Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, cu care părinții pot cumpăra rechizite și haine, au început să fie încărcate

27.352 de vizualizări
Foto: © Sukanya Tungsub | Dreamstime.com
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe, anunță părinți prin mesaje primite de Edupedu.ro. Printre județele unde au intrat banii pe cardurile se află Dâmbovița, Sălaj, Botoșani, Sibiu, Neamț, Iași, Bacău sau Vrancea. Amintim, Edupedu.ro a scris că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunțase că vor fi încărcate de luni cardurile educaționale pentru elevii defavorizați de clasele primare și gimnaziu dar și preșcolari. 

Mai mulți părinți ne-au transmis că au început să intre cei 500 de lei pe cardurile educaționale, bani pe care preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați îi primesc dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.

Printre județele în care s-au încărcat carduri sunt Dâmbovița, Sălaj, Botoșani, Sibiu, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea, potrivit mesajelor.

Amintim, părinții care au depus cereri pentru anul acesta școlar 2024-2025 și care nu aveau carduri le vor primi “în perioada următoare”, anunța Ministerul Investițiilor săptămâna trecută.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Informații de context

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.  

Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, prin oug nr 83/ 2023 pot face cerere pe tot parcursul anului școlar. 

Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sau cardurile. După depunerea cererilor până în 23 octombrie, și trimiterea datelor până în 1 noiembrie către MIPE, procedura este una anevoioasă. Trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările.

Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.

Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, în 2023-2024, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.


30 comments
  1. Am o întrebare, am primit noul card de 500 de lei in urma cu exact o săptămână și am cumpărat cu 20 de lei, tot nu ma anunță și scrie ca este,, nu pe” este posibil asa ceva?

    1. Buna seara am primit cardul de rechizite dar nu este ancarcat! Acum am primit card alb prin Noiembrie la scoala mi-a spus an Decembrie an 10 trebuie sa fie ancarcat din Bihor deranjez

  2. mai nici respect nu aveti fata de oameni sa dati un raspuns unde sunt banii dupa cardurile ce leam primit anul asta

  3. Buna ziua!Anul acesta am facut prima data dosarul pentru cardul educational,daca la cei care le au deja banii au intrat,nou cand ne vor fi date?Va multumesc

  4. nici la.mine nu sau incarcat fiind eligibili copii la uni copii din clasa lor sa incarcat și la noi nu care e motivul sau când se vor incarca?

  5. nustiu ce sa spun dar nu sau încărcat la toată lumea la noi în Reșița sunt câțiva părinți care confirmă încarcarea și cu restul ce se întâmplă nu-i corect ce se face în tara asta eu una am cardurile de anul trecut cele albe și nu sau încărcat.

  6. buna ziua mă numesc Florea Petronela și am șapte copiii doi mici acasă și cinci la școală eu de ce nu am primit cardurile de Educație scolar pentru ei că eu trăiesc din alocație și din bursa cu ei alți au mașini pământ și multe altele și eu abea mă descurc concubinul meu este la pușcărie și mă descurc fff greu am și eu dreptul la carduri

  7. Asa ați făcut și anul trecut am făcut dosare pt 6 copii și nu mia venit nici măcar pt 1 copil și fiind eligibili ca nu avem nici un venit.presimt ca și anul asta fac la fel.vai de ei de nenorociți.nu-i corect alți copii ia a doua oara și alți nu ia de fel.rusine

  8. Dar cei ce au făcut anul trecut acte și nu le-au primit cu tot că aveau dreptul că noi părinții nu lucrăm trăim din ajutorul social și din alocația copiilor.

  9. O inițiativă utilă pentru părinți, dar ar fi fost bine să existe mai multe detalii despre criteriile de acordare și despre controlul cheltuirii banilor.

  10. buna ziua am o întrebare care perioada următoare că așa ați spus și anul trecut și am făcut acte și copii mei sunt eligibili pt că niciun părinte nu are servici cum se calculează??adică copii care nu au venituri părinți nu au dreptul

    1. eu am avut anul trecut card tichet, dar lam pierdut și am făcut în septembrie cerere când mi se va emite card tichet și dacă pot sa îl folosesc pentru rechizite școlar și haine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cererea pentru înscrierea creșelor în Registrul național al furnizorilor acreditați. Lista documentelor care trebuie anexate, inclusiv declarația de la notar că sunt îndeplinite standardele de calitate

Înscrierea creșelor în Registrul național al furnizorilor de educație timpurie antepreșcolară autorizați să funcționeze provizoriu și în Registrul național al furnizorilor de educație timpurie antepreșcolară acreditați se face după ce…
Vezi articolul

Pentru 2023, costul standard per elev crește cu 7% față de anul acesta, echivalentul creșterii salariilor angajaților din Educație, potrivit unor proiecte de hotărâre de Guvern. O noutate este finanțarea școlilor și grădinițelor autorizate, înființate de universități

Valoarea costului standard per antepreşcolar/ preşcolar/ elev ce vizează cheltuielile pentru salariile angajaților din Învățământ, în anul 2023, este de 6.834 lei, potrivit unor proiecte de Hotărâre de Guvern puse în…
Vezi articolul

Lăsați profesorii să fie profesori - campanie Edupedu.ro pentru debirocratizarea muncii cadrului didactic

Învățătorii sunt îngropați în hârtii, proceduri, comitete și comisii impuse și inventate de Ministerul Educației, inspectoratul școlar și direcțiunea școlii: 60% din activitatea unui profesor pentru învățământul primar este marcată de sarcini birocratice

Un învățător a cărui identitate am ales să o protejăm, cu o activitate la catedră de peste 20 de ani, a explicat pentru Edupedu.ro ce sarcini are de îndeplinit un…
Vezi articolul