Calitate mai presus de cantitate, mai multe activități recunoscute și luate în considerare, de la instruire la comunicarea științei – printre țintele unui nou acord internațional de reformă a evaluării în cercetare

Foto: © Kreangkrai Indarodom - Dreamstime.com

O atenție mai mare pe calitate decât pe cantitate și recunoașterea unei game mai mari de activități, de la valorizarea cunoștințelor la comunicarea științei se numără printre principiile aflate la baza unui nou acord internațional pentru reforma evaluărilor în cercetare, semnat și de agenția care se ocupă cu asigurarea calității în învățământul superior din România, ARACIS, care-l semnalează într-un comunicat de presă. Aceasta se numără printre instituțiile din România (universități, institute de cercetare și alte organizații) care au semnat până acum documentul.

Semnatarii acestui acord să angajează să extindă recunoașterea acordată diverselor practici, activități și cariere în cercetare, anume contribuțiile la știința în beneficiul societății, practicile de deschidere și transparență, de instruire și mentorat. Ei se angajează să își concentreze evaluările în principal pe calitate, care să fie susținută de indicatori cantitativi. 

Își exprimă, totodată, obiectivul de a abandona sau limita utilizarea inadecvată a evaluării bazate pe parametri legați de publicarea cercetărilor și să evite folosirea rankingurilor organizațiilor de cercetare în evaluarea cercetătorilor. Un alt scop este acela de a revizui criteriile de evaluare a unităților de cercetare, cu implicarea directă a organizațiilor de profil.

Potrivit documentului, evaluarea cercetării ar trebui să ia în calcul și activități precum cele de “peer review, instruire, mentorat și supervizare a doctoranzilor, rolurile de conducere și, dacă sunt adecvate, comunicarea științei și interacțiunea cu societatea, antreprenoriatul, valorizarea cunoașterii și cooperarea industrie-mediul academic.

În comunicatul său de luni, ARACIS menționează că Acordul cu privire la reformarea evaluării cercetării, pe care l-a semnat în data de 4 noiembrie, reunește universități, centre de cercetare, asociații de cercetători, autorități naționale și regionale, agenții de asigurare a calității și alte organizații relevante. Potrivit sursei citate, elaborarea lui a implicat peste 350 de organizații din peste 40 de țări, iar proiectul a fost pregătit de o echipă formată din reprezentanți ai Asociației Universităților Europene (EUA), Science Europe, Comisiei Europene, împreună cu Karen Stroobants, consultant cu expertiză în domeniul cercetării. 

În baza semnării Acordului, ARACIS va adera la Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA), la care au aderat până acum organizații din peste 15, țări printre care Austria, Franța, Germania, Italia, Danemarca și România (UEFISCDI). Lansarea oficială CoARA va avea loc până la sfârșitul anului în curs.

Foto © Kreangkrai IndarodomDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version