Cardurile educaționale de 500 de lei au început să fie încărcate

17.012 vizualizări
Foto: Colaj Edupedu.ro
Vineri a început alimentarea cardurilor educaționale de 500 de lei, după ce ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a spus pentru Edupedu.ro că tichetele educaționale vor fi alimentate astăzi. Cititorii Edupedu.ro ne-au transmis că în jurul orei 13 unele carduri au fost încărcate. În total sunt circa 485 de mii de carduri validate ce vor fi încărcate vineri. Lista beneficiarilor se actualizează lunar de către școli, atunci când situația o impune. Între timp, STS continuă să verifice datele pentru alte peste 100 de mii de persoane care au depus dosare dar care încă nu au fost validate pentru a primi cardurile.

Cititorii Edupedu.ro ne-au transmis că unele carduri educaționale au fost deja încărcate, vineri, în jurul prânzului. Amintim, ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu a spus pentru Edupedu.ro azi că tichetele educaționale în valoare de 500 de lei vor fi încărcate începând de vineri, 26 ianuarie. “De azi (n. red vineri) începe încărcarea cardurilor educaționale, care sunt în posesia beneficiarilor și voi monitoriza cu atenție ca săptămâna viitoare să închidem încărcarea pentru cardurile validate”, a spus ministrul.

Sunt 485 de mii de carduri validate și care pot fi încărcate dacă au fost ridicate de părinți de la școală. Sunt două firme care au emis cardurile. Ambele au început să le alimenteze vineri.

Foto: Edupedu.ro
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Vezi aici lista magazinelor unde pot fi folosite tichetele pentru rechizite și îmbrăcăminte, pe fiecare județ

Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

STS continuă să verifice datele pentru alte peste 100 de mii de persoane care au depus dosare.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Vezi aici procedura de distribuire a cardurilor.

Informații de context

Cardurile ar fi trebuit să fie livrate și încărcate din luna octombrie, dar au început să fie distribuite părinților începând cu data de 8 ianuarie. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, acestea ar fi trebuit să fie încărcate în cel mult 2 zile lucrătoare însă ordinul comun cu procedura a fost publicat abia pe 10 ianuarie în Monitorul Oficial.

Chiar și așa, cardurile tot nu au fost încărcate la timp, după cum ne-au semnalat zeci de părinți din toată țara. Secretarul general adjunct din Ministerul Educației, Sorin Decă, declara pentru Edupedu.ro, în data de 18 ianuarie: „Cu siguranță, săptămâna viitoare, cel puțin o mare parte dintre tichetele educaționale se va încărca” (n. red. oficialul făcea referire la săptămâna 22-26 ianuarie).

Edupedu.ro a scris despre întârzierile nenumărate anunțate de autorități luni de zile fără ca vreo instituție implicată să își asume vreo responsabilitate pentru faptul că banii nu au ajuns la copii după luni de zile. Încă din decembrie, tichetele ar trebuit să ajungă la beneficiari, după ce STS susținea că listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele.

Citește și:
Tichetele educaționale de 500 de lei vor fi încărcate începând de vineri, 26 ianuarie, spune Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu
Când se încarcă tichetele educaționale de 500 lei? Săptămâna viitoare, spune Sorin Decă, Ministerul Educației
DOCUMENT Regulile de distribuire a tichetelor educaționale de 500 de lei, aprobate de Ministerul Educației. Școlile au termen 5 zile să le dea părinților / Model de proces verbal predare-primire

10 comments
  1. dece nu mi-a fost încarcat nici acum cardul cu cei 500 lei am verificat azi 23 februarie și nu-i încarcat și culmea că secretara de la școală mia credit cenepeul

  2. Am 2 copii in plasament, pentru unul s-a aprobat iar pentru celălalt nu. Dar nici acum nu am primit cardul.. De ce?

  3. buna ziua,cui ne putem adresa daca nici pana azi ,9 februarie 2024 cardul nu este incarcat? L-am primit de 3 saptamani .Multumesc

  4. Eu am 4 copii toți la școală dar nu am primit cardul pentru nici unul dintre ei.De la școală mi sa zis ca vin într-o a doua tranșă. Dar există o a doua tranșă sau nu mai vin deloc cardurile?

  5. Dacă un copil eligibil nu a făcut cerere încă, mai poate sa beneficieze de acest tichet? Am citit ca lista beneficiarilor se reactualizeaza ori de câte ori, situația o impune… Exista o lege unde sa fie specificat acest aspect? Mulțumesc!

    1. pe noi aici nu ne baga nimeni in seama și nu se răspunde vad la întrebări
      și Io sunt în aceași situație am 4 copii am făcut actele din septembrie suntem în iunie se termina școala și nam primit nimic.
      Secretara scolii zice că sunt eligibilă sa le primesc se termina școala și nu primesc nimic unde este dreptul copiilor noștri?
      de ce nu se răspunde când sunt întrebați?
      se fac că nu mai știu nimic și gata dosarele noastre sunt aruncate la coșul de gunoi și găsesc motive după sa le fie rușine.

  6. Sint din Neamț Gircina Almasului nr 70, am Nepotica în Plasament Tutelar Avind Statut de Orfana și de cind au început sa acorde TICHETELE EDUCATIONALE a beneficiat de 3 ori anterior, ACUM Cum de nu Poate Acorda? Este în CL. a 6.a în Gircina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Învățământul profesional, obligatoriu pentru elevii care dau Evaluarea Națională anul acesta și nu obțin media de admitere 5. Comisia de Dialog Social a avizat propunerea Ministerului Educației

Elevii care intră anul acesta clasa a VIII-a, susțin Evaluarea Națională 2020 și nu obțin media 5 ar urma să fie obligați să meargă la învățământul profesional. Propunerea aparține Ministerului…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea și George Maior. Demisia vine în urma unui scandal cu Remus Pricopie, președinte ASSN și rector SNSPA

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat într-un interviu publicat astăzi pe dcnews.ro că a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de fostul ministru de Interne Gabriel…
Vezi articolul