Capacitatea maximă de școlarizare pentru programele universitare poate fi depășită cu maximum 20% pentru a înmatricula studenți refugiați din Ucraina – Sorin Cîmpeanu

373 de vizualizări
Foto: Nikolay Georgiev de la Pixabay
Capacitatea maximă de școlarizare pentru programele de studii universitare va putea fi depășită cum maximum 20% pentru a putea fi înmatriculați studenți refugiați din Ucraina, a declarat joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că și la nivelul învățământului preuniversitar măsurile prevăzute pentru creșterea numărului maxim de elevi în clasă, pentru a integra copii din Ucraina, conform unei recente ordonanțe de urgență, detaliile urmează să fie detaliate printr-un ordin de ministru privind constituirea unor comisii de coordonare.

Ministrul Sorin Cîmpeanu – declarații făcute joi:

  • “Am reglementat la nivelul Ordonanței de urgență și reglarea capacității de școlarizare, prin excepție, pentru că ARACIS acordă o capacitate maximă de școlarizare pentru fiecare program de studiu. Această capacitate maximă va putea fi depășită cu maximum 20%, pentru a avea posibilitate înmatriculării acelor studenți refugiați din Ucraina, fie că vorbim de cetățenii ucraineni sau de cetățeni unor state terțe, care au studiat până acum în Ucraina.”
  • “În învățământul preuniversitar, am creat posibilitatea depășirii numărului maxim de elevi în clasă, știut fiind că acest număr este reglementat prin lege, a fost aplicat începând din acest an pe plafoane diferențiate pentru învățământul liceal, gimnazial și primar. Deci, pentru a primit copiii din Ucraina, acest număr maxim va putea fi depășit, este un lucru pe care l-am reglementat prin ordonanța de urgență.”
  • “Într-o primă fază, am trimis tuturor școlilor românești că pot să înmatriculeze acești elevi cu statul de audient, acest statut există deja în regulamentul de organizare a școlilor, și se face pe baza unor cataloage provizorii. Acest lucru l-am clarificat prin ordinul de ministru la care lucrăm acum, acela prin care se constituie comisiile de coordonare a activității.”

O recentă ordonanță de urgență, despre care Edupedu.ro a scris detaliat miercuri, menționează statutul de audienți în unitățile de învățământ românești, statut acordat copiilor de grădiniță și elevilor din Ucraina. Ei vor fi trecuți în cataloage provizorii, iar calitatea de elev va putea fi dobândită după recunoașterea sau echivalarea studiilor.

Edupedu.ro a scris, săptămâna trecută, despre creșterea numărului maxim de elevi într-o clasă, dacă cei înscriși peste limită sunt ucraineni.

Tot săptămâna trecută, ministrul Educației a anunțat că tinerii din Ucraina se pot înscrie la facultățile din România în orice moment, chiar dacă nu au diplome și acte de studii, un ordin în acest sens fiind publicat în Monitorul Oficial.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Liga Studenților Iași acuză că Ministerul Educației “îl apără” pe Codruț Olaru, al cărui titlu de doctor a fost retras pentru “plagiat grosier”. Organizația îi cere ministrului Cîmpeanu să explice de ce CNATDCU tergiversează decizii în cazul mai multor “gulere albe”

Liga Studenților Iași susține, într-un comunicat emis luni, că Ministerul Educației “îl apără pe plagiatorul Codruț Olaru prin amânarea unui aviz al Direcției Juridice” și cere instituției să emită acel…
Vezi articolul

Ministerul Educației invită organizațiile nonguvernamentale să contribuie cu resurse educaționale pentru prevenirea și reducerea violenței școlare / Materialele vor fi publicate pe pagina ministerului

Ministerul Educației invită organizațiile nonguvernamentale, companiile și alte entități să pună la dispoziția cadrelor didactice, părinților și elevilor resurse educaționale cu caracter deschis pentru prevenirea și reducerea violenței în mediul…
Vezi articolul

Simulare Evaluare Națională 2024. La limba și literatura română sunt permise sublinierile pe text, la matematică, figurile geometrice/ Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări

La simularea Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a, la proba de Limba și literatura română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră și…
Vezi articolul

Andrea Ghez, a patra femeie din istorie laureată a Premiului Nobel pentru Fizică: Astăzi simt o mai mare pasiune pentru partea didactică a muncii mele. E atât de important să convingem generațiile mai tinere în privința capacității lor de a pune întrebări și de a gândi

Andrea Ghez, unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel pentru Fizică pe 2020 anunțați marți, a spus în scurtele declarații oferite în cadrul ceremoniei de la Stockholm că “astăzi…
Vezi articolul