Cardurile de carieră profesională de 500 lei, pentru personalul nedidactic, ar putea fi încărcate până la sfârșitul acestei săptămâni, susțin reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene

28.633 de vizualizări
Foto: © Sukanya Tungsub | Dreamstime.com
Cardurile de carieră profesională de 500 de lei, pentru personalul nedidactic din școli și grădinițe, ar urma să fie încărcate până la finalul acestei săptămâni, după cum au transmis pentru Edupedu.ro reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene. Potrivit ordonanței de urgență nr. 58/2023, acești bani ar fi trebuit primiți în luna octombrie a acestui an.

”Sperăm ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, noi să încărcăm toate cardurile cu prima de carieră profesională”, au declarat pentru Edupedu.ro reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

  • Personalul administrativ înseamnă paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii și personalul nedidactic care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei, respectiv 500 de lei. Cu toate acestea, prevederea din OUG nr. 58/2023 este încălcată, deoarece personalul nedidactic nu a primit încă cei 500 de lei, deși suntem deja la mijlocul lunii noiembrie.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 2023 a fost modificată prin înlocuirea structurii „personal nedidactic” cu „personal administrativ”. În nota de fundamentare apare că „neadoptarea adoptării acului normativ va genera consecințe negative care pot declanșa stări conflictuale și tensionate la nivelul personalului administrativ din sistemul de învățământ de stat preuniversitar și universitar.”

Într-o listă cu întrebări și răspunsuri, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că suma de 500 de lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli: „autoritatea contractantă confirmă faptul că întreaga sumă de 500 lei poate fi folosită pentru o singură categorie de cheltuieli, nexistând condiționarea urmării unui curs de pregătire profesională.”

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de aceste carduri. Este vorba de angajații care s-au aflat în activitate în anul școlar 2022-2023:

„Numărul maxim estimat de suporturi electronice pentru acordarea unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învăţământul de stat este aproximativ 100.000 bucăți, pentru o perioada de 4 ani în limita fondurilor disponibile cu această destinație, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile, din care maxim 64.000 bucăți pentru personalul aflat in activitate in anul 2022-2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024”, se arată în document.

Valoarea totală estimată a achiziției este de 30.000 lei, fără TVA și a fost stabilită pentru un număr de maximum 100.000 de carduri, potrivit MIPE.

Pentru prima de carieră profesională, cheltuielile vor fi justificate prin prezentarea următoarelor documente:

Foto: Ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene nr. 3.956 din 18 octombrie 2023

Răspunsurile Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene pot fi consultate mai jos:

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – (1) Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

(1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.

(1^2) Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și va putea fi utilizată în anul școlar 2023-2024.

(2) Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educație și Ocupare și pentru următorii ani școlari/universitari, în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.”

Informații de context

Marți, 24 octombrie, sindicatele din Învățământ s-au întâlnit cu Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerului Educației. În informarea trimisă în teritoriu de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se arăta că banii vor fi virați după ce cardurile ajung în posesia angajaților:

Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor)”, conform informării.

Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene a transmis vineri, 20 octombrie, pentru Edupedu.ro că a început distribuirea și încărcarea cardurilor: „distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie.”

Edupedu.ro a scris că modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

Foto: © Sukanya Tungsub | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
UPDATE Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG a fost adoptat în ședinta de Guvern

8 comments
  1. Azi 20.05.2024 , nu am primit nici măcar cardul de cariera profesionala, pe motiv că nu au fot primite fondurile pentru alimentarea lor.
    Cât să mai așteptăm ??

  2. Suntem in luna februarie 2024 si inca nu sunt alimentate cardurile pentru personalul administrativ de 500 lei ! Cand vor fi incarcate cardurile cu cei 500 lei ?

  3. Cei 500 lei nu au fost încărcați pe cardurile primite, nici până în prezent, data de 8 decembrie 2023! Oare de ce? Poate luați, voi cei din minister, ceva dobânzi de la bancă?!
    Halal.. sunteți în afara legilor!

  4. buna ziua ,la scoala 24 din sectorul 2 bucuresti inca nu au intrat bursele sociale oare dece peste tot sa dat nu mai in bucuresti nu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare BAC 2023. Rezolvările la Limba română / Profesoara Genoveva Cerchez: Întrebările de la subiectul I au fost clare și simple, nu ar fi trebuit să pună pe nimeni în dificultate

Subiectele primite de elevii de clasa a XII-a luni, la simularea probei scrise de Limba și literatura română, au fost rezolvate de profesoara Genoveva Cerchez pentru Edupedu.ro. Cadrul didactic apreciază…
Vezi articolul

Proaspăt profilată drept candidată pentru președinția SUA, Kamala Harris a obținut sprijinul sindicatelor din educație, după o întâlnire cu sute de profesori în a treia zi de pre-campanie. Nu a anunțat măsuri majore pe care le-ar plănui pentru școli, dar a deplâns salariile mici din sistem

În discursul pe care l-a ținut joi, 25 iulie, în fața Federației Americane a Profesorilor din Houston, Texas, vicepreședinta și candidata la alegerile prezidențiale Kamala Harris le-a mulțumit profesorilor pentru…
Vezi articolul

BREAKING After school-urile și creșele rămân deschise, anunță premierul. Ludovic Orban: Grădinițele și școlile se închid pentru 30 de zile. În clasele I-IV e un pic mai complicat, dar se vor face “niște recapitulative” când se va reveni în clase

Toate grădinițele și școlile din România vor fi închise de luni, indiferent de incidența cazurilor de coronavirus din localitate, a anunțat premierul Ludovic Orban. “Practic, nu vor fi afectate creșele…
Vezi articolul

Pentru grădinițe și creșe, toaletele sunt comune pentru băieți și fete și nu au pereți despărțitori, potrivit normelor de igienă aprobate prin ordin al Ministerului Sănătății

Grupurile sanitare fără ziduri despărţitoare prezentate de primarul Craiovei pe Facebook au stârnit un val de reacţii din partea cetăţenilor, însă normele în vigoare nu prevăd pereți despărțitori și specifică…
Vezi articolul