Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, cu care părinții pot cumpăra rechizite și haine, au început să fie încărcate

327 de vizualizări
Foto: © Sukanya Tungsub | Dreamstime.com
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe, anunță părinți prin mesaje primite de Edupedu.ro. Printre județele unde au intrat banii pe cardurile se află Dâmbovița, Sălaj, Botoșani, Sibiu, Neamț, Iași, Bacău sau Vrancea. Amintim, Edupedu.ro a scris că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunțase că vor fi încărcate de luni cardurile educaționale pentru elevii defavorizați de clasele primare și gimnaziu dar și preșcolari. 

Mai mulți părinți ne-au transmis că au început să intre cei 500 de lei pe cardurile educaționale, bani pe care preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați îi primesc dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.

Printre județele în care s-au încărcat carduri sunt Dâmbovița, Sălaj, Botoșani, Sibiu, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea, potrivit mesajelor.

Amintim, părinții care au depus cereri pentru anul acesta școlar 2024-2025 și care nu aveau carduri le vor primi “în perioada următoare”, anunța Ministerul Investițiilor săptămâna trecută.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Informații de context

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.  

Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, prin oug nr 83/ 2023 pot face cerere pe tot parcursul anului școlar. 

Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sau cardurile. După depunerea cererilor până în 23 octombrie, și trimiterea datelor până în 1 noiembrie către MIPE, procedura este una anevoioasă. Trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările.

Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.

Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, în 2023-2024, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like