Care este situația omologării testelor non-invazive și ce dotări au școlile cu astfel de materiale, precum și situația personalului medical din școli dispus să administreze și teste rapide antigen pentru elevii și angajații din unitățile de învățământ – solicitările comune ale consiliului elevilor, federației părinților și sindicatelor pentru autorități

2.501 de vizualizări
Foto: © Lincoln Beddoe | Dreamstime.com
Organizațiile care reprezintă elevii, părinții și angajații din învățământ iau poziție publică față de schimbarea regulilor după care funcționează școlile. Potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro, CNE, FNAP, FSLI și FSE „Spiru Haret” cer autorităților să „comunice public situația omologării testelor non-invazive și să prezinte de urgență situația dotării școlilor cu astfel de materiale, precum și situația personalului medical existent în unitățile de învățământ, dispus să administreze și teste rapide antigen pentru elevii și angajații din unitățile de învățământ”.

Poziția integrală a celor patru organizații

Pe hârtie sună bine, dar realitatea spune altceva!

În cursul zilei de vineri, 1 octombrie a.c., a fost semnat Ordinul Comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, cu privire la reglementarea măsurilor specifice activității didactice în contextul pandemiei. Printre modificări, se regăsește și eliminarea oricărui prag de incidență de infectări la nivel de localitate, urmând ca fiecare unitate de învățământ să își stabilească scenariul de funcționare după numărul de cazuri de infectare din școală.

Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” își exprimă îngrijorarea și critică modul în care autoritățile au tratat subiectul până la momentul de față, având în vedere că, peste doar două zile, școlile din zeci de localități din țară cu incidență de peste 6 infectări COVID-19 la mia de locuitori vor rămâne deschise în format fizic, fără a fi dotate cu teste non-invazive pentru elevi și pentru cadre didactice și fără a beneficia de materiale sanitare adecvate.

În acest sens, solicităm de urgență autorităților centrale să comunice public situația omologării testelor non-invazive și să prezinte de urgență situația dotării școlilor cu astfel de materiale, precum și situația personalului medical existent în unitățile de învățământ, dispus să administreze și teste rapide antigen pentru elevii și angajații din unitățile de învățământ. Totodată, reprezentanții elevilor, ai părinților și ai angajaților din învățământ consideră inacceptabilă lipsa reglementării posibilității participării în format online a elevilor de peste 12 ani și a cadrelor didactice cu boli cronice asociate, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, deoarece, pentru aceștia, mai mult decât oricând, este esențială o protecție sporită împotriva răspândirii comunitare a COVID-19.

„Ne aflăm, din nou, în fața unei situații cu care ne tot confruntăm de doi ani: cadrul legal există, regulile sunt frumos scrise pe hârtie, însă, în realitate, lucrurile stau complet diferit. Cum rămâne cu localitățile aflate la pragul de carantinare? Cine răspunde pentru siguranța elevilor și a profesorilor aflați în această situație, fără o infrastructură adecvată menținerii scenariului fizic? Sunt întrebări la care autoritățile au datoria de a răspunde și de a găsi soluții, nu doar de a le expune la nivel declarativ.”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

„Puneți la dispoziție resursa medicală și financiară necesară, nu doar reglementați! Puneți la dispoziție testele necesare, nu doar pe hârtie. Creați un cadru favorabil care să aibă-n egala măsură garanția sănătăți copiilor noștri, nu doar garanția educațională. La ce ajută dacă nu suntem sănătoși? Am făcut un apel disperat pentru o testare în masă, nu ați subscris. Cum vă veți uita în ochii acelor familii care vor fi puse în situații disperate?”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar.

,,Noul Ordin comun nu ține cont de avalanșa de infectări ale elevilor și angajaților din învățământ, ci propune o procedură anevoioasă de avizare a modului în care se pot desfășura orele de curs. Consecințele unui proces de avizare care implică 3 sau 4 instituții se reflectă în creșterea îmbolnăvirilor. Este extrem de important ca toți elevii și angajații din școli să fie în siguranță din punct de vedere sanitar. Cerem Ministerului Educației să promoveze un set de măsuri eficiente! Este esențială o procedură clară și riguroasă care să indice directorilor unităților de învățământ și celorlalte autorități implicate în gestionarea procesului de educație cum să acționeze rapid!“, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

„Nu putem să ne jucăm cu viețile elevilor și ale angajaților din învățământ! Înțeleg importanța școlii cu prezență fizică și am susținut-o de fiecare dată, dar nu pot fi acord ca unitățile de învățământ să devină focare de infecție. Înainte de a decupla scenariile de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate, Guvernul trebuie să trimită teste în toate unitățile de învățământ. Și alte state europene au menținut școlile deschise, însă în acestea testarea elevilor și angajaților se face la 72 de ore”, a declarat Marius-Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Foto: © Lincoln Beddoe | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Adica sa ne bucuram sa aflam din testare ca ne este copilul bolnav?
    Ati capiat?
    Vrem scoala online, sa ne ferim copiii de imbolnavire.

    1. Scoala online pana se insoara sau marita, nu? De unde bani , de unde resurse? Toata lumea online, parintii acasa, hai sa fie o veselie de online. Prostie multa, dormit pe saturate, economie pe loc. Tot stam asa in online si lingem televizorul si mancam de pe facebook. Vaccinati-va si pe voi si pe copii si veti fi ok. De ce sa condamnam oamenii responsabili la online? Ca esti tu contra regulilor?

  2. Cel mai sigur este cel trecut prin boala, iar cel testat este mai sigur ca cel vaccinat. Pentru a reduce transmiterea trebuie sa respecte toti legile nu sa faceti discriminari.

  3. Ca sa știe lumea : exista peste 100 de farmacii care testează gratis. Băgați pe google:lista farmacii testare gratis covid! Sunt mai multe în fiecare oraș. Am trimis în privat lista la Invatatoare aseară sa pună pe grup, și nimic, ca ea nu se baga.Dar cine “se baga” sa ne arate ca școlile sunt sigure peste 6?Bine ca se baga sa amenințe cu absente și note la purtare, dacă nu ne ducem copiii ca pe vite la taiere, în aceste scoli nesigure complet. Câmpeanu însăși a zis cu gura lui vineri dimineață la tv ca a pus rata de 6 la mie ptr scoli, ca nu acrezut niciodată ca o sa o atingem. Atenție : nu a crezut vreodată ca o atingem.Adica lui i se părea ceva de coșmar, halucinant, de neatins. Și după ce am atins rata asta halucinanta de 6, tot el, ala îngroziu de rata de 6, ne cere sa ne ducem tot ce avem mai drag pe lume în scoli sa ni-i omoram cu buna știința?!? PĂRINȚII TREBUIE LĂSAȚI SA DECIDĂ DACĂ VOR SA LASE COPIII LA ȘCOALA FIZIC, SAU VOR ONLINE. CAMERE SUNT INSTALATE ÎN TOATE CLASELE. La orașe cel puțin, unde sunt mulți și aici e NENOROCIREA.

  4. Nu sunt astfel de teste în școli, doar pe hârtie!
    Când profesorul este confirmat pozitiv, nimeni nu este testat, deși toți intrăm în contact unii cu alții, iar DSP-ul știe!
    Trebuie să ne cumpărăm din farmacie testul!
    Recent a fost depistat cu covid un profesor vaccinat, care, a crezut prea mult în vaccinul făcut și umbla prin școală cu masca agățată de o ureche(ca toțiceilalți vaccinați)… Acum stă acasă, în concediu medical, deși nu i-a protejat pe cei din jur, pe când celor nevaccinati li s-a transmis că dacă vor contacta virusul NU vor fi plătiți cât vor sta acasă pentru tratament! Frumos și corect așa, nu?
    Când vaccinatul își bate joc de reguli, mai este și susținut de legi și are drepturi!

    1. Cred că ai fost vaccinat cu o doză combinată de nebunie, nesimțire și prostie de gândești non rațional permițându-ți să jignești oamenii într-un mod grotesc!
      Rușine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educaţia juridică este un modul de bază în ceea ce dorim să fie educaţia pentru viaţă, pentru că prea mulţi se pricep la prea multe fără să aibă competenţele necesare, spune ministrul Educației la finalul unui proiect iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România

Educaţia juridică este “un modul de bază” în cadrul educaţiei pentru viaţă şi poate avea o contribuţie esenţială la dezvoltarea societăţii, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a…
Vezi articolul

SURSE Liberala Violeta Vijulie, “expertă în comunicare” și cel mai recent șefa Agenției funcționarilor publici, va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa

Liberala Violeta Vijulie va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa, potrivit surselor Edupedu.ro. Expertă în comunicare, după cum singură se intitulează, Vijulie…
Vezi articolul

Dezbatere online World Vision România - Edupedu.ro

Viitorul este al copiilor. Dar vocea lor contează în deciziile pentru viitor? Raluca Turcan, ministrul Muncii, europarlamentarii Dragoș Pîslaru și Victor Negrescu, alături de Consiliul Consultativ al Copiilor și Consiliul Elevilor discută online marți, 16 noiembrie, de la ora 10:00

Are nevoie școala românească să știe ce gândesc elevii? Ne trebuie vocile copiilor? Care sunt efectele, în societate, ale consultării elevilor și ale exersării abilității de a-și construi o opinie…
Vezi articolul