Ieri, Ministerul Educației a anunțat că lista magazinelor pentru prima didactică, pe fiecare județ, a fost actualizată. De menționat că lista cuprinde și farmacii, hoteluri, pensiuni, magazine de bijuterii, supermarketuri, în condițiile în care prima pentru profesori „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare”, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023.
Profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 ar fi trebuit să primească în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei, conform ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023. Cu toate acestea, cititorii Edupedu.ro au semnalat că sunt cazuri în care nici joi, 2 noiembrie, nu le erau alimentate cardurile.
Lista actualizată cuprinde următoarele:
- 840 librării;
- 650 de magazine de electronice și electrocasnice;
- 15 furnizori de cursuri;
- 1.870 de farmacii;
- 15.400 magazine mixte;
- 2.340 de hoteluri/pensiuni;
- 1256 de magazine de îmbrăcăminte/încălțăminte;
- 340 de agenții de turism;
- 78 de magazine de cosmetice/parfumerie;
- 25 magazine de bijuterii și accesorii;
- 300 de supermarketuri;
- peste 100 de magazine cu articole sportive;
Lista actualizată poate fi consultată mai jos:
La finalul ședinței de Guvern din data de 12 iunie, Ligia Deca a explicat pe care vor putea profesorii să folosească banii, făcând referire la „cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învățământ”, fără vreo legătură cu unele magazine care se găsesc în lista actualizată săptămâna acesta:
„Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziția cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, în acest moment, putând fi folosiți pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate și alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învățământ. Prima se acordă într-o singură tranșă. Prima instanțiere este în luna octombrie a acestui an și sumele vor putea fi utilizate în anul școlar 2023-2024. Trebuie menționat că suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene”, a spus Ligia Deca.
Săptămâna trecută, pe 26 octombrie, Edupedu.ro a scris pe surse că profesorii nu ar putea să-și cumpere telefoane din prima didactică de 1.500 de lei. Miercuri, 25 octombrie, sindicatele din Educație au fost la Ministerul Educației și au discutat despre primele de carieră didactică și cele de carieră profesională, timp de 4 ore.
Tot la sfârșitul săptămânii trecute a ajuns în școli o listă cu ce ar putea profesorii să-și cumpere cu prima didactică de 1.500 de lei, fiind trecute și telefoane. Documentul conține cheltuielile eligibile și cum le pot justifica profesorii, potrivit surselor Edupedu.ro.
- Edupedu.ro a solicitat Ministerului Fondurilor Europene o explicație clara a ceea ce au voie și ce nu să-și achiziționeze cadrele didactice, inclusiv chestiunea cu telefoanele. Când vom primi răspunsul, îl vom publica.
De remarcat este detașarea de subiect a Ministerului Educației, care nu a făcut declarații pe subiect, ci a încercat să paseze toată responsabilitatea la Ministerul Fondurilor Europene. Tocmai pe 31 octombrie, Ministerul Educației a venit cu clarificări în privința celor mai multe întrebări adresate de cadrele didactice, deși ar fi trebuit ca aspectele acestea să fie lămurite din timp, nu în ultima zi din luna octombrie.
La întrebarea dacă există o listă finală a comercianților la care pot fi utilizate primele pentru carieră didactică și carieră profesională, răspunsul Ministerului a fost că nu va exista o listă finală, fiind actualizată permanent.
Pe 1 noiembrie, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat la Europa FM că rolul Ministerului Educației este limitat în a comunica baza de date:
Realizator: Sunteți mulțumit de felul în care e pusă în practică această prevedere cu prima didactică?
Marius Nistor: „Eu sunt nemulțumit de ce anume se transmite în spațiul public, ceea ce demonstrează încă o dată că, în loc să dăm informații corecte, preferăm să dăm așa-zise informații luate la prima mână, fără să analizăm acele normative în vigoare. De unde s-a tras concluzia că Ministerul Educației vine și limitează numărul de firme de la care pot fi achiziționate obiectele respective: IT, cursuri sau manuale, cărți de specialitate?
Dacă se citește cu cea mai mare atenție ordonanța 58, se constată că inițiatorul este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nu Ministerul Educației. Deci, cu alte cuvinte, cine pune în aplicare ordonanța în cauză este Ministerul Proiectelor Europene. Rolul Ministerului Educației este limitat în a comunica o bază de date, o bază de date a beneficiarilor acestor prime de carieră și de dezvoltare profesională și atât. (…)”
Profesorii pot propune comercianți pe lista de magazine pentru prima didactică, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației. Inițial, Ministerul Educației a transmis o adresă greșită de e-mailul la care profesorii pot să propună comercianți pe lista de magazine pentru prima didactică. La scurt timp, reprezentanții Ministerului Educației au transmis pentru Edupedu.ro că adresa de e-mail a fost reparată.
Cadrele didactice pot utiliza prima de carieră didactică pentru plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, conform unui comunicat al Ministerului Educației.
Ce sunt primele de carieră didactică
Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”
Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:
a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
b) cheltuieli pentru echipamente IT;
c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.
Informații de context
Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor. Conform unei informări care a ajuns de la Ministerul Educației la directorii școlilor, ar exista un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat, conform surselor Edupedu.ro.
Marile lanțuri de magazine, deocamdată cele de electronice și electrocasnice, au început să facă campanii de marketing pentru primele de carieră didactică. Unul dintre acestea, de exemplu, oferă mai multe exemple de produse pe care pot cadrele didactice să le cumpere, iar printre acestea se numără și frigidere.
Marți, 24 octombrie, sindicatele din Învățământ s-au întâlnit cu Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerului Educației. În informarea trimisă în teritoriu de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se arăta că banii vor fi virați după ce cardurile ajung în posesia profesorilor:
„Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor)”, conform informării.
Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.
Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene a transmis vineri, 20 octombrie, pentru Edupedu.ro că a început distribuirea și încărcarea cardurilor: „distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie.”
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.