Cardurile cu prima didactică de 1.500 de lei vor fi încărcate după ce ajung în posesia profesorilor, transmit sindicatele din Educație / Ministerul Educației va elabora un ghid pentru cheltuirea banilor și decontarea lor

16.600 de vizualizări
Sursa: Grup profesori Facebook
Cardurile cu prima didactică de 1.500 de lei vor fi încărcate după ce ajung în posesia profesorilor, după cum se arată într-o informare trimisă în teritoriu de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Marți, 24 octombrie, sindicatele din Învățământ s-au întâlnit cu Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerului Educației.

Referitor la primele de carieră didactică și cele de carieră profesională, „cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor)”, potrivit informării.

Lista cu firmele de la care se pot face achiziții va fi publică imediat ce cardurile vor fi încărcate, conform sursei citate anterior.

O altă concluzie a întâlnirii a fost că Ministerul Educației va elabora un ghid privind cheltuirea banilor și decontarea lor.

Redăm informarea completă:

Ca urmare a solicitării federațiilor sindicale, astăzi, 24.10.2023, a avut loc la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene o întâlnire cu ministrul Adrian Câciu și cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion. 

Discuția a avut în vedere condițiile de acordare a primelor pentru cariera didactică, respectiv a primelor pentru carieră profesională.

În urma întâlnirii, au reieșit următoarele: 

  • Ministerul Educației va elabora un ghid privind cheltuirea banilor și decontarea lor;
  • Persoanele omise în primă etapă vor primi cardurile imediat ce Ministerul Educației va trimite la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene documentul cu acestea;
  • Cardurile vor fi încărcate doar după ce vor ajunge în posesia angajaților. (Este important ca unitățile de învățământ să distribuie cât mai rapid aceste carduri, iar angajații să semneze pentru primirea lor);
  • Lista cu firmele de la care se pot face achiziții va fi publică imediat ce cardurile vor fi încărcate. 

Mâine, 25.10.2023, la Ministerul Educației va avea loc o nouă întâlnire tehnică pentru a se discuta ghidul pentru cheltuirea acestor fonduri.

Cu stimă, 

Marius Ovidiu Nistor

Informații de context

Marți și miercuri vor fi distribuite cele mai multe carduri pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei, după cum au transmis pentru Eduepdu.ro reprezentanți ai Poștei Române.

Modalitatea în care se face decontarea primelor de carieră didactică a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi aici ce documente justificative trebuie să aducă profesorii la școală.

Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene a transmis vineri, 20 octombrie, pentru Edupedu.ro că a început distribuirea și încărcarea cardurilor: „distribuția și încărcarea cardurilor pentru tot personalul din Educație are loc în perioada 20-27 octombrie.”

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Citește și:
Majoritatea cardurilor cu prima didactică de 1.500 de lei vor fi livrate marți și miercuri, potrivit Poștei Române / Până pe 27 octombrie, toate cardurile ar trebui să fie încărcate
Decontarea primelor de carieră didactică. Documentele justificative pe care profesorii trebuie să le aducă la școală au fost publicate în Monitorul Oficial
Cardurile pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei au început să fie livrate de astăzi, susțin reprezentanți ai Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene
Marcel Ciolacu: Clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională / Lista celor 450 de școli care organizează programul „Masa caldă” va fi validată azi, potrivit premierului
SURSE Livrarea cardurilor pentru primele didactice de 1.500 de lei încă nu a început
Personalul nedidactic, în pericol să nu primească prima de carieră profesională de 500 de lei, scrie Guvernul, care la două săptămâni după adoptarea OUG pentru acești bani, și-a dat seama că acest tip de personal se numește „administrativ” în noua lege a educației / Un proiect de OUG e pe ordinea de zi a ședinței de azi
Cardurile pentru profesori, pe care va fi virată prima didactică de 1.500 de lei în această lună, vor fi distribuite din 10 octombrie prin poștă, spune ministrul Adrian Câciu
Premierul Marcel Ciolacu: Alocăm din fondul de rezervă banii pentru plata primei de carieră didactică de 1.500 de lei și a primei de carieră profesională de 500 de lei

24 comments
  1. Buna ziua!
    Suntem pe 19 noiembrie șI cardul meu are 0 lei! Suntem mai mulțI colegi în această situație în școala mea!
    Cum rezolvăm problema?
    Au dat un telefon șI un email în bătaie de joc!
    La telefon nu răspunde nimeni
    La email doar eject
    Bătaie de joc!

  2. Sunt din jud.Arad si la toți colegii nu s-au alimentat cardurile de carieră didactică, suntem în 2 noiembrie, pe data de 23 octombrie poștașul mi le-a adus, suntem la UP România!

  3. Media G…. Habar nu au ce au voie și ce nu sa vanda pe acest card.Te trimite de la casa la raion si invers, timp pierdut, nervi…. dupa jumătate de ora am renuntat. E penibil.

  4. Pe 31.10.2023 ora 10,30 cardul nu este alimentat desi acesta a fost ridicat de 6 zile. Daca sun la nr celor de la pluxee robotul spune doar LEI … daca incerci sa reasculti mesajul ptr contul tau se inchide … Am incercat in aplicatia lor sa introduc cardul si nu merge … am sunat la call center si mi-au spus ca inca nu au implementat cardurile acestea in aplicatie … bataie de joc … mutam banii din buzunarul stang in buzunarul drept al unora … asta este spalare de bani cu girul guvernului …

  5. in Arges sau depus 1050 lei nimeni nu spune de ce sau depus atât, + voucherele de vacanta de 450 lei trebuiau adăugate suplinitorilor calificați. unde sunt… o să plec din invatamant

  6. Si eu tot 1050 de lei am primit pe card Sodexo.Daca aceasta suma ramane finala,inseamna ca ne-au umilit din nou madularele guvernamentale.Nu am reusit sa-l adaug in aplicatia pluxee.

  7. “Pe data de 27.10.2023, pe cardul tau Prima de cariera didactica a fost incarcata suma de 1050 lei. Soldul cardului tau Pluxee este de 1050 lei”.

    Unde sunt cei 1500 lei? O initiativa tampa !

  8. Optiunile de cumparare sunt extrem de limitate. Flanco este unul din cei mai slabi furnizori de componente IT. Lista de furnizori ar trebui imbunatatita altfel cardul devine inutil.

    1. Cred că asta se și vrea!!! Conform principiului: noi v-am dat cardurile, voi nu ați folosit sumele, ca atare nu aveți nevoie de ele. Uite cum vor dispărea de anul viitor și cardurile astea!! Nimeni nu va spune că, de fapt, oferta de magazine partenere este DE TOATĂ JENA!!! Doi la mână, cât de leagl este să TE OBLIGE să cumperi DOAR de la anumite magazine??? Oare nu e vorba de bani mulți dați Guvernului pentru a deveni „afiliat” la acest program??? Până la urmă, suntem peste 300.000 beneficiari… Ia gândiți-vă câți bani va face Flanco de pe urma noastră!

  9. Cardul primit ieri a fost incarcat azi cu suma de 1.050 lei, mi-a trimis mesaj Sodexo. Adica 70% din valoarea primei de 1500 lei. Unde sunt restul de 30% pana la 1500 lei, ca la punctul d) nu se specifica? Asteptam ghidul ghidus.

    1. La fel si la mine…suspectez ca vreun oligofren de la Sodexo a tastat suma gresit 1050 in loc de 1500 si nu a verificat nimeni.

  10. Alte forme de umilire a cadrelor didactice…
    Își închipuie cineva că avem nevoie de ghiduri și de firmele lor pentru a utiliza banii de pe card, care, până una-alta, nu-s?
    Trebuie să facem, eventual, licitații? Mă gândesc foarte serios să returnez acest minunat ajutor social pe care nu l-am solicitat.

  11. Ma simt profund umilit sa detin acest card. Cum am primit, asa dau inapoi. Nu am nevoie de asemenea ajutoare conditionate pana la maxim. Suma aceasta reprezinta cheltuielile mele personale varsate in procesul educational pe 3-4 luni, cheltuieli pe materiale educationale, care in mod normal trebuie sa asigure institutia de invatamant.Aceste cheltuieli reprezinta diferenta de 4% din cele 6% din pib, pe care ar trebui sa fie alocate invatamantului.

  12. Trebuie sa vina sindicatu’ sa spuna la inteligentii astia sa scrie niste instructiuni clare. Prostia la putere!
    Ei poate isi imagineaza ca lumea intelege ce inseamna “cheltuieli asimilate”, lol. Mare e gradina ta Doamne si plina de politicieni inteligenti hahaha.

  13. cât circ cu cardul asta…furtuna Intr un pahar cu apa…facem ghid…firmulitele de casa cresc prețurile de vreo 5 ori….luam 3 creioane și două radiere. Bineeeee!

  14. ..vor elabora ghid de cheltuire .. stai asa sa și refacă stocurile de pixuri , firmele de casă. .., voi auzit ce bazaconii ??? voi știați ca specialii , bugetari ca și voi , primesc pe card chiria sau rata la banca dupa caz , norma de haine , norma de hrana etc ?!?. voi intelegiti ca pe unii statul ii hraneste , le da casa SI masa , PE LÂNGA SALARIU ??!
    DA , NUU , LA PROOFESORI TREBUIE SA DEA STATUL STARTUL CAND SA SI CUMPERE PROFUN UN PIX , MOMENTUL , SECUNDA SI BUTICUL DIN CARE ARE VOIE SA SI IA UN PIX SAU UN MOP DUPA CAZ . PE URMA FUGUTA CU DECONTARE .. SI VOTUL BINEINTELES.

    1. Cred ca varianta reorientarii in alta meserie ar fi cea mai buna. Pur si simplu pentru profesori nu vor fi niciodata nici respect,nici bani dati pentru munca lor,nu pentru a vota un partid sau altul. Mereu vor primi doar pomeni si acelea cu conditii fara numar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Campaniile clasice de prevenție a drogurilor, cele cu sloganuri și expus pedepse sau efecte, nu funcționează pentru toți elevii, spune psihoterapeutul Ramona Costescu: Soluția este să formezi abilități diriginților, profesorilor care rămân acolo nu doar o generație, abilități de a repera cazuri de consum, de mediere cu familia sau cu alte entități care pot fi sprijin

Tonul cu care se vorbește în spațiul public despre droguri este unul ostil și nu încurajează dialogul necesar în activitățile de prevenție, în timp ce autoritățile, de asemenea, înțeleg să…
Vezi articolul

Respectul pentru autoritate se învață în familie și la școală, spune premierul Franței, care anunță muncă „de tip educativ” în folosul comunității pentru tinerii delincvenți: Să ne întoarcem la un principiu simplu – dacă spargi, repari, dacă murdărești, cureți

Întoarcerea la respectul față de autoritate este una din prioritățile din mandatul său de prim-ministru, spune Gabriel Attal, fost ministru al Educației din Franța, în discursul său de politică generală…
Vezi articolul