Candidatura la alegerile prezidențiale a rectorului SNSPA, respinsă de Biroul Electoral Central / Remus Pricopie: Am certitudinea că abordarea aleasă de mine va declanșa o dezbatere onestă privind rigurozitatea normelor noastre electorale

514 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Biroul Electoral Central (BEC) a respins luni candidatura la prezidențiale a lui Remus Pricopie, rectorul SNSPA, potrivit unui comunicat al instituției, scrie G4Media.ro Pricopie anunțase că nu a depus nici o semnătură de sprijin, deși legea cere 200.000 de semnături.

Remus Pricopie a reacționat pe pagina personală de Facebook după respingerea candidaturii. acesta a explicat faptul că gestul său e „un manifest pentru corectitudine și echitate în procesul democratic”.

Redăm reacția rectorului SNSPA:

„Candidatura mea este un manifest pentru corectitudine și echitate în procesul democratic. Regulile electorale actuale nu sunt doar restrictive, ci și neclare, descurajând participarea și slăbind încrederea în democrație.

Am ales un traseu atipic, dar care are ancore ferme în spiritul Constituției României. Am certitudinea că abordarea aleasă de mine va declanșa o dezbatere onestă privind rigurozitatea normelor noastre electorale. Poate că unii le vor considera detalii sau chestiuni pur tehnice. Opinia mea, însă, este aceea că tocmai neglijarea acestor tehnicalități – ca, de exemplu:

(i) soliditatea constituțională a normei legale privind exigența numărului minim de 200.000 de semnături ale susținătorilor unei candidaturi;

(ii) problema finanțării pre-electorale și electorale;

(iii) accesul la resurse media / de comunicare socială;

(iv) (in)existența și aplicarea fermă a normelor de corecție, atunci când regulile sunt încălcate – a permis alterarea procesului electoral din octombrie-decembrie 2024.

Toate aceste hibe de concepție a mecanismelor electorale încă există! Le putem recunoaște și corecta acum sau amânăm, din nou, orice acțiune, ascunzând sub preș propriile vulnerabilități.

Este fundamental ca dreptul de a fi ales să fie în mod real și pe deplin respectat, prin înlăturarea barierelor disproporționate, impuse artificial. Pașii pe care îi voi urma sunt în spiritul principiilor apărate și promovate de CEDO / Comisia de la Veneția. Jurisprudența Curții de la Strasbourg cuprinde zeci de decizii care condamnă îngrădirea dreptului de a fi ales prin prevederi legale nejustificate, în timp ce aplicarea bunelor practici recomandate de Comisia de la Veneția ar rezolva multe dintre problemele pe care le avem acum.

Iată de ce, lupta pentru norme juste și transparente nu este doar despre mine, ci despre toți cei care cred în șanse egale, în competiție loială și în alegeri care reflectă voința autentică a poporului.

Cred într-o Românie a cărei putere vine dintr-un stat de drept robust, din instituții funcționale și dintr-o societate deschisă, în care fiecare cetățean are șansa reală de a se implica și de a fi reprezentat. Cred în echilibru și cred în puterea dialogului și a dezbaterii”.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


1 comment
  1. O propunere onestă ar fi aceea ca șefii de instituții apolitice (cum sunt universitățile de stat, prin Constituție), să demisioneze atunci când intră în lupta politică. Pentru că asta le ia timp, pentru că odată exprimate opțiunile lor politice, dispare garanția că se vor comporta corect cu subordonații lor de alte orientări politice. Și dacă este vreu rector din țară care ar trebui să fie echilibrat, atunci cel al unei școli de științe politice ar fi primul vizat.
    Însă dl rector Pricopie aplică o strategie veche: gălăgie pentru obținerea notorietății și fructificarea ei mai târziu. Din același motiv a intrat în bătălie și Funeriu (un om de sub 0,25% la viitoarele alegeri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții îi cer ministrului Deca și premierului Ciucă o procedură de constatare a plagiatelor „realmente funcțională”, cu restabilirea CNATDCU în poziția de for care analizează plângerile. Amendamentele cerute de ANOSR la proiectul Legilor Deca

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere oficial Ministerului Educației, Guvernului și Parlamentului să modifice procedura de constatare a plagiatelor, în proiectele legilor Deca, „astfel încât aceasta să…
Vezi articolul

Primul Intergrup pentru educație și competențe al Parlamentului European, lansat și condus de Victor Negrescu, vicepreședintele PE: Obiectivul este acela de a aloca 20% din bugetul pe termen lung al Uniunii Europene pentru acest domeniu 

Primul Intergrup din cadrul Parlamentului European, dedicat educației și competențelor, a fost lansat pe 12 ianuarie, într-un eveniment desfășurat la Strasbourg. Inițiativa îi aparține lui europarlamentarului român Victor Negrescu, vicepreședintele…
Vezi articolul

Universitatea din București se oferă să sprijine inclusiv prin cazare și hrană refugiații din Ucraina, să susțină protejarea patrimoniului universitar din această țară / Vor fi discuții cu MAE – rectorul Marian Preda

Universitatea din București consideră că e de datoria sa, în contextul conflictului din Ucraina, “să fim solidari și să venim cu propuneri concrete pentru sprijinirea studenților, profesorilor și a familiilor…
Vezi articolul

Telefonul este cel mai periculos drog pentru elevi, atrage atenția profesorul Flavian Georgescu: Ce să caute telefonul mobil în școală? Copilul merge la școală să învețe. Dacă se întâmplă ceva, are dirigintele telefon

„Atrag atenția părinților, în momentul în care dai naștere unui copil, ești responsabil de toată copilăria lui, iar copilăria lui este responsabilă de toată viața lui”, consideră profesorul Flavian Georgescu,…
Vezi articolul