Care este materia care nu se dă la Bacalaureat 2020, din semestrul II, la Limba și Literatura Română? Moromeții, Nichita Stănescu și Cărtărescu, posibil eliminați din materia de examen – profesor

57.537 de vizualizări
SURSA: pixabay.com
Ministerul Educației a anunțat marți că nu va fi luată în calcul materia din semestrul II pentru examenele de la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020. Potrivit declarațiilor oficiale, specialiștii ministerului lucrează la conținuturile excluse de la Bacalaureat 2020 și urmează să le anunțe. Care este așadar materia pentru semestrul al II-lea la clasa a XII-a, la Limba și Literatura Română?

Declarația ministrului Monica Anisie din 7 aprilie 2020: Programa de examen pentru Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea

Programa școlară pentru clasa a XII-a pentru disciplina Limba și Literatura Română Bacalaureat nu are precizări referitoare la repartizarea conţinuturilor pe semestre. Aceasta poate fi consultată pe site-ul Ministerului Educației în secțiunea Bacalaureat.

Edupedu.ro a întrebat mai mulți profesori de Limba și Literatura Română care sunt conținuturile care ar fi trebuit predate în semestrul II din anul școlar 2019-2020. Iată răspunsul primit de la prof. Irina Țoțan de la Liceul Simion Stolnicu, Comarnic, Prahova.

Redăm răspunsul primit:

„Planificarea materiei depinde foarte mult de fiecare profesor. Dar în esența, în semestrul al II-lea se studiază Perioada postbelică, adică:

Pezia postbelică – Curente literare: Neomodernismul – Nichita Stănescu sau Marin Sorescu (anumite creații literare) și Postmodernismul: Mircea Cărtărescu (anumite creații literare)

Proza Postbelică – Romanul: Marin Preda – Moromeții și Romanul după 1980: M. Nedelciu sau Dan Lungu, etc (operele respective),

Dramaturgia Postbelică: Marin Sorescu – Iona sau alte creații ale sale.

În plus, mai sunt câteva studii de caz. Creațiile poetice, precum și anumiți autori, operele lor sunt la alegerea profesorilor. ”

NOTA: În momentul primirii unui comunicat oficial de la Ministerul Educației cu materia pentru Evaluarea Națională 2020 la Matematică, acesta va fi publicat pe Edupedu.ro.

Excluderea posibilă a acestor conținuturi ar însemna că materia rămasă pentru examen s-ar asemăna cu cea pe care elevii o aveau de pregătit pentru simularea Bacalaureatului, simulare care a fost anulată, potrivit ministrului, dar pentru care ministerul a emis reguli clare încă din luna ianuarie.

Iată care erau temele exceptate pentru simularea Bacalaureat 2020, Limba și Literatura Română, potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial: 

  • LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNA Pentru simulare sunt exceptate următoarele conținuturi:

    • reguli ale monologului, reguli și tehnici de construire a dialogului, stiluri funcționale adecvate situației de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale în comunicarea orală – conținuturi asociate competenței specifice 1.1
    • textul dramatic postbelic – continui asociat competentei specifice 2.3;
    • limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii – conținut asociat competenței specifice 2.5;
    • perioada postbelică – conținut asociat competenței specifice 3.2;
    • autorii canonici: Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Citește aici un articol publicat anul trecut pe Edupedu.ro: Programa de Bacalaureat la limba şi literatura română pe înţelesul elevilor, explicată de profesoara Irina Țoțan 

SURSA: pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Datele personale ale elevilor din Dâmbovița – CNP, nume și prenume – care dau Evaluarea Națională 2022 vor fi accesibile pe platforma companiei private care se ocupă de digitalizarea-pilot a corecturii examenelor naționale, arată un “ghid al profesorului asistent”

Datele personale ale elevilor care vor participa, anul acesta, la pilotarea evaluării digitalizate a examenelor naționale sunt accesibile pe platforma companiei private cu care Ministerul Educației s-a asociat pentru acest…
Vezi articolul