Caricatură cu bursele de merit Ligia Deca pentru elevii cu medii de 1, 2 și 3

14.806 vizualizări
Foto: Costel Pătrășcan – Facebook
O caricatură cu bursele de merit Ligia Deca acordate elevilor cu medii de 2, 3 și 4 circulă pe rețelele sociale. Caricatura lui Costel Pătrășcan arată 3 elevi pe un podium pentru că au luat burse de merit. Părinții elevilor întreabă profesoara dacă locurile 1, 2 și 3 pe care sunt așezați elevii reprezintă locurile primite. Profesoara răspunde că 1, 2 și 3 reprezintă mediile elevilor, aluzie la faptul că legea Deca-Iohannis și metodologia impusă de Ligia Deca permit ca elevii cu astfel de medii să primească burse de merit.
  • Costel Pătrăşcan este caricaturist pentru Comisia Europeană și deţine peste 100 de premii naţionale şi peste 40 de premii internaţionale.

Caricatura lui Costel Pătrășcan descrie actuala situație istorică, a elevilor care în mod firesc ar fi în situație de corigență sau de repetenție, dar primesc burse de merit pentru performanță la studii, în valoare de 450 de lei, cot la cot cu elevii care iau bursa cu medii de peste 9,50.

Caricatura arată 3 elevi pe un podium pentru că au luat burse de merit. Părinții elevilor întreabă profesoara dacă locurile 1, 2 și 3 pe care sunt așezați elevii reprezintă locurile primite. Profesoara răspunde că 1, 2 și 3 reprezintă mediile elevilor, aluzie la faptul că legea Deca-Iohannis permite ca elevii cu astfel de medii să primească burse de merit.

Informații de context

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.

Ministerul Educației a cerut centralizarea datelor privind numărul elevilor care primesc burse de merit, după ce în presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59.

Alte cazuri prezentate în presă: doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională, unde elevii pot avea medii sub 5. Ligia Deca a încercat să justifice această situație, dând vina pe faptul că învățământul este obligatoriu 12 clase, și elevii trebuie să intre la liceu cu orice medie.

“Eu cred că problema nu este neapărat bursa de merit, ci este cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu note sub o notă de trecere, iar acolo ne gândim inclusiv la programe de tip remedial, adică acei copii care au performanță la Evaluarea Națională sub un standard acceptabil să aibă parte de o intervenție suplimentară ca să ajungă totuși la profilul absolventului”, a spus Ligia Deca.

Edupedu.ro a scris despre transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România, încă din stadiul de proiect al metodologiei, când se afla în dezbatere publică.

Inițial în prima formă pusă în dezbatere pe 25 august bursele de la clasa a IX-a se acordau pe baza mediei de admitere. Apoi specialiștii din Ministerul Educației au recomandat, pentru a nu exista anomalii, să fie acordate pe baza mediei generale de la finalul clasei a VIII-a, conform unui proiect în lucru obținut de Edupedu.ro.

Această prevedere ar fi rezolvat problema, pentru că niciun elev nu ar fi absolvit clasa a VIII-a cu o medie sub 5. Dar a urmat un act vizionar al ministrei Ligia Deca: a comentat pe Facebook.

A răspuns unui comentator pe 6 septembrie, precizând că pentru bursa de merit „se ia în considerare cu media de la examenul de admitere pentru clasa a IX-a”. Nimeni din Ministerul Educației nu a mai putut întoarce această decizie luată de ministră pe Facebook. Conform surselor Edupedu.ro, din acel moment „a fost clar pentru toată lumea din Ministerul Educației că se va ajunge ca elevi cu medii de 1, 2, 3 și 4 să ia bursă de merit de 450 de lei pe lună, cot la cot cu olimpicii naționali și elevii de 9,50-10″.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit:

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus Marcel Ciolacu.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Agerpres că modificarea Legii educației este discutată la Ministerul Educației pentru a repara „anomaliile” create de bursele de merit pentru 30% dintre elevii fiecărei clase:

„Am discutat la nivelul conducerii ministerului şi acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-o iniţiativă parlamentară. (…) Noi am solicitat din teritoriu o statistică pe fiecare categorie de bursă, pe fiecare criteriu, să vedem care este numărul de beneficiari şi, în funcţie de ce vom constata aici, vom propune măsuri de remediere. (…) Suntem în analiză, la acest moment colectăm datele din teritoriu”, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru.

Citește și:
Bursa Ligia Deca pentru medii de 2, 3 și 4 – premieră istorică pentru educația din România

Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10
Iată cum încep să își arate efectele negative textele din proiectul România Educată, spune Anca Tîrcă, expert în educație, despre bursele de merit pentru elevii cu medii sub 5: Cred că sunt greșeli pe care Ministerul le face din cauza faptului că nu face analize înainte

Premierul Ciolacu: Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare
Burse de merit de 450 de lei pe lună pentru 136 de elevi cu medii sub 5, din județul Bistrița-Năsăud, anunță Inspectoratul școlar

4 comments
  1. Madam Deca, cine te tine in brate la minister? Cum poti suporta sa te uiti in oglinda fara sa iti crape obrazul? Cum puteti aproba in nestire ca prostia sa fie la putere? Cum se poate ca elevi de etnie roma sa intre la licee de renume cu media 4 in timp ce ceilalti nu intra cu 9.60? Cum puteti recompensa doar medalia de aur la un concurs sportiv? Stiti cat munceste un copil care face sport de performanta? Va zicem noi, mai mult ca voi, obraznicilor! Cat timp ii veti mai recompensa pe cei care merg la scoala doar ca sa aiba unde sa iasa din casa? Cat timp credeti ca va mai suportam noi?

  2. Chiar daca aceasta caricatura i-o fi facut ziua proasta dnei Deca, acea zi proasta a ministrei nu se poate compara cu lungul sir de zile, toate proaste, pe care aceasta doamna ministru le-a oferit educatiei romanesti prin hotarari si reglementari neavenite, negandite, neanalizate in prealabil, cu lipsa crasa de pricepere si cu totala nepasare!
    In fond, caricatura a fost inspirata de deciziile si faptele dnei Deca, deci ziua ii este cum si-a facut-o singura.

  3. f reusită dar și adevatată… reflecta cumva ceea ce se intamplat in educatie , loazele sunt urcare pe podium , aplaudate , li se dă microfonul in mana șă latre.. Copiii modești SI muncitori sunt lansați balta daca nu au pile. defapt de asta sunt muncitori 🙄 , ptr ca nu au proptele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Învățătorii trebuie să se asigure că elevii înțeleg cum trebuie să redacteze răspunsurile, potrivit Ministerului Educației. Nu este permisă sugerarea răspunsurilor de către profesori

Administratorul de test (învățătorul, profesorul) trebuie să se asigure că toți elevii înțeleg cum trebuie să redacteze răspunsurile sau să răspundă sarcinilor de lucru în scris, se arată în Manualul…
Vezi articolul