Cardurile pentru profesori, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei în această lună, vor fi distribuite din 10 octombrie prin poștă, spune ministrul Adrian Câciu

38.905 vizualizări
Foto: © Katalinks | Dreamstime.com
Cardurile profesorilor, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei, vor fi distribuite în perioada 10-20 octombrie, prin poștă, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene. Marți, acesta a anunțat că primele de carieră didactică de 1.500 de lei vor ajunge la profesori între 20 și 27 octombrie.

„Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare. Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”, a spus Adrian Câciu.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Personalul nedidactic

Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Foto: © Katalinks | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ce își pot cumpăra profesorii cu primele de carieră didactică de 1.500 de lei: de la cărți de specialitate și până la echipamente IT
Primele de carieră didactică de 1500 de lei vor ajunge la profesori între 20 și 27 octombrie, a anunțat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene
OFICIAL Listele profesorilor care iau prime de 1.500 de lei vor fi realizate de inspectoratele școlare până pe 15 iulie, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern / Cei care intră în sistem, în urma concursului de Titularizare 2023, nu beneficiază de prime anul acesta
Școlile vor transmite inspectoratelor școlare, până pe 15 iulie, datele profesorilor pentru primele de carieră didactică de 1.500 de lei. Datele pot fi extrase din EduSal, recomandă Ministerul Educației
DOCUMENT Ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori și ce vor putea cumpăra aceștia cu cardurile pe care vor intra 1.500 de lei în fiecare toamnă, timp de 3 ani, dacă acceptă oferta Guvernului – proiect de OUG / Personalul nedidactic ar primi 500 de lei pe an pentru „nevoi didactice individuale”
Profesorii care predau în mai multe școli vor fi trecuți în lista pentru prima didactică de către o singură unitate de învățământ, anunță inspectoratele școlare
Profesorii nu trebuie să completeze nicio cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală. Ministerul Educației urmează să emită o adresă către școli

22 comments
  1. Buna ziua, am primit ieri minunatul card. Momentan este inutilizabil, are sold 0000 lei la data de 02.11.2023. Polemici, dezbateri….nimic clar si concret, toate deciziile in tara asta se fac/iau in pripa de niste oameni nepregatiti dar plini de importanta functiei. Pot sa donez acesti bani pentru educatia conducatoriilor nostri?? Multumesc.

  2. Daca din aceasta mizerie de ,,prima” nu ti poti cumpăra nici măcar un amarat de telefon, atunci nu vom mai utiliza nici noi telefoanele personale in scopul școlii…logic! Cand mizeriile de parlamentari vor justifica fiecare bănuț public, atunci sa ceara si profesorilor ptr 3 lei justificari ( facturi, bonuri, etc)…Ai drecu penali orddinari …ptr 1500 de lei, cand ei fura cu milioanele de euro… Chiar nu le o fi rusine?👎👎👎👎👎👎👎

  3. Va dati seama ce au negociat mizerabilii de sindicalisti ? O prima de 1500 de ron care se intoarce la mafia din invatamant prin plata de cursuri, plata de ECTS, plata de manuale facute prin programe coordonate de tovarasii de sindicat. Ii doare la basca cu veniturile lor lunare de 6000-7000 de euro de faptul ca o mare masa de profesori au ramas 2 luni cu salariul injumatatit. Puteau sa sprijine, pe cei ce au facut greva cu o suma cat de mica, cat isi permite sindicatul. Dar nu, ei ai trimis o instintare ca cei ce fac greva sunt suspendati! Ei ai negociat aceasta suma care in mare parte se va intoarce tot la ei. Nimic nu se va schimba in invatamant pana cand nu dati jos gunoaiele alea de lideri de sindicat jos, care din punctul meu de vedere sunt penali, mincinosi, in cardasie cu guvernul, au mintit si au furat din banii publici si ei intr-o socitate normala erau demult in puscarie. Jos liderii de sindicat, bagati, nu la puscarie, ci la parnaie, reasezat sindicatul pe baze noi nu de penalii care conduc de peste 20 de ani.
    https://www.google.com/amp/s/click.ro/amp/actualitate/ce-avere-are-un-lider-de-sindicat-din-educatie-2272449.html?bshm=rime/2

  4. Daca am desfasurat activitate scolara incepand din luna IANUARIE 2023 – mai primesc aceasta prima? E tot in anul scolar 2022/2023…

  5. Bună ziua,
    Sunt profesor de educație fizica.Pot sa-mi achiziționez din acești bani echipamentul sportiv personal(pantofi sport,trening,tricouri) fără de care nu pot preda?Va mulțumesc!

  6. E bine să vină în școlile unde funcționăm, ISJ-urile au listele cu cadrele didactice pentru care s-a făcut solicitarea și treaba va funcționa mai bine!
    Într-o localitate sunt 2-3 oficii poștale, iar scoli si licee 10 – 20, se îngreunează munca poștașului!
    Și dacă poștașul trece și nu mă găsește, probabil nu l pune în cutie…, ce i de făcut?!
    Gândiți – vă mai bine, deoarece apar și chestiile alea pentru : lemne, gaz și curent, tot la poștă și vă fi un haos!

    1. Vor veni la Oficiul postal unde sunteți arondat/a . De ce sa îngreunam secretariatele școlilor care și asa dau burse și bani ptr . CES și altele .

  7. Sunt cadru didactic, pot refuza aceste “prime”? sunt impozabile? Sunt aproape de pensie si nu ma intereseaza nici birocratia creeata de ele si nici sa cumpar ce nu-mi trebuie si nici cursurile alea unde pierd timpul. Nu mai am nervii sa completez formulare si declaratii pe proprie raspundere si sa justific achizitia de chestii care mie nu-mi trebuiesc. Sa le dea celor tineri la inceput de cariera ca aia poate au nevoie.

    Mi-ar fi fost utila prima asta daca puteam plati intretinerea gazul transportul sau sa-mi iau mancare medicamente sa-mi zugravesc casa.

    Si inca ceva, se intelege ca si femeile de serviciu ar primi aceasta prima si ar trebui s-o foloseasca ptr cursuri? deci cursuri ptr femei de serviciu? cum sa optimizeze mopul haznaua si matura sau ce?

    1. Există cursuri obligatorii (și periodice) de igienă pe care personalul nedidactic e forțat să le facă. Nu e nicio surpriză, și nu e de ieri, de alaltăieri. Le făceau pe banii proprii. Nici nu știu dacă 500 de lei acoperă prețul, chiar o să le întreb dacă ajunge suma asta.

      La fel cum noi suntem obligați să facem cursuri – pe bani – pentru 90 ECTS la fiecare 5 ani. Nici asta de ieri-alaltăieri, ci din 2011. Iar noua lege păstrează aberația asta – pe banii tăi, din salariul tău, plătești cursuri (multe fără substanță, dar agreate de ME și cadorisite cu ECTS cele necesare) ca să nu pierzi în cazul evaluărilor și/sau când apare nevoia de mobilitate în sistem.

      Și da, toate primele astea necerute de nimeni intră în categoria veniturilor și se impozitează. La fel ca voucherele de vacanță. Le vrei sau nu, ele oricum sunt trimise și impozitate, și apoi e treaba ta dacă le folosești sau nu. Sunt vaci de muls pentru niște abonați la programe plătite din bani publici, nu sunt trimise de dragul profesorilor, să fie bine înțeles.

      Acum mă apucă și curiozitatea – să zicem că vrei să-ți iei un telefon mai performant din ”prima” asta, ca să poți accesa toate aplicațiile necesare, inclusiv mereu-actualizatul whatsapp (telefonul meu are 6 ani și deja nu mai ține pasul, e depășit). Care magazine – fizice sau online – acceptă plata cu ”prima” ministerului?!

  8. Carduri noi?? 😶Alta cheltuiala pt alte carduri??🤔
    … si de ce se aduc prin posta?? Pt ce mai cheltuiesc guvernantii atatia bani si pe “transportarea” acestor noi carduri?!
    Iata inca o “inginerie” de consumat banii publici aiurea!

    1. Sigur, Alma. Dupa tine programarea concediilor e orientativa (nu-i asa, dar probabil n-ai vrut sa iesi din linia partidului), dupa tine ce mi-e octombrie (promis! 🤣, fraier cine crede), ce mi-e decembrie…etc…Tu si al tau partid de principii, de corectitudine, de cuvant dat si tinut ati auzit? Ia zi, orientativ!
      Si pana la urma e normal pentru un om normal sa se revolte cand vede, a nu stiu cata oara, ca e luat de papagal. N-a cerut nimeni rahatul asta de prima, ei l-au promis asa cum promit toti. Si acum tu ce-ai vrea, sa punem botul la propaganda de partid? Ca asta faci pe aici. Las-o mai jos ca măcăne!

    2. …nicio “dilema,” nimic nou.
      Totul din acea directie se “bazeaza” pe amanari, ca si cresterile de salarii promise de prin 2018 si “amanate” sine die …

      Putem amana si sa respiram🤔 (da??) si atunci profesorii pot amana sa-si tina orele.😍

    3. Pentru ca poti lua de pe ei o imprimanta, un laptop, cartuse, boxe, hartie xerox si unora dintre noi le trebuie acum, nu peste doua luni. Unora dintre noi le-au cedat din cele enumerate si nu avem cu ce ne face profesia. Unora dintre noi le trebuie ACUM, pentru ca e inceput de an, cand ai mai mare nevoie de hartie, imprimanta etc. Cat despre curaurile lor tampite…sa si le bage un’ nu ajunge soarele. Pana ajung la nevoia de cursuri, ma roade mai tare aici si acum. Iar aici si acum inseamna inceputul anului scolar.

  9. Carduri pentru ajutoare, carduri pentru voucere, carduri pentru rechizite… Oare de ce atâtea carduri? Să ne mai întrebam cine e hoțul cel mare? A cui este afacerea cu carduri și care este motivul pentru care acești “bani virtuali” nu se virează direct pe cardurile existente deja?

    1. Chiar asa!

      Un card pt vacanta, unul pt salariu, altul pt “prima de …”
      Cate carduri trebuie sa foloseasca o singura persoana?!
      Cred ca ar fi trebuit ca toate aceste sume sa intre direct pe cardul deschis pt salariu al fiecarui beneficiar.

  10. Cu alte cuvinte: vedeti cardurile si abia peste o luna sau cand ne mai gandim vedeti si banii. Drumul de la posta pana la bani dureaza 1 luna jumate drumul posta-beneficiar si inca 1 luna cel putin de la beneficiar-incarcare. Pe probate si verificate prin Callcenter Posta Romana si emitent de carduri sociale…Deci ..pe la anul aveti banii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Peste 700 de elevi din București sunt încă în vacanță și încep anul școlar pe 19 septembrie, după ce Inspectoratul Școlar București a respins cererea Școlii Gimnaziale nr. 28, la care învață, de a face ore online / Clădirea e în renovare, iar profesorii vin la serviciu și stau în sala de sport

Toți elevii școlii Gimnaziale nr. 28 din București au vacanță prelungită, cu aprobarea Inspectoratului Școlar General, pentru că lucrările de reabilitare și renovare de peste vară nu au fost gata…
Vezi articolul

Noul regulament de organizare pentru Centrele județene de resurse și asistență educaţională, CJRAE: Numărul de elevi care revine unui consilier școlar, profesor de sprijin, profesor-logoped, trei departamente noi și mai mulți consilieri școlari prin transformarea unor posturi – proiect

Ministerul Educației a lansat în consultare publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a centrelor județene/al municipiului București de resurse și asistență, CJRAE/CMBRAE. Printre noutăți se…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis: Legile și normele de aplicare pentru implementarea proiectului România educată trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate

Mesaj în apărarea proiectului România educată, dat de președintele Klaus Iohannis duminică, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, ediția a X-a, din localitatea Criț, județul Brașov. Șeful Statului a subliniat faptul că…
Vezi articolul

VIDEO Vacanța de două săptămâni începe pe 23 octombrie, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări pe modificarea structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată / Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate

„Vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu…
Vezi articolul