Caricatură cu Ciucă și Ciolacu, împărțind ministere, cu învățământul pe sub masă, publicată de FSE. Marius Nistor: Politicienii noștri au altă preocupare – cum anume își vor împărți posturile la faimoasa rotativă

1.109 vizualizări
Foto: FSE „Spiru Haret”
O caricatură postată de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, după anunțul declanșării grevei generală din 22 mai, îi arată pe premierul Ciucă și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, cum împart ministerele, cu învățământul pe sub masă. În cadrul conferinței de presă comune de marți, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educației “Spiru Haret” a spus că “politicienii au altă preocupare mult mai importantă decât tot ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ românesc: cum anume își vor împărți posturile la faimoasa rotativă guvernamentală”. La rândul său, liderul Federației Națională Sindicală „Alma Mater” din universitar, Anton Hadăr a subliniat că președintele Klaus Iohannis ar trebui să fie mediator al acestor discuții: “Dacă nu se va ieși în mod public, din partea președintelui țării, din partea guvernului, cu un mesaj de susținere a educației, este posibil ca acest conflict să dureze foarte mult timp”, a spus Anton Hadăr.

O caricatură postată de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, după anunțul declanțării grevei generală din 22 mai, îi arată pe premierul Ciucă și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, cum împart ministerele, cu învățământul pe sub masă.

În cadrul conferinței de presă comune în care liderii celor trei mari federații din Educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au anunțat greva generală din 22 mai, Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, a subliniat că politiicenii nu sunt preocupați de ce se întâmplă în educație: “Astăzi, când noi anunțăm rezultatul referendumului declanșat în privința obținerii acordului colegilor noștri pentru greva generală, politicienii noștri au altă preocupare mult mai importantă decât tot ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ românesc: cum anume își vor împărți posturile la faimoasa rotativă guvernamentală. Atragem atenția că nemulțumirea a ajuns la extremă, iar colegii noștri vor reacționa corespunzător. Dragi colegi, dacă sunteți nemulțumiți, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați, alegeți să vă exprimați clar punctul de vedere. Fiți adevăratele modele pentru copiii noștri, pentru elevii dvs. Să le arătăm că în viață trebuie să se bată pentru respectarea drepturilor lor”, a spus Marius Nistor.

La rândul său, liderul FSLI, Simion Hancescu a spus că vrea să poarte discuții cu Guvernul: “Cererea noastră este să fim invitați să ni se spună clar ce se vrea de la această lege a salarizării. Am văzut dezastrul în urma legii 53 după ce s-a aplicat toată legea, profesorul debutant a ajuns să fie întreținut de familie. Nu ai cum să trăiești ca profesor tânăr dacă nu ai părinți sau bunici care să te susțină. Ești muritor de foame, ori așa cum i-am cerut și premierul și președintelui PSD, a sosit momentul ca cineva să ia o decizie politică.

Nu există în lumea aceasta o țară civilizată, dezvoltată, care să fi ajuns unde a ajuns, fără să fi investit în educație. Ori, a sosit momentul ca politicienii să-și schimbe misiunea și să gândească extrem de bine la ceea ce noi cerem. Și cerem lucruri de bun simț. Asta e situația acum. Sperăm că se va întâmpla o minune. Nimeni nu dorește acest conflict de amploare, dar acum mingea este la guvernați. Și nu uitați un lucru. E prima grevă generală care se face la final de an școlar. În 2000, a fost în iarnă, în decembrie – ianuarie și în 2005, în luna noiembrie. Acum lucrurile se complică și v-am spus de ce. Vin niște examene naționale care pot fi bulversate”, a spus Simion Hancescu.

Anton Hadăr, liderul Federației Alma Mater din mediul universitar a cerut o discuție cu președintele Klaus Iohannis care să medieze conflictul: “Dacă nu se va ieși în mod public, din partea președintelui țării, din partea guvernului, cu un mesaj de susținere a educației, este posibil ca acest conflict să dureze foarte mult timp. Am așteptat din partea președintelui țării să ne întâlnim cu domnia sa. Ne-am întâlnit un consilier prezidențial, o doamnă distinsă, o colegă de-a mea din învățământul superior, care reprezintă un interesele sănătății nu a venit nimeni din domeniu educație. Ne-am dus doar așa ca să respectăm invitația. În realitate cel care trebuia să fie alături de noi ar fi fost necesar să fie președintele țării, cel care a lansat acest proiect ale țării necesar în România care, dar care de atunci nu a mai vrut în media se susțină în mod clar interesul educației. I-am cerut de atâtea ori să se ocupe mai ales de resursa umană. Este umilitor, așa cum știți 2500 -2.700 lei la început de drum pentru asistent universitar. Cine să vină asemenea bani? Cum să poți să începi o carieră atât în preuniversitar, salariile sunt la fel la început de drum cât și la învățământul superior cu 2500 de lei. Președintele întârzie să susțină educația și tare mi-e că de proiectul România Educată se va alege praful. Le readuc aminte, atât președintelui, cât și Guvernului, că România Educată se face cu profesori educați, bine școliți. (…) Suntem într-o mare dilemă, de ce actualul președinte profesor tace. O întrebare pe care și-o pun toți din învățământ. Profesorul Klaus Iohannis tace după ce a lansat România Educată. Și spunea domnia sa la un moment dat, nu se poate face Românie Educată fără o resursă umană motivată. De asta intrăm în grevă: pentru a avea oameni motivați în învățământ.

(…) Una peste alta, guvernanții, după părerea mea trebuie să găsească o soluție la nivelul cel mai mare și președintele țării așa cum am cerut, să fie mediator, să se vadă cu noi pentru că altfel conflictul se duce într-o zonă periculoasă. Este primul protest organizat de federațiile sindicale din România, după noua arhitectură a legii dialogului social, legea nr. 367 din 2022″, a mai spus Hadăr.

Informații de context

Liderii celor trei federații din Educație au anunțat marți declanșarea grevei generale pe 22 mai, după ce rezultatul referendumului arată că peste 70% dintre profesori vor să facă grevă.

În data de 10 mai a avut loc în București un amplu marș de protest la care au participat mii de profesori din țară.

Revendicările sindicatelor din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
Citește și:

BREAKING Grevă generală în educație, din 22 mai, pe termen nelimitat, anunță reprezentanții celor trei mari sindicate din învățământ / Elevii să stea acasă, spun sindicaliștii. Regulile generale, anunțate de reprezentanții profesorilor – document
Ligia Deca, despre greva generală: Nu cred că ar trebui pus în pericol anul școlar. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile
Ce salarii câștigă profesorii, care anunță grevă generală din 22 mai. Un profesor debutant are 2.400 de lei pe lună
LIVE VIDEO TEXT Peste 70% dintre profesori au optat pentru grevă – e voința oamenilor de a intra în grevă generală, anunță reprezentanții celor trei mari sindicate / “Acum lucrurile se complică, vin examene naționale care pot fi bulversate” / În timpul grevei, recomandăm părinților să țină copiii acasă / În universități se poate să fie anulate sau amânate examene

1 comment
  1. igur ca la atata scoala, atata pricepere! Deja si analfabebtii functional ar fi trebuit sa se prinda ca-ntr-o caricatura puteu cel mult sa stea la rand sa le primeasca. Lipseste din desen reprezentantul minoritatilor care vine-n fuga spre rand intrebandu-i ,,Ce se da?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ecaterina Andronescu, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile despre gruparea elevilor cu dificultăți de învățare “în clasele normale”

“Declarațiile publice ale ministrului Educației referitoare la segregarea elevilor cu dizabilități întăresc stigma şi prejudecata la adresa întregii comunităţi a persoanelor cu dizabilităţi din ţara noastră, copii, tineri, adulţi şi părinţi ai…
Vezi articolul

Profesorii care și-au echivalat titlul de doctor cu gradul didactic I nu primesc sporul de doctorat, indiferent de data la care au obținut titlul / Prevederea se aplică și profesorilor cu funcții de conducere din ISJ-uri, CCD-uri și școli

Profesorii care au obținut gradul didactic I prin echivalarea cu titlul științific de doctor nu primesc sporul de doctorat, indiferent de data la care au dobândit titlul. Aceeași prevedere se…
Vezi articolul
Copiii români din Marea Britanie

UPDATE Din toamnă, copiii români din Marea Britanie vor putea învăța din nou limba română, cultură și civilizație românească, cu profesori români stabiliți în Regat / Comunitățile de români pot cere școlilor și grădinițelor predarea cursului

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) va fi predat din nou în școlile și grădinițele din Regatul Unit, anunță Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și…
Vezi articolul