Care sunt drepturile și obligațiile părinților, elevilor și școlilor prevăzute în contractul educațional pe care fiecare părinte îl semnează la înscrierea copilul în clasa pregătitoare și la liceu, potrivit ROFUIP 2022 / Părinții au în continuare obligația de a nu duce copiii la școală dacă au febră, tuse sau durere în gât

22.842 de vizualizări
Foto: captură – document
Potrivit noului Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ, aprobat luna trecută de ministerul educației și care va intra în vigoare din 5 septembrie, contractul educațional este valabil pe toată perioada de școlarizare în cadrul unității de învățământ și conține drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Nu sunt modificări aduse contractului față de cel din Regulamentul anterior.
  • Legea Educației prevede că la baza relațiilor dintre școală și elev/părinte este un contract educațional. Acesta este reglementat prin Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ (ROFUIP).
  • La finalul articolului este prezentat un model de contract așa cum reiese din regulamentul aprobat de ministerul Educației. Acesta este particularizat la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin decizia consiliului de administraţie, după consultarea consiliului de părinţi al unităţii de învăţământ.

Edupedu.ro a scris și despre alte modificări din ROFUIP: elevii nu mai pot fi exmatriculați, colectarea de bani de către părinți pentru atenții destinate profesorilor este eliminată, transferul elevilor de clasa a IX-a se va putea face doar în situații medicale deosebite, va fi încheiată o singură medie anuală pe disciplină, iar elevii vor beneficia de un plan de învățare individualizat.

Contractul educațional, potrivit ROFUIP 2022, conține datele de identificare ale părţilor semnatare – respectiv unitatea de învăţământ -, beneficiarul primar al educaţiei, părintele sau reprezentantul legal, scopul pentru care se încheie contractul educaţional, drepturile părţilor, obligaţiile părţilor, durata valabilităţii contractului, alte clauze.

Contractul se semnează la înscrierea elevului la școală, în clasa pregătitoare, respectiv, în clasa a IX-a și este valabil pe toată perioada de şcolarizare în cadrul unităţii de învăţământ.

Cele mai multe obligații prevăzute în contract sunt ale elevului, 15 la număr. Școlile au 11 obligații iar părintele, 7 în total.

“Este obligatorie respectarea prevederilor regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ, iar nerespectarea regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ constituie abatere şi se sancţionează conform prevederilor legale”, se mai precizează în contract, fără să se prezinte care sunt acestea.

Printre obligațiile conducerilor școlilor enumerăm câteva:

  • asigurarea condițiilor optime de învățare, să se asigure că personalul din învăţământ nu aplică pedepse corporale şi nu agresează verbal sau fizic elevii,;
  • să se asigure că personalul didactic evaluează elevii direct, corect şi transparent şi nu condiţionează această evaluare sau calitatea prestaţiei didactice la clasă de obţinerea oricărui tip de avantaje;
  • să desfăşoare în unitatea de învăţământ activităţi care respectă normele de moralitate şi nu pun în niciun moment în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor/elevilor, respectiv a personalului unităţii de învăţământ;
  • să se asigure că în unitatea de învăţământ sunt interzise activităţile de natură politică şi prozelitism religios.

Părinții sau reprezentanții legali ai elevului au în continuare obligația de a trimite copilul în colectivitate numai dacă nu prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături, rinoree etc.).

De asemenea, părintele trebuie să ia legătura cu educatoarea/ învăţătorul/ profesorul diriginte, cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copilului/ elevului.

Potrivit ROFUIP 2022, și elevii au aceleași drepturi și obligații ca până acum, printre care: obligația de a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă în unitatea de învăţământ. Elevii nu au voie să organizeze sau să participe la acţiuni de protest altfel decât este prevăzut în Statutul elevului sau să nu aducă jigniri față de colegi și personalul școlii.

Modelul de contract educațional poate fi consultat mai jos:
Citește și:
OFICIAL Noile modele de cataloage și carnete de elev pentru anul școlar structurat pe module, publicate de Ministerul Educației / Descarcă noile documente școlare în 2022-2023 pentru toate formele și ciclurile de învățământ, în format .pdf
NOU Calendarul anului școlar 2022-2023 pentru fiecare județ, în format printabil / Când începe școala în septembrie și cât durează Modulul 1

9 comments
  1. @Cristina: pentru unii profesori nu contează decât să își ia salariul la final sau început de lună sau să facă meditații și atât, fără a arăta un minim de interes pentru copii și actul educațional

  2. Da, tipic românesc, faci copilul tâmpit, prost și nu-ți bați capul, ce să mai spunem, doar banii contează, doar suntem din România, nu???

  3. Transferul elevilor ar trebui interzis în tot învățământul obligatoriu,adică și în clasa a 10 a…Apoi ar trebui înființat câte un centru de reeducare,că sa nu i spun școală de corecție,in fiecare judet,acolo unde sa fie absorbiți,pe lângă cei care au probleme cu drogurile sau cu alte probleme de disciplină,,sa fie și cei care renunță la învățământul obligatoriu.

  4. Buna ziua ,pentru stimularea invatamantului, si cadrelor didactice se poate ca acestea sa primesca o “prima” daca elevii indrumati de dansii au rezultate remarcabile ..
    …iar pentru cei care au rezultate ff slabe sa se aplice .”.sanctiuni”…
    Poate ar fi un inceput..viitorul copiilor nostrii depine de cadrele din invatamant … cu cat acestea sunt mai implicate cu atat copii o sa iubeasca mai.mult scoala..
    De ce se poate face scoala doar pe bani? ..extrascoala?…de ce se vrea sa le stricam copilaria?..(cand la clasa nu se face ce trebuie… copilul trebuie “scolit “extra ..)
    De ce nu se face ceva?

    1. Dar ce mai ziceți doamnă dacă rezultatele remarcabile ale elevilor nu provin din așa zisa “muncă” a cadrelor didactice ci din meditații?Suntem până la urmă în România,ce pretenții să avem?

      1. Dar dacă rezultatele remarcabil de proaste ale elevilor nu sunt cauzate de “așa-zisa” muncă a cadrelor didactice, ci de “așa-zisa” educație pe care le-o dau părinții lor? Sau de capacitatea lor intelectuală? Sau de exemplele proaste pe care li le oferă societatea? Sau….etc. De asta ce ziceți? Cum spuneați: “Suntem până la urmă în România,ce pretenții să avem?”

    2. Adevarat spuneți
      Asa ar trebui,sanctionati cei care au copii slabi si cei care sau straduit si au avut un intetes deosebit si au facut ceva in acest sens sa fie rasplatiti
      Este usor sa dai note mici sau sa sa spui prostii, sa faca ceva

      1. @Ana: voi profesorii ar trebui să fie sancționați, pentru că din cauza voastră sunt copiii slabi. Voi, îi favorizați pe cei care vin la meditații la voi acasă și cei care vă fac cadouri în bani, bijuterii, parfumuri, nu părinții să fie sancționați că au copiii slabi. Dacă ești profesoară, ți se potrivește ce a zis Domnul profesor Adrian Cioroianu: “că și profesorii sunt analfabeți funcțional, nu numai elevii”, deoarece am încercat să îmi traduc textul scris de tine

        1. In anul 2008 eram clasa a 8 a si am avut o profesoara care venea in fusta mini (foarte sexi) si se urca pe catedra, ne pedepsea cand faceam galagie intrebandu-ne ce culare au chilotii ei, apoi daca intreceam masura ne punea pe scaun si se aseza pe noi 🙂 mai lasa-ti naibi contractul educational, Romania este politizata de oameni incapabili si corputi, contractul de fapt aduce doar dezavantaje atat pentru parinti cat si pentru cadrele didactice, amenzi care se vor duce la bugetul local, acolo de unde fura si fura stiti voi cine, eu recomand sa ne educam mai intai copii de acasa sa vorbim cu ei, educatia vine de acasa, iar la scoala progresezi asta daca exista interes! contractul educational este o mare prostie, o noua metoda de a strange bani la buget prin a sanctiona, parinti sau cadre didactice … sunt curios care sunt organele constatatoare…. O zi frumoasa sa aveti, eu nu semnez un contract ( fortat ), semnez un contract cu o firma daca vreau daca este negociat cum trebuie si daca am vreun avantaj corect? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Așteptându-l pe Godot. Cum suplinește o inițiativă din domeniul editorial lipsa manualelor școlare pentru liceu: „Cititul ne face mai buni” – proiect care vrea să îi apropie pe elevi de literatură, de lectură și de limba română (P)

Corint Educațional, parte a Grupului Editorial Corint, implementează acest proiect în beneficiul elevilor de liceu, aflați într-o perioadă esențială a dezvoltării lor intelectuale. Prima zi de școală înseamnă, de fiecare…
Vezi articolul

Ora de începere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, etapa județeană, decalată sâmbătă la prânz pentru elevii care participă și la olimpiada de Limba engleză / Elevii susțin proba în aceeași școală dacă au depus o cerere – DOCUMENT

Elevii care participă sâmbătă, 16 martie, la Olimpiada de limba engleză (ONLE), etapa județeană, și vor să participe și la OLAV – Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, pot face…
Vezi articolul

Cu o zi înainte de Evaluarea Națională de clasa a II-a, Ministerul Educației anunță că rezultatele elevilor vor fi colectate cu o nouă aplicație digitală, care le va da profesorilor și învățătorilor acces rapid la date și la rapoartele pe clasă

Luni, 13 mai, începe Evaluarea Națională de la clasa a II-a, iar duminică la prânz Ministerul Educației anunță noutatea acestei ediții: colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi…
Vezi articolul