Care este materia de clasa a VIII-a la Matematică pentru semestrul II? Ministerul Educației a anunțat că nu va fi luată în calcul nicio lecție din semestrul II și specialiștii lucrează la conținuturile excluse de la Evaluarea Națională

27.782 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Educației a anunțat marți că nu va fi luată în calcul materia din semestrul II pentru examenele de la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020. Potrivit declarațiilor oficiale, specialiștii ministerului lucrează la conținuturile excluse de la Evaluarea Națională 2020 și urmează să le anunțe. Care este așadar materia pentru semestrul al II-lea la clasa a VIII-a, la Matematică?

Declarația ministrului Monica Anisie din 7 aprilie 2020: Programa de examen pentru Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea

Programa școlară pentru clasa a VIII-a pentru disciplina Matematică Evaluarea Națională nu are precizări referitoare la repartizarea conţinuturilor pe semestre. Aceasta poate fi consultată pe site-ul Ministerului Educației. Ministerul

Edupedu.ro l-a întrebat pe profesorul de matematică Sorin Borodi, precum și pe alți profesori de matematică, care sunt conținuturile care ar fi trebuit predate în semestrul II din anul școlar 2019-2020.

Redăm răspunsul primit:

„Programa școlară pentru clasa a VIII-a pentru disciplina Matematică Evaluarea Națională nu are precizări referitoare la repartizarea conţinuturilor pe semestre.

Totuși, confruntând mai multe planificări întocmite de profesorii de matematică din ţară, este clar că nu vor fi incluse din materia clasei a VIII-a următoarele:

Algebră: Funcţii; Ecuaţii, inecuaţii, sisteme de ecuaţii

Geometrie: Calcularea de arii şi volume”

Menționăm că răspunsul de mai sus este opinia profesorului Borodi și a altor 3 profesori de matematică pe care Edupedu i-a contactat. În momentul primirii unui comunicat oficial de la Ministerul Educației cu materia pentru Evaluarea Națională 2020 la Matematică, acesta va fi publicat pe Edupedu.ro.

Excluderea posibilă a acestor conținuturi ar însemna că materia rămasă pentru examen s-ar asemăna cu cea pe care elevii o aveau de pregătit pentru simularea Evaluării Naționale, simulare care a fost anulată, potrivit ministrului, dar pentru care ministerul a emis reguli clare încă din luna ianuarie.

Iată care erau temele exceptate pentru simularea Evaluării Naționale 2020, Matematică, potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial: 

  • „din capitolul Numere reale

– Rapoarte de numere reale reprezentate prin litere; operații cu acestea (adunare, scădere, înmulțire, împărțire, ridicare la putere)

  • capitolul Funcții
  • din capitolul Ecuații, inecuații și sisteme de ecuații

– Ecuații de forma ax + by + c = 0 , unde a, b, c sunt numere reale, a ≠ 0 , b ≠ 0

– Sisteme de ecuații de forma:

a1x + b1y + c1 = 0

a2x + b2y + c2 = 0,

unde a1, a2, b1, b2, c1, c2 sunt numere reale; rezolvare prin metoda substituției și/sau prin metoda reducerii; interpretare geometrică

– Ecuația de forma ax2 + bx + c = 0 , unde a, b, c sunt numere reale, a ≠ 0

– Inecuații de forma ax + b > 0 (≥, <, ≤), unde a, b sunt numere reale

– Probleme care se rezolvă cu ajutorul inecuațiilor și al sistemelor de ecuații

  • din capitolul Proiecții ortogonale pe un plan

– Calculul unor distanțe în interiorul corpurilor studiate•

  • capitolul Calcularea de arii și volume”

Image by tjevans from Pixabay


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Simulările examenelor de Evaluare Națională și BAC 2021 vor avea loc. Ministerul Educației: Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor. E nevoie finanțarea acțiunilor remediale / Consiliul Elevilor: Simulări în martie-aprilie, pentru clasele a VIII-a și a XII-a

Simularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2021 va avea loc anul acesta, după ce în urmă cu un an simulările au fost anulate din cauza pandemiei COVID-19. Anunțul a…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Orange

Conținuturi digitale, planuri de lecții, teste și itemi pentru Evaluarea Națională pentru tablele interactive din fiecare clasă, puse gratuit la dispoziția tuturor profesorilor de Fundația Orange, pe platforma Digitaliada

Aplicarea tehnologiilor smart la clasă a devenit una dintre marile provocări ale profesorilor și directorilor de școală, după dotarea școlilor cu instrumente digitale prin PNRR sau proiecte individuale. Platforma Digitaliada…
Vezi articolul