Candidatul PNL la președinție, Nicolae Ciucă, le-a spus, luni seară, celor 2000 de profesori aduși de partid la un eveniment electoral într-un restaurant din București că, în momentul grevei profesorilor din 2023, el nu a predat mandatul de premier „până ce nu am rezolvat toate problemele”. El a mulțumit, cu această ocazie, profesorilor „pentru colaborare” și l-a nominalizat pe liderul sindical Marius Nistor ca martor pentru ceea ce a făcut atunci când profesorii au cerut, în stradă, salarii mai mari, potrivit unei înregistrări a intervenției sale de la acel eveniment, obținută de Edupedu.ro. În realitate, fostul premier, actual lider PNL candidat la președinția României, a încercat prin guvernul său să amăgească în mod repetat profesorii, promițând creșteri salariale prin documente fără nicio putere.
Iar el a rămas în funcție până în clipa suspendării grevei profesorilor în contextul presiunilor determinate de alianța PNL cu PSD, în condițiile în care Marcel Ciolacu – liderul PSD, actual candidat la președinție din partea acestui partid – dorea ca problema celei mai mari greve a profesorilor să fie rezolvată înainte să preia mandatul de șef al guvernului, conform înțelegerilor politice privind guvernarea.
Ca premier, Nicolae Ciucă vedea nenumărate probleme în greva profesorilor încă dinainte ca aceasta să aibă loc. El spunea, în ajunul declanșării mișcării de protest:
- „Am responsabilitatea a tot ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor, astfel încât împreună să putem să rezolvăm probleme. (…) Sunt probleme care trebuie rezolvate pe verticala sistemului de educație în ceea ce privește o serie de aspecte care de-a lungul timpului au dus la aceste distorsionări (…)”
Acum, el spune că a rezolvat toate aceste probleme. El a menționat că este vorba despre „problemele din vara anului 2022”, însă se referea la cele din momentul predării mandatului de premier, adică începutul verii 2023. În mesajul său către profesorii adunați la evenimentul electoral PNL, el nu a pronunțat cuvinte precum grevă, protest, salarii, ci doar „probleme” – și acelea „asumate de către sindicatele din învățământ”.
Ce a spus pe această temă Nicolae Ciucă, la evenimentul de luni seară:
- „(…) Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți. Să aveți încredere că tot ceea ce am spus de fiecare dată când a fost vorba de învățământ nu a fost un mesaj politic, ci a fost o transpunere în realitate a tot ceea ce am discutat. Este aici și domnul profesor Nistor și știe foarte bine că atunci când au fost problemele din vara anului 2022 nu am predat mandatul de prim ministru până ce nu am rezolvat toate problemele care au fost asumate de către sindicatele din învățământ. Și vă mulțumesc încă o dată pentru colaborare și pentru modul cum am reușit să rezolvăm problemele la vremea respectivă, pe un segment care este în continuare asumat de către noi, de către PNL, de către mine personal pentru tot ceea ce înseamnă pactul pentru educație. Sunt demersuri pe care noi le-am asumat pentru dezvoltarea învățământului. (…)”
Cum au stat lucrurile în realitate
Amintim că, în urmă cu un an și jumătate, greva profesorilor care cereau mărirea salariilor a determinat amânarea rocadei guvernamentale, prin care Marcel Ciolacu (PSD) trebuia să preia mandatul de premier de la Nicolae Ciucă (PNL).
Acesta spunea atunci că „nu ar fi nici onest, nici corect și nici principial să predau un mandat care să aibă probleme”, după ce, anterior, le reproșase sindicaliștilor că aleseseră „cel mai prost moment pentru grevă”. În același timp, nici PSD nu intenționa să preia conducerea guvernului în condițiile celui mai mare protest al profesorilor din ultimele două decenii, Ciolacu arătând atunci că „nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm problema profesorilor”.
Ca să o rezolve, guvernul Ciucă a încercat o serie lungă de tertipuri, ceea ce a prelungit greva până la 3 săptămâni. Între altele, reprezentanții guvernului PNL-PSD condus de Nicolae Ciucă:
- Au susținut că PNRR nu ar permite creșteri de salarii, afirmație falsă și contrazisă de majorările salariale pentru alte categorii de bugetari
- Au spus că majorările salariale în învățământ ar periclita atragerea de fonduri PNRR
- Au încercat să-i învrăjbească pe elevi și părinți cu profesorii, prin intermediul liderilor Consiliului Elevilor și Federației Părinților
- Au încercat să „adopte” creșterea salarială printr-un memorandum, tip de document care nu are valoare și aplicabilitate pentru populație
- A propus garanții privind creșterea salariilor prin intermediul unei note de fundamentare a unei ordonanțe, alt document fără impact, în loc să le includă în ordonanța respectivă.
Pe de altă parte, protestul profesorilor a fost suspendat, nu a încetat definitiv în momentul în care guvernul și-a asumat, în cele din urmă, creșterile salariale. Sindicatele au spus atunci că vor putea relua greva, în cazul în care executivul nu-și respectă angajamentele. Însă, în scurt timp, greva generală a încetat definitiv după ce liderii sindicali – inclusiv Marius Nistor, prezent la evenimentul PNL de luni seară și invocat, acolo, de Nicolae Ciucă – au semnat contractul colectiv de muncă, ceea ce, juridic, reprezenta semnarea unui acord între minister și sindicate, deci și încetarea grevei, conform Legii dialogului social, lucru netransmis transparent profesorilor, la acel moment.