Care este măsura anticorpilor pentru luarea deciziei de rapel cu doza booster – Valeriu Gheorghiță, la conferința „Informat și Vaccinat” organizată de Universitatea din București VIDEO

668 de vizualizări
Foto: gov.ro
Doza booster este recomandată la șase luni după finalizarea primei scheme de vaccinare, fiindcă atunci scade nivelul de anticorpi din organism, însă nu există un prag clar care să ne spună exact de la ce nivel o persoană nu mai este suficient protejată. „Determinarea de anticorpi în momentul de față este mai degrabă utilă pentru evaluarea seroprevalenței la nivel populațional, pentru a vedea care este nivelul de seroconversie la cei vaccinați, dar nu pentru a vedea care este decizia individuală dacă trebuie sau nu să facem o doză booster”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la Conferința „Informat și vaccinat”, organizată vineri de Universitatea din București pe tema vaccinării.

„Determinarea anticorpilor se face prin metode calitative sau metode semicantitative. Metodele nu sunt încă standardizate și rezultatele nu pot fi încă comparabile la acest moment, de asemenea nu știm un nivel, un prag al anticorpilor de la care persoana este sigur protejată și nu are nevoie să-și facă booster sau de la care persoana nu mai are nivel crescut de protecție și atunci ar trebui să facă booster. Ceea ce determinăm prin metode obișnuite sunt anticorpii totali, de legare, nu sunt anticorpii neutralizanți. O proporție crescută din anticorpii de legare sunt, de fapt, anticorpi neutralizanți, într-adevăr.

Avem în momentul de față din ce în ce mai multe date care ne arată că, într-adevăr, cu cât nivelul de anticorpi este mai ridicat, cu atât protecția este mai bună, dar nu știm acea valoare prag. Pentru alte boli infecțioase cum este hepatita B știm că un anumit nivel al anticorpilor de peste 10 unități, ideal peste 100 de unități, se asociază cu o protecție foarte bună. Pentru SARS-CoV-2 încă nu avem acel nivel definit. Determinarea de anticorpi în momentul de față este mai degrabă utilă pentru evaluarea seroprevalenței la nivel populațional, pentru a vedea care este nivelul de seroconversie la cei vaccinați, dar nu pentru a vedea care este decizia individuală dacă trebuie sau nu să facem o doză booster”, a spus Valeriu Gheorghiță.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anul școlar nu trebuie înghețat, examenele școlare nu trebuie amânate și numărul minim de note trebuie anulat – măsurile propuse de Consiliul Național al Elevilor pentru recuperarea cursurilor suspendate de coronavirus

Consiliul Național al Elevilor propune 5 măsuri de recuperare a cursurilor suspendate din cauza crizei provocate de Coronavirus, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor susțin că anul școlar…
Vezi articolul

SURSE Gigel Paraschiv – propunerea înaintată de PSD premierului Nicolae Ciucă pentru a prelua funcția de ministru al Educației, după demisia lui Cîmpeanu / Paraschiv este un apropiat al lui Cîmpeanu și al lui Costoiu, iar schimbarea ministrului ar fi una de formă

Gigel Paraschiv, protejatul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, a fost propus de liderul PSD Marcel Ciolacu să preia funcția de ministru al Educației, poziție vacantată prin demisie de Sorin…
Vezi articolul

Poliția britanică avertizează că influenceri precum Andrew Tate propagă printre băieți misoginismul extrem într-un mod „terifiant” și îi radicalizează pe tineri, la fel cum teroriștii atrag adepți online. Frații Tate au fost trimiși în judecată în România pentru viol și trafic de persoane

Poliția britanică avertizează că influenceri online precum Andrew Tate radicalizează băieții în direcția misoginiei extreme într-un mod „terifiant”, transmite BBC. Maggie Blyth, ofițer superior de poliție, a declarat că tinerii…
Vezi articolul