Cardurile pentru prima de carieră profesională din Bihor și Prahova au început să fie livrate abia pe 18 ianuarie, anunță Poșta Română, fără să precizeze motivul întârzierii / Cardurile ar fi trebuit să poată fi folosite în octombrie anul trecut

2.640 de vizualizări
Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com
Livrarea cardurilor pentru prima de carieră profesională, în valoare de 500 de lei, din județele Bihor și Prahova a început abia pe 18 ianuarie, anunță Poșta Română într-un răspuns pentru Edupedu.ro. Amintim, potrivit unei statistici a Poștei Române din data de 8 ianuarie în județul Bihor nu fuseseră livrate deloc cardurile pentru personalul nedidactic, iar în Prahova doar 20% , fără să precizeze motivul întârzierii.

Livrarea cardurilor pentru prima de carieră profesională, în valoare de 500 de lei, a început în urmă cu 3 zile lucrătoare, pe 18 ianuarie, anunță Poșta Română, într-un răspuns trimis abia pe marți pe 23 ianuarie, la solicitarea Edupedu.ro.

“În ceea ce privește județul Bihor, livrarea cardurilor pentru personalul nedidactic a început din data de 18.01.2024. Referitor la județul Prahova, cardurile sunt în curs de livrare, fiind deja spre finalizare.

Poşta Română, așa cum a demonstrat până acum, inclusiv în ceea ce privește și distribuirea cardurilor pentru acordarea primei de carieră didactică, depune toate eforturile necesare pentru livrarea în cel mai scurt timp posibil”, scrie în răspunsul primit de la Poșta Română.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – (1) Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

(1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.

(1^2) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.

(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”

Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, neexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de aceste carduri.

Lista magazinelor care acceptă cardurile pentru prima de carieră profesională, în valoare de 500 de lei poate fi consultată aici. Printre categoriile de comercianți din listă se află librării, hoteluri și pensiuni, farmacii, magazine care vând jucării, îmbrăcăminte, încălțăminte, bijuterii, cosmetice și articole sportive sau pentru casă și gradină.

Informații de context

Edupedu.ro a cerut în data de 11 ianuarie, mai multe informații de la Poșta Română, legate de motivul întârzierii distribuirii acestor carduri în cele două județe, dar nu am primit răspuns.

Poșta Română ne-a trimis răspuns după ce în data de 8 ianuarie instituția a transmis că niciun card pentru prima de carieră profesională, de 500 de lei, nu a fost încă dat angajaților din școlile din Bihor, iar în județul Prahova rata de distribuție era de 22%.  

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023, personalul nedidactic care a fost în activitate în anul școlar 2022-2023 ar fi trebuit să primească în luna octombrie prima de carieră profesională de 500 de lei. 

Amintim, în decembrie că circa 10% din cardurile de carieră profesională pentru personalul administrativ din școli, încă nu fuseseră fost încărcate.

Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Niciun card pentru prima de carieră profesională, de 500 de lei, nu a fost încă dat angajaților din școlile din Bihor, arată datele de la Poșta Română, care asigură livrarea / În niciun județ cardurile nu au fost distribuite în totalitate, deși legea prevedea că în octombrie oamenii vor avea primele

Circa 10% din cardurile de carieră profesională, de 500 de lei, pentru personalul administrativ din școli, încă nu au fost încărcate / Banii ar fi trebuit primiți în luna octombrie, potrivit legii

Lista magazinelor care acceptă cardurile de carieră profesională de 500 de lei și documentele pe care personalul administrativ trebuie sa le depună pentru justificarea cheltuielilor
Cardurile de carieră profesională de 500 lei, pentru personalul nedidactic, ar putea fi încărcate până la sfârșitul acestei săptămâni, susțin reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene
UPDATE Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG a fost adoptat în ședinta de Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților Iași critică Ministerul Educaţiei şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România pentru că ar fi lăsat studenţii fără bani pentru reducerile la transportul local în comun la începutul acestui an universitar / În același timp îndeamnă studenții să păstreze abonamentele și biletele achiziționate la preț întreg, pentru decontare ulterioară

Critici vehemente la adresa noului sistem de alocare a reducerilor pentru studenți la transportul local, din partea LS Iași. Într-un comunicat de presă reprezentanții Ligii Studenților acuză Ministerul Educației, pe…
Vezi articolul

Universitățile românești, care de acum au responsabilitatea să verifice doctoratele, nu au raportat în doi ani niciun caz identificat de plagiat pentru 73.000 de teze scrise între 1990-2016 – oficiali din Ministerul Educației

Universitățile capătă, prin noua Lege 199/2023, rolul central în verificarea suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat pe care ele le acordă, o schimbare substanțială comparativ cu situația de până…
Vezi articolul