriu în calitate de părinte și reprezentant al părinților pe școală.

    Vă mulțumesc!

  5. Se pare ca dinozaurii din minister nu pot sa renunte la grupa sanguina, antecedente medicale etc. si sloganuri stupide gen “oglinda activitătii scolare si a conduitei elevului”.

  6. Buna seara! Dar de ce nu mai pot fi utilizate carnetele vechi? Nu se poate tăia coloana cu sem 1 si sa se completeze doar coloana a doua cu media? Nu știau anumite firme cum sa mai faca bani si sa ne pună pe drumuri? Macar de era o mare schimbare. E absurd ce se intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTA Ministerul Educației a ales cele 329 de școli care vor pilota testarea standardizată până la finalul anului școlar 2021-2022, pentru elevii tuturor claselor, mai puțin cele din anii terminali

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, vineri, seara “la nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând…
Vezi articolul